Neymar je s podajo in odločujočim golom zrežiral pomembno zmago Brazilije, ki je zdaj na mestih, ki neposredno vodijo na SP. Foto: EPA
Neymar je s podajo in odločujočim golom zrežiral pomembno zmago Brazilije, ki je zdaj na mestih, ki neposredno vodijo na SP. Foto: EPA
Argentina
Veselje Argentine po zadetku Nicolasa Otamendija. Gavči imajo zdaj na tretjem mestu enako število točk kot drugi Brazilci. Foto: Reuters
Luis Suarez
Luis Suarez je bil v Montevideu izjemno razigran, izkazal pa se je z golom in dvema podajama. Foto: EPA

V Areni Amazonia so v Manausu Brazilci z 2:1 odpravili Kolumbijo. Gostitelji so silovito začeli dvoboj. Že v drugi minuti se je kolumbijska mreža zatresla, potem ko je kot izvedel Neymar, Miranda pa je z glavo žogo poslal za hrbet Davida Ospine. Toda še v prvem polčasu so Kolumbijci izenačili. Mirandov partner v osrčju brazilske obrambe Marquinhos je v 36. minuti po predložku Jamesa Rodrigueza s prostega strela nespretno posredoval in žogo z glavo poslal v lastno mrežo.

Odločitev je padla 16 minut pred koncem. Po akciji s Philippejem Coutinhom je Neymar z levico žogo nekoliko z leve po tleh poslal ob daljši vratnici v malo mrežico. Po uspehu nad Ekvadorjem (0:3) je selektor Tite tudi na drugi tekmi selecao popeljal do zmage. Zdaj je Brazilija napredovala že na drugo mesto južnoameriške kvalifikacijske lestvice. Neymar se je z 48. golom za izbrano vrsto na četrtem mestu izenačil z Zicom. Pred njim so še Pele, Ronaldo in Romario.

Brez Messija se je Argentina znova mučila
Argentina je v Venezueli gostovala brez Lionela Messija, ki se je zaradi lažje poškodbe že vrnil v Barcelono. Gavči so se brez kapetana znova mučili in po remiju z zadnjimi Venezuelci tudi izgubili prvo mesto. To je bila peta tekma, ki jo je Argentina v teh kvalifikacijah odigrala brez prvega zvezdnika, od 15 možnih točk pa jih je osvojila vsega šest.

V 35. minuti je Venezuela povedla. Najprej se je odlično gradil Salomon Rondon, ki je nato še lepo preigraval, a so gostitelji žogo odbili. Prišla je do Juanpija, ki je preigral Javierja Mascherana in Marcosa Roja, potem pa z roba kazenskega prostora velemojstrsko žogo poslal v desni zgornji kor vrat Sergia Romera. Po podaji Rondona in veliki napaki argentinske obrambe je v 53. minuti Josef Martinez počakal, da se je Romero ulegel, nato pa žogo poslal v mrežo.

Pet minut pozneje je Lucas Pratto znižal izid. V kazenskem prostoru se je napadalec dobro znašel. S prvim poskusom je nastreljal le venezuelsko obrambo, za prvenec v majici albicelesteja pa je v mrežo poslal odbito žogo. V 83. minuti so se Argentinci le rešili prvega poraza pod taktirko Edgarda Bauze. Angel di Maria je izvedel kot, žoga je mimo treh domačih nogometašev in Lucasa Alaria prišla pred vrata, kjer je Nicolas Otamendi opravil s svojim čuvajem in izenačil na 2:2.

Suarez in Cavani popeljala Urugvaj na vrh
Na prvo mesto pa se je zavihtel Urugvaj, ki je s 4:0 odpravil Paragvaj. V 18. minuti so gostitelji povedli, ko ob prodoru po desni Luis Suarez kljub prekršku nad njim ni odnehal, žogo podal pred vrata, tam pa jo je v mrežo pospravil Edinson Cavani. Po kotu je na 2:0 z glavo povišal Cristian Rodriguez.

Tik pred koncem prvega polčasa so Suareza podrli v kazenskem prostoru, napadalec Barcelone pa je uspešno izvedel enajstmetrovko. Deset minut po začetku drugega polčasa je Suarez še enkrat uspešno prodiral v kazenskem prostoru. Obdan s tremi paragvajskimi nogometaši je z leve podal visoko žogo na drugo vratnico, kjer jo je Cavani z glavo pospravil za hrbet Diega Berreta.


Kvalifikacije za SP, Južna Amerika, 8. krog:
URUGVAJ - PARAGVAJ 4:0 (3:0)
Cavani 18., 55., Suarez 45., Rodriguez 42.

VENEZUELA - ARGENTINA 2:2 (1:0)
Juanpi 35., Martinez 53.; Pratto 58., Otamendi 83.

ČILE - BOLIVIJA 0:0

BRAZILIJA - KOLUMBIJA 2:1 (1:1)
Miranda 2., Neymar 74.; Marquinhos 36./ag

PERU - EKVADOR 2:1 (1:1)
Cueva 20./11-m, Tapia 78., Achilier 31.
RK: Arroyo 90./Ekvador

Lestvica:                           
URUGVAJ            8  5 1 2 16:5  16
BRAZILIJA          8  4 3 1 16:9  15
ARGENTINA          8  4 3 1  9:6  15
KOLUMBIJA          8  4 1 3 12:10 13
------------------------------------
EKVADOR            8  4 1 3 12:11 13
------------------------------------
PARAGVAJ           8  3 3 2  8:10 12
ČILE               8  3 2 3 13:12 11
BOLIVIJA           8  2 1 5  9:13  7
PERU               8  2 1 5  8:15  7
VENEZUELA          8  0 2 6  9:21  2