Na začetku drugega polčasa je Tim Matavž (v sredini) s soigralci doživel hladno prho, saj so gostje povedli. Foto: EPA
Na začetku drugega polčasa je Tim Matavž (v sredini) s soigralci doživel hladno prho, saj so gostje povedli. Foto: EPA
Navijači na stadionu San Mames so bili navdušeni nad predstavo Athletic Bilbaa. Foto: Reuters
Oscar de Marcos
Oscar de Marcos je v prvem polčasu zadel vratnico, v drugem pa je poskrbel za vodstvo Athletica z 2:0. Foto: Reuters
Adil Rami
Adil Rami je zapečatil usodo PSV-ja. Foto: EPA
Antonio Di Natale
Antonio Di Natale je hitro izničil prednost Alkmaarja s prve tekme, a v nadaljevanju so Videmčani popustili. Foto: EPA
Klaas Jan Huntelaar
Klaas Jan Huntelaar na prvi tekmi ni igral zaradi kazni. V Veltins Areni je s tremi goli potopil Twente. Foto: EPA
Sergio Agüero
Sergio Agüero je dosegel dva gola in skoraj popeljal Manchester City do preobrata, na koncu je zmajkal le en gol. Foto: EPA
Marko Dević
Marko Dević je šokiral Olympiacos, Metalist je presenetljivo med osmerico. Foto: EPA
Udinese izpadel iz Evropske lige

Fernando Llorente je v 23. minuti po dolgi podaji Fernanda Amorebiete z desnico velemojstrsko matiral Davida de Geo, na 2:0 pa je v 65. minuti po napaki Manchestrove obrambe z desetih metrov povišal Oscar De Marcos. Bledi rdeči vragi so lahko le znižali izid, potem ko je Wayne Rooney natančno meril od daleč. Na prvi tekmi pred enim tednom je na Old Traffordu baskovsko moštvo zmagalo z 2:3.

Nemoč angleških prvakov, ki se jeseni niso prebili v osmino finala Lige prvakov in so tolažbo neuspešno iskali v Evropski ligi, je bila očitna, saj bi lahko izgubili s še višjo razliko. Razmerje v strelih je bilo kar 21:4. De Marcos je pri 0:0 zadel vratnico, kapetan Athletica Iraola pa je v 54. minuti v kazenskem prostoru duhovito preigral tri Manchestrove igralce, nato pa za las zgrešil vrata.

Matavž podajalec
PSV iz Eindhovna
je poskušal proti Valencii nadoknaditi zaostanek s prve tekme (2:4), toda končalo se je z remijem (1:1). Za PSV je po podaji Tima Matavža zadel kapetan Ola Toivonen. V prvem polčasu ni bilo zadetkov, kar nekajkrat pa sta dobro posredovala oba vratarja. Prav ob koncu polčasa je Jordi Alba želel lobati Przemyslawa Tytona, ki je s skrajnimi močmi preprečil vodstvo Valencie.

Udinese v 15. minuti vodil z 2:0
Tudi Udinese, pri katerem je bil vso tekmo v vratih Samir Handanović, se je poslovil, čeprav je ekspresno (po 15 minutah) nadoknadil dva zadetka zaostanka (strelec obeh golov: Antonio Di Natale) in unovčil prednost igralca več, saj je v 3. minuti Nick Viergever podrl Antonia Flora Floresa v kazenskem prostoru in dobil rdeči karton. Toda Erik Falkenburg je zadel v 31. minuti, kar je bil odločilni zadetek za vodilno ekipo Eredivisie. Sredi drugega polčasa je imel Rasmus Elm priložnost, da odpravi vse dvome o četrtfinalistu, vendar je z enajstmetrovke žogo poslal čez gol.
Cityju ni uspel popoln preobrat
Izpadel je tudi drugi klub iz Manchestra, City je moral priznati premoč lizbonskemu Sportingu. Portugalci so bili z 1:0 boljši v Lizboni, na povratni tekmi pa že v prvem polčasu dosegli dva gola. Zadela sta Matias Fernandez in Ricky van Wolfswinkel. Prednost so v drugem delu sicer zapravili, Manchester je dvema goloma Sergia Aguera in Maria Balotellija z enajstmetrovke povedel s 3:2, kar pa je bilo zaradi več golov v gosteh Sportinga premalo za napredovanje. Izjemno priložnost za popoln preobrat je imel v zadnji minuti sodnikovega dodatka vratar Joe Hart, ki je prišel pred vrata Portugalcev, a je žoga po njegovem strelu z glavo zletela mimo vrat.
Hat-trick Huntelaarja za preobrat Schalkeja
V četrtfinalu sta tudi obe nemški ekipi. Hannover je kar s 4:0 odpravil Standard iz Liega. Schalke je bil proti Twenteju že v izgubljenem položaju. Prvo tekmo je izgubil z 0:1, Nizozemci pa so povedli tudi v Veltins Areni z golom Willema Janssena v 14. minuti. V 29. minuti je šov začel Klaas Jan Huntelaar. Najprej je zadel z glavo po podaji Juliana Draxlerja. V 57. minuti je bil natančen z bele točke. Raul je nato v 71. minuti zaposlil Jermaina Jonesa, ki je povišal na 3:1. Končni izid je z izjemnim strelom pod prečko devet minut pred koncem postavil Huntelaar.

