Nogometaši Reala upajo, da bodo sezono končali z dvema najpomembnejšima lovorikama - z naslovom španskega in evropskega prvaka. Foto: EPA
Nogometaši Reala upajo, da bodo sezono končali z dvema najpomembnejšima lovorikama - z naslovom španskega in evropskega prvaka. Foto: EPA

Ta tekma je bila za nas nagrada za vse, kar nam je letos uspelo v tem tekmovanju. Real je v polfinalu, o tem ni nobenega dvoma. Verjamem celo, da se bo uvrstil v finale in tam tudi zmagal.

Ivan Jovanović, menedžer Apoela
Karim Benzema
Karim Benzema se je v Nikoziji dvakrat vpisal med strelce. V Ligi prvakov je zadel že 25 golov, za katere je potreboval 41 tekem. Lionel Messi je, kot zanimivost, za 25 golov potreboval tekmo več. Foto: Reuters

Nocoj smo nasprotniku pokazali veliko spoštovanja in spoštovanje bomo pokazali tudi na povratni tekmi v Madridu. Letos je Apoel v Ligi prvakov najpomembnejša ekipa.

Jose Mourinho, trener Real Madrida
Nogometaši Chelseaja
Nogometaši Chelseaja so edini zadetek na tekmi dosegli v 75. minuti, ko je po podaji Fernanda Torresa v polno zadel Salomon Kalou. Torres se je, vsaj tako se zdi, bolj kot na zadevanje golov osredotočil na deljenje podaj - v klubu je boljši od njega zgolj Juan Mata, v Ligi prvakov pa sta podajo več (5) zbrala le Nicolas Gaitan (Benfica) in Benzema. Foto: EPA

Vemo, kakšen je nogomet - nikoli ni nič dokončno. Še vedno moramo odigrati 90 minut. Benfica že dolgo ni izgubila domače tekme in menim, da to samo potrjuje, kako dobro smo igrali.

Roberto Di Matteo, začasni menedžer Chelseaja
Jorge Jesus
Trener Benfice Jorge Jesus je bil z igro svojih varovancev sicer zadovoljen, precej manj pa je bil navdušen nad učinkovitostjo pred golom. Fantastično priložnost je v 66. minuti med drugimi zapravil Jardel Nivaldo Vieira, ki iz neposredne bližine z glavo ni uspel ukaniti dobro postavljenega Petra Čecha. Foto: Reuters

Prvi četrtfinalni tekmi letošnje Lige prvakov nista postregli z nogometnimi presežki. Morda je bilo še največje presenečenje pogumno branjenje začetnega izida Apoela v Nikoziji, ki se je madridskemu Realu odlično upiral in klonil šele v 74. minuti, ko je zadel Karim Benzema.

V Lizboni je bila Benfica boljša od Chelseaja, ki pa si je po lepo izvedeni akciji, podaji Fernanda Torresa in zadetku Salomona Kalouja priboril lepo prednost pred povratnim obračunom na Stamford Bridgeu. Real je z visoko zmago tako rekoč že v polfinalu, Londončani pa bodo morali za napredovanje še nekoliko garati.

Prvi do jubilejne dvestotice
Real Madrid je prvi klub, ki je dosegel mejo 200 zmag v Evropskem pokalu (od leta 1992 dalje Liga prvakov). Tekmovanje je krst doživelo leta 1955, 'galaktiki' pa so naslov evropskega prvaka osvojili že devetkrat (sledita mu Milan s sedmimi in Liverpool s petimi naslovi), zato sploh ne preseneča, da imajo v najprestižnejšem evropskem nogometnem tekmovanju največ zmag. Sledita jim Bayern (141) in Barcelona (133).

KlubŠt. zmagŠt. tekem
Real Madrid200344
Bayern München141257
Barcelona133229
Manchester United132235
AC Milan119229

Mourinho pohvalil obrambno naravnani Apoel
Zbrano obrambno igro Apoela, ki na vrata španskega velikana ni sprožil niti enega samega strela, je po tekmi takoj pohvalil trener 'belega baleta' Jose Mourinho. "Dolgo smo se mučili, a za to je kriv tudi nasprotnik, ki je igral zelo dobro. Jasno, nimajo vrhunskih posameznikov tako kot druga moštva v Ligi prvakov, a kot ekipa so prikazali čvrst karakter in bili so fantastični," je dejal karizmatični Portugalec, ki se je zadetka svoje ekipe razveselil šele v 74. minuti tekme. "Igrati smo morali zelo dobro, če smo želeli domov oditi z zmago. Zbrani smo morali biti v obrambi in poskrbeti, da je žoga neprestano krožila po zelenici. Na koncu smo četrtfinalni obračun uspešno končali," je še dodal Mourinho.

