Olympiakos - Bayern je več polemik ponudil z dogodki pred tekmo kot s samim razpletom. Bavarci so s tremi goli v 2. polčasu suvereno slavili v Pireju s 3:0. Foto: Reuters
Olympiakos - Bayern je več polemik ponudil z dogodki pred tekmo kot s samim razpletom. Bavarci so s tremi goli v 2. polčasu suvereno slavili v Pireju s 3:0. Foto: Reuters

Pred tednom dni so namreč pred tekmo Olympiakos - Bayern (0:3) grški policisti ostro posredovali na delu stadiona, kjer so bili nemški navijači, in jih več poškodovali. Bayern se je pri Uefi pritožil zaradi neprimernega in nesorazmernega ravnanja varnostnih sil. Nemce je zmotilo predvsem to, da je policija obračunala samo z gostujočimi navijači, medtem ko so jo domači, ki so zakuhali incidente in izzvali nemške, odnesli precej bolje.

V Münchnu priznavajo neprimeren odziv lastnih navijačev
Pri Bayernu so poudarili, da je policija ravnala pretirano nasilno, zaradi česar so bili med nemškimi navijači tudi poškodovani. Televizijski posnetki so pokazali, da so grški policisti med obračunavanjem z navijači uporabljali gumijevke. V bavarskem klubu so nekaj dni po tekmi dogodke na stadionu sestavili v zaporedje in ugotovili, da je najprej skupina domačih navijačev izzivala goste, ko pa so ti, resda tudi na neprimeren način, odgovorili, je v njihov sektor vdrla policija in začela tepsti vsevprek.

Priložnostni tepež nepriljubljenih Nemcev?
Na gostovanje v Grčijo se je podalo 1.700 nemških navijačev, kar je bilo njihovo prvo organizirano gostovanje v tej državi po letu 1983. Tekma je sicer z varnostnega vidika veljala za kritično, gostujoče navijače so zato na stadion pred tekmo prepeljali v konvoju s policijskim spremstvom.

Zlasti na Bavarskem so si enostransko pretepanje navijačev nemškega prvaka obrazložili z nepriljubljenostjo Nemčije, zaradi njene vloge in pritiska v grški finančni krizi, ki je zadnje mesece in leta pretresala najjužnejšo članico Evropske unije.

Video: Policijsko posredovanje med navijači Bayerna