Osmina finala, povratne tekme:
ATHLETIC BILBAO
- Manchester United 3:2
2:1 (1:0)
Llorente 23., De Marcos 65.; Rooney 80.

Athletic Bilbao:
Iraizoz, Aurtenetxe, Amorebieta, Iraola, Iturraspe, De Marcos, Ander ( 82./Inigo Perez), Javi Martinez, Llorente ( 40./Toquero), Susaeta, Muniain ( 88./San Jose).

Manchester United: De Gea, Evra, Ferdinand ( 63./Smalling), Evans, Rafael, Giggs ( 68./Welbeck), Park, Carrick ( 64./Pogba), Young, Cleverley, Rooney.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


PSV Eindhoven - VALENCIA 2:4
1:1 (0:0)
Toivonen 64.; Rami 47.

PSV Eindhoven: Tyton, Manolev, Bouma ( 75./Derijck), Marcelo, Pieters, Labyad, Strootman, Toivonen, Wijnaldum, Mertens ( 80./Lens), Matavž.

Valencia: Diego Alves, Bruno, Rami, Dealbert, Mathieu, Albelda ( 75./Topal), Tino Costa, Feghouli, Jonas ( 85./Parejo), Jordi Alba, Aduriz ( 80./Piatti).

Sodnik: William Collum (Škotska)


HANNOVER - Standard Liege 2:2
4:0 (2:0)
Abdellaoue 4., Kanu 21./ag, Ya Konan 73., Pinto 90.
RK: Gakpe 58./Standard

Udinese - ALKMAAR 0:2
2:1 (2:1)
Di Natale 3./11-m, 15.; Falkenburg 31.
RK: Viergever 3./Alkmaar
Rasmus Elm je v 65. minuti zapravil 11-m.

Udinese:
Handanović, Benatia ( 11./Pasquale), Domizzi, Ekstrand, Pazienza ( 78./Abdi), Pinzi, Asamoah, Ferronetti ( 66./Fabbrini), Armero, Floro Flores, di Natale.

AZ Alkmaar: Alvarado, Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen, Falkenburg ( 83./Ortiz), Maher, Elm, Roy Beerens ( 11./Klavan), Holman ( 77./Gudmundsson), Altidore.

Sodnik: Milorad Mazić (Srbija)


Manchester City - SPORTING LIZBONA 0:1
3:2 (0:2)
Agüero 60., 82., Balotelli 75./11-m; Fernandez 33., van Wolfswinkel 41.

Manchester City: Hart, Richards, K. Toure, Savić, Kolarov, Pizarro ( 55./Džeko), Y. Toure, Johnson ( 46./de Jong), Silva ( 66./Nasri), Balotelli, Aguero.

Sporting: Rui Patricio, Daniel Carrico, Xandao, Anderson Polga, Insua, Fernandez ( 64./Renato Neto), Schaars, Pereirinha, Capel ( 64./Jeffren), Izmajlov, van Wolfswinkel ( 68./Carrillo).

Sodnik: Tom Harald Hagen (Norveška)


SCHALKE - Twente 0:1
4:1 (1:1)
Huntelaar 29., 57./11-m, 81., Jones 71.; Janssen 14.

Schalke: Hildebrand, Učida, Papadopoulos, Matip, Fuchs, Jones ( 88./Moritz), Holtby, Farfan ( 86./Marica), Draxler ( 92./Obasi), Raul, Huntelaar.

Twente Enschede: Mihajlov, Rosales, Bengtsson, Douglas, Tiendalli, Brama ( 76./Plet), Janssen, Leugers ( 51./Fer), Bajrami ( 58./John), de Jong, Chadli.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


Bešiktaš - ATLETICO MADRID 1:3
0:3 (0:1)
Adrian 34., Falcao 83., Salvio 94.

Olympiacos - METALIST 1:0
1:2 (1:0)
Marcano 15.; Villagra 81., Dević 86.
Dević je v 77. minuti zapravil 11-m.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem. Žreb četrtfinala in polfinala bo v petek ob 13.00.

Udinese izpadel iz Evropske lige