Arrigo Sacchi že dolgo ni bil deležen takšne pozornosti nogometnega sveta kot zdaj. Na odgovor Maria Balotellija se še čaka ... Foto: EPA
Arrigo Sacchi že dolgo ni bil deležen takšne pozornosti nogometnega sveta kot zdaj. Na odgovor Maria Balotellija se še čaka ... Foto: EPA

"Zagotovo nisem rasist in moja trenerska zgodovina to dokazuje, začenši s Frankom Rijkaardom. A ko sem gledal turnir Viareggio, čutim, da moram povedati, da je preveč črnih nogometašev v mladinskih moštvih," je z besedami udaril 68-letni nogometni strokovnjak, ki je že desetletje v pokoju.

Preveč tujcev ali preveč rasistov?
"Italija nima več dostojanstva ne ponosa. Nemogoče, da morajo imeti naša moštva po 15 tujcev v postavi,"
je še dodal Sacchi na podelitvi nagrad Maestrelli v mestu Pistoia.

Izjave so takoj dvignile obilo prahu na Apeninskem polotoku, zaradi Sacchijevega slovesa pa odmevajo po vsej nogometni Evropi. Znameniti angleški zvezdnik - prej igralski, zdaj komentatorski - Gary Linekar se je v svojem slogu odzval: "V italijanskem nogometu je preveč rasistov."

"Ali res mislite, da sem rasist?" se je po prvih medijskih zapisih branil Sacchi. Ob tem pa je nespretno ponovil: "Vse, kar sem rekel, je, da sem videl tekmo z mladinskim moštvom, ki je imelo na igrišču štiri temnopolte igralce."

Trenerska legenda izpred četrt stoletja
Arrigo Sacchi je bil selektor Italije med letoma 1991 in 1996 ter je azzurre popeljal v finale svetovnega prvenstva 1994. Največje klubske uspehe je doživljal kot trener Milana, s katerim je osvojil sedem lovorik: Serie A leta 1988 in evropski pokal prvakov v letih 1989 in 1990. V nogometu je nazadnje deloval pri Real Madridu, pri katerem je bil le eno sezono (2004/05) nogometni direktor.

V zadnjih letih so v Serie A ugotovili več primerov rasističnih izpadov, ki so bili usmerjeni proti nogometašem, kot so Mario Balotelli, Kevin-Prince Boateng in Kevin Constant, pri čemer je italijanska nogometna zveza kot po pravilu predpisovala izjemno mile kazni.