Chelsea je s še eno taktično predstavo in s precej sreče prvič osvojil Ligo prvakov in s tem rešil sezono, saj si v Premier ligi ni zagotovil mesta v Ligi prvakov. Zdaj bo seveda (namesto Tottenhama, ki je bil v angleškem prvenstvu četrti) lahko igral med elito. Foto: Reuters
Chelsea je s še eno taktično predstavo in s precej sreče prvič osvojil Ligo prvakov in s tem rešil sezono, saj si v Premier ligi ni zagotovil mesta v Ligi prvakov. Zdaj bo seveda (namesto Tottenhama, ki je bil v angleškem prvenstvu četrti) lahko igral med elito. Foto: Reuters
Didier Drogba, Manuel Neuer
Trenutek odločitve: zadetek Didiera Drogbaja v zadnji seriji streljanja enajstmetrovk. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger
Strel Bastiana Schweinsteigerja je ustavila vratnica in vsi so čakali le še na Didiera Drogbaja, ki je nato odločil tekmo. Foto: Reuters
Bayern - Chelsea
Ko je v 83. minuti zadel Thomas Müller, se je zdelo, da Bayernu ne more nič več preprečiti pete osvojitve naslova evropskega prvaka. Foto: Reuters
Didier Drogba, Juan Mata in Frank Lampard
Didier Drogba je zadel po močnem strelu z glavo in izsilil podaljšek. Foto: Reuters
Roberto Di Matteo
Neverjetno, kakšno zgodbo je spisal trener Roberto Di Matteo. Chelsea je prevzel v drugi polovici sezone in Abramoviču rešil sezono. Foto: EPA
Čech ubranil 11-metrovko Robbna
Petr Čech je ubranil 11-metrovko Arjena Robbna. Foto: Reuters

Pri loteriji z bele točke je Peter Čech ubranil strel Ivice Olića, Bastian Schweinsteiger pa je v zadnji seriji zadel vratnico. Vsi so čakali le še na Didiera Drogbaja, ki je še enkrat matiral Manuela Neuerja, potem ko je v 88. minuti reši "modre" in izsilil podaljšek. Tokrat se je za Chelsea razpletlo drugače kot 21. maja leta 2008, ko so nesrečno izgubili finale proti Manchester Unitedu, ruskemu lastniku kluba Romanu Abramoviču pa so se le izpolnile sanje. Vsi milijoni, ki jih je vložil v klub, so poplačani.

Bayern ponovil zgodbo iz leta 1999
Finale ni bil kakovosten, saj sta bili obe moštvi zaradi kartonov oslabljeni, Chelsea pa je tako kot v polfinalu proti Barceloni igral zaprto. V rednem delu je bilo treba na münchenski Allianz Areni na prvi gol čakati 81 minut. Zadel je Thomas Müller, toda Drogba je izenačil v 88. minuti. Bayern se lahko tolče po glavi zaradi številnih priložnosti. Arjen Robben je v podaljšku celo zapravil 11-metrovko, tako da je poraz podobno tragičen kot tisti leta 1999 proti Manchester Unitedu.

Čech z dobrim refleksom preprečil gol
V prvem polčasu je imel Bayern premoč, ki je ni znal unovčiti. Prvi strel na gol je po 20 minutah sprožil Robben, toda Čech (večer pred 30. rojstnim dnevom je bil zelo razpoložen) je z desno nogo žogo odbil. V 36. minuti je po lepem predložku Diega Contenta z močnim volejem poskusil Thomas Müller in z levico gol zgrešil za kakšen meter.
Gomez zapravljal priložnosti
V nasprotnem napadu je bil Manuel Neuer prvič na preizkušnji in je ubranil strel Salomona Kalouja z desne strani, kar je bil Chelseajev edini strel v okvir vrat v prvem polčasu. Sledile so nevarne nemške akcije in potrditev, da to ni bil večer Maria Gomeza, ki je v letošnji sezoni v Evropi zabil 12 golov.

