Valter Birsa je ob številnih poškodbah vezistov dobil priložnost za igro že na prvi tekmi Milana v Ligi prvakov. Ob njem branilec Celtica Emilio Izaguirre. Foto: EPA
Valter Birsa je ob številnih poškodbah vezistov dobil priložnost za igro že na prvi tekmi Milana v Ligi prvakov. Ob njem branilec Celtica Emilio Izaguirre. Foto: EPA
Marco Streller
Marco Streller je bil junak Basla na Stamford Bridgeu. Foto: EPA
Lorenzo Insigne
Veselje nogometašev Napolija ob zadetku Lorenza Insigneja za vodstvo z 2:0. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je znova "čaral" na Camp Nouu. Foto: Reuters
Arsenal
Arsenal se je treh točk veselil v Marseillu. Foto: EPA

Chelsea je v ponovitvi lanskega polfinala Evropske lige doživel prvi domači poraz v skupinskem delu Lige prvakov po 30 tekmah. Povedel je sicer v 45. minuti z zadetkom Oscarja (Brazilec je na začetku nadaljevanja stresel še prečko), toda čvrsti švicarski prvaki so dobro igrali vso tekmo in v drugem polčasu napravili preobrat. V 71. minuti je v polno meril Mohamad Salah, deset minut pozneje pa je po strelu iz kota končni izid z glavo na bližnji vratnici postavil kapetan Marco Streller, ki si je pri prvem golu s Salahom izmenjal dvojno podajo.

Varovanci Joseja Mourinha, ki so v soboto izgubili tudi v Premier ligi na gostovanju pri Evertonu (1:0), so bili večji del tekme brez pravih idej. Debitiral je Willian. "Nisem v šoku. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Seveda pa nisem vesel. Basel je igral zelo dobro. Veliko smo imeli žogo, toda ni nam uspelo pripraviti veliko priložnosti. Čustveno to ni zrela ekipa in v težkem položaju se nam ni uspelo izvleči," je po srečanju povedal "Mou".
Napoli do zmage z igralcem več
V atraktivni skupini F je Napoli z 2:1 premagal lanskega finalista Borussio Dortmund. V 29. minuti je gostitelje v vodstvo z glavo popeljal Gonzalo Higuain, v 67. pa je na 2:0 z izvrstnim prostim strelom v levi zgornji kot povišal Lorenzo Insigne. Neapeljčani so v drugem polčasu zgrešili nekaj priložnosti in v zadnjih minutah nekoliko trpeli po znižanju Juana Zunige, ki je žogo poslal v lastno mrežo.
Ob koncu prvega polčasa je neposreden rdeči karton prejel vratar Borussie Roman Weidenfeller, ki je z roko igral zunaj kazenskega prostora, ko je v protinapad stekel Higuain. Zaradi protestiranja ob prvem zadetku Napolija je bil izključen tudi trener nemških podprvakov Jürgen Klopp.
V tej skupini je zmagal še Arsenal, ki je z 1:2 slavil v Marseillu. Po slabem prvem polčasu sta v drugem zadela Theo Walcott in Aaron Ramsey.
Messi se približuje Raulu
Lionel Messi
je ob slavju Barcelone nad Ajaxom s 4:0 dosegel rekordni četrti hat-trick v tem tekmovanju. Sredi prvega polčasa je sijajno meril s prostega strela, v drugem delu pa še po značilnem prodoru z desne strani in z nizkim strelom z roba kazenskega prostora. Argentinec je po 80. tekmi v Ligi prvakov že pri 62 golih in le še za devet zadetkov zaostaja za rekorderjem Raulom.
Celtic grozil, Milan zadel
Milan je po skromni predstavi šele v zadnjih 10 minutah strl odpor Celtica. Škoti so bili večji del tekme celo nevarnejši (v 80. minuti je Anthony Stokes s prostega strela stresel prečko), nato pa sta v končnici za mir na San Siru poskrbela Cristian Zapata s pomočjo branilca Emilia Izguirreja, ki je preusmeril žogo, in Sulley Muntari.
Birsa je igral na položaju za obema napadalcema Alessandrom Matrijem in Mariem Balotellijem. V 8. minuti se je na levi strani znašel v bližini vrat, vendar je gostujoči vratar Fraser Forster pravočasno stekel proti njemu. V 14. minuti je Birsa pripravil prvo pravo priložnost Milana na tekmi. Z leve strani je podal Balotelliju v kazenski prostor, a je Forster ubranil strel "Super Maria" iz voleja. Šempetrca je v 63. minuti zamenjal Urby Emanuelson. Na klopi rdeče-črnih je sedel še en Slovenec - 17-letni Žan Benedičič, ki je v Milano odšel pred tremi leti iz Triglava. Obetavni mladenič je tudi član slovenske reprezentance do 21 let.
Skupina E:
CHELSEA - BASEL 1:2 (1:0)
Oscar 45.; Salah 71., Streller 81.

