Real Madrid je po treh letih znova osvojil pokal. Tudi leta 2011 je v finalu na Mestalli ugnal Barcelono, tedaj po podaljšku z 1:0 z zadetkom Cristiana Ronalda. Foto: Reuters
Real Madrid je po treh letih znova osvojil pokal. Tudi leta 2011 je v finalu na Mestalli ugnal Barcelono, tedaj po podaljšku z 1:0 z zadetkom Cristiana Ronalda. Foto: Reuters
Gareth Bale
Gareth Bale je dobrih pet minut pred koncem uprizoril šprint, ki ga bosta še dolgo "sanjala" Marc Bartra in Jose Manuel Pinto. Foto: Reuters
Marc Bartra
Bartra je v 68. minuti na 1:1 izenačil po sijajnem strelu z glavo. Foto: Reuters

Real je prvič povedel v 11. minuti, ko je bil strelec Angel Di Maria. Zadetek je dosegel po protinapadu, ko je žogo izgubil Dani Alves, nato pa je sledila bliskovita akcija Isca in Bala. Ta je podal Di Marii, Argentinec pa se je dobro znašel pred vrati in matiral Joseja Manuela Pinta.

"Beli balet" je imel v nadaljevanju prvega polčasa še nekaj lepih priložnosti, najbližje povišanju na 2:0 je bil Isco, a je v zadnjem trenutku posredoval Jordi Alba. Barcelona je bila sicer več pri žogi, toda njena premoč je bila jalova in pripravila si je le nekaj polpriložnosti.
Bartra po kotu vlil upanje Barci, toda ...
Izenačila je v 68. minuti, ko je po Xavijevem strelu iz kota z 10 metrov z glavo natančno ob vratnici meril Marc Bartra. Iker Casillas je na deveti pokalni tekmi v tej sezoni klonil sploh prvič! Predtem je bil tudi v drugem polčasu nevarnejši Real. Dvakrat je za malo mimo oziroma čez vrata meril Bale, v 67. minuti pa je žoga po poskusu Karima Benzemaja zadela vratnico. Takoj zatem in tik pred izenačenjem je sodnik razveljavil zadetek Bala zaradi prekrška nad Pintom.
Valižan pa je regularno dobil dvoboj z vratarjem Barce v 85. minuti. Znova je obramba Kataloncev klonila po protinapadu. Bale je prejel žogo na sredini igrišča tik ob stranski črti in se pognal v dir proti vratom. Po zunanjem delu igrišča na levi strani je obšel Bartro, ki ga ni uspel ustaviti, pritekel v kazenski prostor pred Pinta in ga matiral s strelom med nogama. Kakšen zadetek!
Ob koncu vratnica Neymarja
Že predtem je Luka Modrić v 81. minuti od daleč zadel zunanji del vratnice. Barcelona je v končnici poskušala izenačiti, a ji ni uspelo. Neymarju je v 89. minuti veselje preprečil okvir vrat. Tako se je po izpadu iz Lige prvakov proti Atleticu in sobotnem porazu proti Granadi v španskem prvenstvu nadaljeval črni niz Barce v zadnjem tednu.
Madridčani so si 19. lovoriko v tem tekmovanju (Barcelono so v finalu premagali četrtič na sedmem medsebojnem dvoboju) priigrali brez Cristiana Ronalda, saj ta še ni okreval po poškodbi kolena in stegenske mišice, ki jo je staknil na prvi četrtfinalni tekmi Lige prvakov proti Borussii Dortmund.
Tudi pri Barceloni so imeli nekaj težav s poškodbami. Bartra je stisnil zobe in je začel tekmo, Carles Puyol je bil na klopi, še vedno pa je poškodovan Gerard Pique.

Španski pokal, finale:
BARCELONA - REAL MADRID 1:2 (0:1)
50.000; Bartra 68.; Di Maria 11., Bale 85.

Barcelona: Pinto, Alves, Bartra ( 86./Sanchez), Mascherano , Alba ( 46./Adriano), Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas ( 60./Pedro), Neymar , Messi.
Real Madrid: Casillas, Coentrao, Pepe , Ramos, Carvajal, Xabi Alonso, Di Maria ( 88./Illarramendi), Isco , Modrić, Bale, Benzema ( 89./Varane).
Sodnik: Antonio Mateu Lahoz


Nemški pokal, polfinale:
BORUSSIA (D) - Wolfsburg 2:0 (2:0)
Mhitarjan 12., Lewandowski 43.

BAYERN
- Kaiserslautern 5:1 (2:0)
Schweinsteiger 24., Kroos 32., Müller 50./11-m, Mandžukić 78., Götze 90.; Zoller 60.

Finale bo 17. maja v Berlinu.


Francoski pokal, polfinale:
RENNES
- Angers 3:2 (2:1)
Toivonen 15., Grosicki 36., Makoun 48.; Yattara 3., 89./11-m

GUINGAMP - Monaco 3:1 (1:1)
Yatabare 6., 117., Atik 113.; Berbatov 36.