Riberyjev zadetek razveljavljen
V drugem polčasu se slika ni spremenila. Bayern je neutrudno napadal, vendar so streli leteli mimo vrat. Franck Ribery je v 54. minuti zatresel Chelseajevo mrežo, toda sodnik je upravičeno dosodil prepovedani položaj. V 73. minuti je Drogba poslal oster predložek pred Bayernov gol, Contento pa je uspešno počistil. Le malo pozneje je bilo spet vroče pred Neuerjevimi vrati.
Müller le razbil Chelseajev bunker
V 78. minuti je Müller neuspešno poskusil z diagonalnim strelom in kmalu še z glavo, v 83. minuti pa je Bayern le razbil Chelseajev bunker. Z leve strani je podal Toni Kroos, dobro pa je z glavo meril Müller. Žoga se je odbila od tla, nato pa od prečke zletela v gol. To je bil Müllerjev drugi gol v tej sezoni Lige prvakov.

Drogba mojstrsko meril
Ko se je zdelo, da je Chelsea izgubljen in je trener Jupp Heynckes že potegnil iz igre Müllerja, je udaril Drogba. Juan Mata je izvajal kot, afriški napadalec pa je skočil visoko in mojstrsko meril z glavo. Žoga je zletela v kot, Neuer je bil nemočen. V zadnjih minutah rednega dela je bil Chelsea, okrepljen s Fernandom Torresom, nevarnejši, toda izid se ni spremenil.
Slab strel Robbna z bele točke
V podaljšku so se Bayernu hitro na široko odprla vrata za nov zadetek. Drogba je od zadaj zrušil Riberyja in odlični sodnik Pedro Proenca je pokazal na belo točko. Čeprav je letos že zgrešil pomembno enajstmetrovko (na tekmi Bundeslige proti Borussii Dortmund), je odgovornost prevzel Robben. Streljal je po sredini, zato Čech ni imel veliko dela.
Rezervist Olić se ni dobro znašel
V 108. minuti je imel Ivica Olić, ki se poslavlja od Bayernovega dresa, "match point". Lahm je podal, Olić je bil na levi strani sam in bi lahko matiral Čecha, vendar ni jasno, ali je streljal ali podal. Kakor koli, žoga je zgrešila cilj. Zadnjič je Bayern zapretil v 112. minuti, toda Chelsea se je po prodoru Lahma spet ubranil.


Bayern sezono končuje brez lovorike

Nemški velikan je v najmočnejšem evropskem tekmovanju lovil že peti naslov, Chelsea pa prvega. Noben londonski klub v tem tekmovanju do letos še ni osvojil lovorike. Bayern je četrti klub v zgodovini tega tekmovanja, ki je finale igral na svojem stadionu. Ob številnih zapravljenih priložnostih je tudi zato poraz tako tragičen kot leta 1999, ko jim je Man. United v sodnikovem podaljšku zabil dva gola. Bavarci so bili še pred mesecem v igri za trojno krono, a ostali so brez ene same lovorike.

Liga prvakov, finale:
Bayern - CHELSEA * 4:5 (0:0, 1:1)
* po 11-metrovkah

62.500; Müller 83.; Drogba 88.

Čech je v 95. minuti ubranil 11-m Robbna.

Bayern:
Neuer, Lahm, Timoščuk, Boateng, Contento, Schweinsteiger , Kroos, Robben, Müller ( 87./van Buyten), Ribery ( 96./Olić), Gomez.
Chelsea: Čech, Bosingwa, Cahill, David Luiz , Cole , Mikel, Bertrand ( 74. Malouda), Lampard, Kalou ( 84./Torres ), Mata, Drogba .

Izvajanje 11-metrovk
LahmMata (Neuer brani)
GomezLuiz
NeuerLampard
OlićCole
Schweinsteiger (vratnica)Drogba

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)