Tekma ustvarjena za Sahina
49-letnik je v začetno postavo uvrstil Nurija Sahina, ki je še v prejšnji sezoni branil barve dortmundske Borussie. Turek, ki je prvi nastop za Real vknjižil 6. novembra lani, ni razočaral. "Sahin je odigral zelo dobro tekmo in z njim smo zadovoljni. Je zelo dober fant, ki je imel nemalo preglavic s spremembo okolja in zaradi tega, ker je prestopil v tako velik klub, kot je Real Madrid. Zaradi poškodb dolgo časa ni treniral, zato je bila ta tekma naravnost ustvarjena zanj, saj sem vedel, da bomo imeli žogo bolj ali manj v svoji posesti," je vezista, ki se je rodil v nemškem Lüdenscheidu, pohvalil Portugalec.

Apoelu bodo v Madridu pokazali spoštovanje
Povratna tekma bo v Madridu zgolj še formalnost. Možnosti, da Apoel zadene štiri gole (ob predpodstavki, da Real ne zadene nobenega), so skoraj nične. A letos so Ciprčani nedvomno največje presenečenje Lige prvakov. "To kar jim je uspelo letos, je fantastično! Morali smo se zelo potruditi, da smo jih strli. Ko sta v igro vstopila Marcelo in Kaka, je gostiteljem pošla sapa. Menjavi sta bili ključ do našega uspeha. Nocoj smo nasprotniku pokazali veliko spoštovanja in spoštovanje bomo pokazali tudi na povratni tekmi v Madridu. Letos je Apoel v Ligi prvakov najpomembnejša ekipa," je sklenil Mourinho.

Jovanović verjame, da bo Real prvak
"Rezultat je pravičen. Poskusili smo zdržati čim dlje, a proti koncu tekme so dvignili raven igre in nas pokopali. Z igro svojih varovancev sem zelo zadovoljen. Ta tekma je bila za nas nagrada za vse, kar nam je letos uspelo v tem tekmovanju. Real je v polfinalu, o tem ni nobenega dvoma. Verjamem celo, da se bo uvrstil v finale in tam tudi zmagal," pa je pohvale vrnil menedžer Apoela Ivan Jovanović.

Di Matteo izbral energično postavo
"Fantastično! Boljšega izida si ne bi mogel želeti," pa je bil po tekmi v Lizboni vzhičen menedžer Chelseaja Roberto Di Matteo. Ta je marsikoga presenetil z začetno enajsterico za tekmo na stadionu Luz, a kot kaže, je Italijan s svojim izborom zadel v polno. Priložnost je v začetni postavi ponudil Kalouju, ki je na koncu dosegel zmagoviti zadetek. "Izbral sem ekipo, ki je imela dovolj energije, da bi bila nasprotniku konkurenčna vso tekmo. Vedeli smo, da se bomo morali pošteno namučiti za ugoden izid. 90 minut smo se morali neprestano boriti za vsak košček igrišča, za vsako žogo, raven igre je bila zelo visoka," je dejal Italijan.

Modri imajo zdaj sijajno priložnost za napredovanje v polfinale, vzdušje bo na Stamford Bridgeu zagotovo naelektreno, a Di Matteo opozarja, da obračuna še zdaleč ni konec: "Vemo, kakšen je nogomet - nikoli ni nič dokončno. Še vedno moramo odigrati 90 minut. Benfica že dolgo ni izgubila domače tekme, in menim, da to samo potrjuje, kako dobro smo igrali."

Jesus: Benfica si ni zaslužila poraza
Precej manj je bil z razpletom tekme zadovoljen strateg Benfice Jorge Jesus. Njegovi varovanci so bili boljši nasprotnik, na vrata Petra Čecha so sprožili 17 strelov (8 v okvir vrat), a tako želenega zadetka niso dosegli. "Tekma je bila po pričakovanjih dobra. Chelsea je pač klub z veliko izkušnjami v evropskih tekmovanjih, a na tekmi smo ga nadigrali, priigrali smo si več priložnosti za zadetek, s kančkom sreče bi se srečanje razpletlo precej drugače," je dejal trener Benfice in dodal: "Igrali smo zrelo in Chelseaju nismo dovolili veliko akcij pred našim golom."

"Nocoj si nismo zaslužili poraza, a tega obračuna še ni konec. V ekipi imamo dovolj kakovosti, s katero utegnemo zatresti mrežo v Londonu in poravnati skupni izid," je sklenil 57-letnik, ki na klopi Benfice sedi od leta 2009.

Ta tekma je bila za nas nagrada za vse, kar nam je letos uspelo v tem tekmovanju. Real je v polfinalu, o tem ni nobenega dvoma. Verjamem celo, da se bo uvrstil v finale in tam tudi zmagal.

Ivan Jovanović, menedžer Apoela

Nocoj smo nasprotniku pokazali veliko spoštovanja in spoštovanje bomo pokazali tudi na povratni tekmi v Madridu. Letos je Apoel v Ligi prvakov najpomembnejša ekipa.

Jose Mourinho, trener Real Madrida

Vemo, kakšen je nogomet - nikoli ni nič dokončno. Še vedno moramo odigrati 90 minut. Benfica že dolgo ni izgubila domače tekme in menim, da to samo potrjuje, kako dobro smo igrali.

Roberto Di Matteo, začasni menedžer Chelseaja