Chelsea: Čech, Ivanović, Cahill, Luiz, Cole, van Ginkel (76./Mikel), Oscar, Lampard (76./Ba), Willian (67./Mata), Hazard, Eto'o.

Basel: Sommer, Voser, Schär, Ivanov, Safari, Diaz, F. Frei, Salah (88./T. Xhaka), Stocker (83./Ajeti), Sio (65./Delgado), Streller.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

SCHALKE - STEAUA 3:0 (0:0)
Učida 67., Boateng 78., Draxler 85.


Skupina F:
MARSEILLE - ARSENAL 1:2 (0:0)
Ayew 93./11-m; Walcott 65., Ramsey 84.

NAPOLI - BORUSSIA (D) 2:1 (1:0)
Higuain 29., Insigne 67.; Zuniga 87./ag
RK: Weidenfeller 45./Borussia Dortmund

Napoli: Reina, Maggio, Albiol, Britos, Zuniga, Behrami, Inler, Callejon, Hamšik (90./Mesto), Insigne (72./Mertens), Higuain (76./Pandev).

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Grosskreutz, Subotić, Hummels (45./Aubameyang), Schmelzer, Bender, Sahin, Blaszczykowski (45./Langerak), Mhitarjan (75./Hofmann), Reus, Lewandowski.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


Skupina G:
AUSTRIA DUNAJ - PORTO 0:1 (0:0)
Gonzalez 55.
Vršiča (Austria) ni bilo v ekipi.
ATLETICO MADRID - ZENIT 3:1 (1:0)
Miranda 40., Turan 64., Baptistao 80.; Hulk 58.


Skupina H:
BARCELONA - AJAX 4:0 (1:0)
Messi 22., 55., 75., Pique 69.
Valdes (Barcelona) je v 77. minuti ubranil 11-metrovko Sigthorssonu.
Barcelona: Valdes, Alves, Pique (80./Bartra), Mascherano, Adriano, Busquets, Fabregas (72./Xavi), Iniesta, Sanchez, Messi, Neymar (72./Pedro).

Ajax: Vermeer, van Rhijn, Denswil, Moisander (73./van der Hoorn), Blind (78./Schöne), Poulsen, de Jong (59./Serero), Duarte, Krkić, Sigthorsson, Boilesen.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)

MILAN - CELTIC 2:0 (0:0)
Zapata 82., Muntari 85.
Birsa je igral do 63. minute. Benedičič (oba Milan) je bil na klopi.
Milan: Abbiati, Zaccardo, Zapata, Mexes, Constant (76./Robinho), Muntari, de Jong, Nocerino, Birsa (63./Emanuelson), Balotelli, Matri.
Celtic: Forster, van Dijk, Lustig, Ambrose, Izaguirre, Brown, Matthews (75./Boerrigter), Mulgrew (89./Biton), Commons (77./Pukki), Samaras, Stokes.
Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)