V Pragi se bosta znova pomerila Pep Guardiola in Jose Mourinho. Foto: EPA
V Pragi se bosta znova pomerila Pep Guardiola in Jose Mourinho. Foto: EPA
Nogometaši Bayerna
Veselje nogometašev Bayerna konec maja na Wembleyju. Foto: EPA
Chelsea
Nogometaši Chelsea s pokalom za zmago v Evropski ligi. Foto: EPA
Didier Drogba, Manuel Neuer
Takole je z bele točke pred dobrim letom dni Dider Drogba na Allianz Areni prinesel Chelseaju slavje v Ligi prvakov. Foto: Reuters
V torek so Bavarci v nemškem prvenstvu remizirali s Freiburgom (1:1). Zdaj imajo priložnost za prvo lovoriko, saj so v nemškem superpokalu morali premoč priznati Borussii. Foto: Reuters

19. maja 2012 je bilo v bavarski prestolnici vse pripravljeno za popolno slavje. V finalu na Allianz Areni so Münchenčani hitro prevzeli pobudo, ves čas narekovali ritem igre, a Chelsea je mirno, tako kot v polfinalu proti Barceloni, ko je bil na obeh tekmah v močno podrejenem položaju, čakal na svojo priložnost in se v igri držal s trdo obrambo.

Drogba junak na Allianz Areni
V 83. je stadion padel v ekstazo, ko je Bavarce v vodstvo popeljal Thomas Müller. Slavje po vodilnem zadetku se še ni poleglo, ko je sijajni Didier Drogba z glavo poskrbel za izenačenje in utišal prepolno Allianz Areno. V 95. minuti so gostitelji finala imeli novo veliko priložnost, ko je napadalec iz Slonokoščene obale v kazenskem prostoru nepravilno ustavil Francka Riberyja. Žogo je na belo točko postavil Arjen Robben, a je streljal slabo in Petr Čech je ubranil. Zmagovalca so odločile 11-metrovke. Po zgrešeni Juana Mate se je za Bayern odlično začelo, a Londončani so bili nato bolj zanesljivi, v četrti in peti seriji pa sta strela z bele točke zapravila Ivica Olić in Bastian Schweinsteiger. Za popoln šok na stadionu je z zanesljivo izvedeno 11-metrovko poskrbel Drogba, s čimer je prinesel Chelseaju prvi naslov evropskega prvaka.

Bayern je tolažbo dobil leto pozneje, ko je v nemškem finalu na Wembleyju z 2:1 ugnal Borussio in petič v klubski zgodovini stopil na evropski vrh. Lani je Chelsea pod vodstvom Rafe Beniteza osvojil Evropsko ligo. V finalu je na Amsterdam Areni z 2:1 ugnal Benfico. Superpokal je po 14-letih zapustil Monaco. Tokrat bo finale prvič na Eden Areni v Pragi. Prihodnje leto bo tekmo med zmagovalcema najmočnejših evropskih klubskih tekmovanj gostil Cardiff, čez dve leti pa Tbilisi.

Pep in Mourinho znova iz oči v oči
V središču pozornosti bo tudi trenerski dvoboj med Pepom Guardiolo in Josejem Mourinhom. Novo sezono sta začela na čelu novih klubov, a že avgusta se bosta strokovnjaka, ki sta po prihodu Portugalca na čelo Reala, Katalonec pa je vodil Barcelono, postala velika tekmeca.

"Srečna sva lahko, da bo pozornost usmerjena na igralce. Razlog, da imajo otroci tako radi to igro, je v igralcih ne pa v trenerjih. Veliko spoštovanja imam do njegove kariere. Vedno se poskušam čim več naučiti od različnih trenerjev po svetu. Vedno je zelo nevaren s hitrimi protinapadi. V tem je mojster in vsi to vedo. Je odličen trener," je v svojem slogu diplomatsko o Mourinhu spregovoril Guardiola.

"Zdaj gre za Bayern in Chelsea"
V štirih letih pri Barci, ko je osvojil kar 14 lovorik, je dvakrat Pep dvignil tudi evropski superpokal: "Vse sem dal od sebe pri Barceloni in tudi tu to poskušam. Rekordov se bom spominjal, ko bom starejši, zdaj pa še ne. V štirih letih smo z Barco osvojili vse in to je bil tudi razlog, da sem potreboval premor. Premor v svoji glavi. Navdušenje ni bilo enako kot na začetku, in zato sem se odločil za počitek."

Podobno je v svojem slogu pred tekmo razmišljal Mourinho, ki se je razjezil na novinarje, ko so primerjali oba trenerja: "Vaše statistike so napačne. Poglejte, kaj se je zgodilo, ko sem bil trener Interja v polfinalu Lige prvakov, v kraljevem španskem pokalu z Realom in v španskem superpokalu. Lahko imate prav, jaz pa narobe. Vseeno mi je. Tu ne gre za naju, ampak za Bayern in Chelsea." Mourinho ni žele odgovarjati na kakršna koli vprašanja o Barceloni in Realu.

Bavarci imajo več težav s poškodbami
"Bayernova glavna moč je ekipa. Igralci so v najboljših letih, so zelo izkušeni, leto za letom igrajo v najmočnejših klubskih tekmovanjih in za reprezentanco. Za sabo imajo sezono, ko so bili popolna ekipa, saj le popolne ekipe lahko osvojijo trojčka," je o Bayernu povedal Mourinho, ki je z Interjem leta 2010 slavil trojno krono, tako kot je to lani uspelo Bayernu, Guardiola pa z Barco leta 2009.

Bavarci so odločeni, da se maščujejo zmagovalcem Evropske lige za poraz pred dvema letoma. Schweinsteiger ima težave z gležnjem in je njegov nastop vprašaljiv, še bolj negotov je nastop Javija Martineza, jasno pa je, da bosta manjkala Thiago Alcantara in Holger Badstuber. Zdravstveno stanje Londončanov je boljše. Vrača se David Luiz, a nastopiti ne bosta smela novopečena člana Chelseaja Willian in Samuel Eto'o, ki sta pred kratkim prišla iz Anžija.

Danes ob 20.45:
BAYERN - CHELSEA

Verjetni postavi:
Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante,Alaba, Schweinsteiger, Robben, Müller, Kroos, Ribery, Mandžukić.

Chelsea: Čech, Ivanović, Cahill, Terry,Cole, Ramires, Lampard, Schürrle,Oscar, Hazard, Torres.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)