Belgija je s tretjim mestom potrdila razkošen talent in upravičila visoke napovedi pred prvenstvom. Na velikih tekmovanjih je bila boljša le leta 1980, ko je na evropskem prvenstvu v Italiji osvojila srebro. Foto: Reuters
Belgija je s tretjim mestom potrdila razkošen talent in upravičila visoke napovedi pred prvenstvom. Na velikih tekmovanjih je bila boljša le leta 1980, ko je na evropskem prvenstvu v Italiji osvojila srebro. Foto: Reuters
Belgija se je od Rusije poslovila z zmago

Belgija je odlično začela tekmo, saj je povedla že v 4. minuti. Vratar Thibaut Courtois je žogo poslal na polovico Anglije, kjer je Romelu Lukaku v ogenj poslal Nacerja Chadlija na levi strani. Chadli je podal v sredino kazenskega prostora, kamor je vtekel Thomas Meunier in žogo z drsečim štartom poslal za hrbet Jordana Pickforda. Zamudil je Danny Rose.

Jalova terenska premoč Angležev
Anglija je imela v nadaljevanju žogo več v nogah, a je bila Belgija nevarnejša. Pickford je tako v 12. minuti s skrajnimi močmi ubranil poskus Kevina De Bruyna. V 23. minuti je po protinapadu Harry Kane sprožil strel z roba kazenskega prostora, a je njegov poskus zletel pol metra mimo vrat. Kljub obetavnim akcijam pa Angležem ob čvrsti belgijski obrambi ni uspelo postaviti pike na i. Polčas se je končal z vodstvom Belgije. Še statistika: posest žoge 59:41, streli 5:4, v okvir vrat 3:2 - vse za Anglijo.

Alderweireld preprečil izenačenje Dierja
Angleški selektor Gareth Southgate je na začetku drugega polčasa v igro poslal Jesseja Lingarda in Marcusa Rashforda. Lingard je v 53. minuti poslal dober predložek v sredino, kjer pa je bil Kane za las prekratek. Belgija je v nadaljevanju brez večjih težav nadzirala položaj na zelenici, medtem ko je Anglija - čeprav s terensko premočjo - delovala dokaj nemočno. V 70. minuti se je Kieran Dier na desni strani le prebil pred Courtoisa in žogo že poslal čezenj, a je nato Toby Alderweireld izbil žogo tik pred golovo črto.

Hazard zapečatil usodo Anglije
Belgija je prežala na protinapade, iz katerih bi dotolkla nasprotnika. V 80. minuti je izjemno streljal Meunier, vendar se je s parado izkazal Pickford. Kar ni uspelo Meunierju, je v 82. minuti Edenu Hazardu. Ta je vtekel na podajo De Bruyna, Philu Jonesu žoge ni uspelo izbiti, tako da je Hazard na levi strani sam prišel pred Pickforda in ga s strelom za prvo vratnico tudi rutinirano matiral. Srečanje je bilo s tem odločeno. Slavje Belgijcev se je nekaj minut pred koncem že začelo. Končna statistika: posest žoge 57:43, streli 13:8, v okvir vrat 6:4 - vse za Angleže.

Belgijci so po koncu tekme bronaste medalje prejeli na sredini igrišča iz rok predsednika Svetovne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina.

Kompany: Mislim, da bi v finalu zmagali
"Igralci so si zaslužili ta dosežek. Igralci se niso več zanašali samo na talent, ampak so rastli kot moštvo, ki je pripravljeno za rezultat garati in narediti kar koli,"
je dejal selektor Belgije Robert Martinez, medtem ko je branilec Vincent Kompany dodal: "Bili smo blizu finalu. Mislim, da bi v njem zmagali. A tudi tretje mesto je lepo darilo našim navijačem. Igrali smo sedem tekem in jih šest zmagali."

Kane: Imamo še prostor za napredek
"Ta tekma je pokazala, da imamo še prostor za napredovanje. Postali bomo še boljši. Ne mislimo čakati še 20 let na nov polfinale in na velike tekme,"
pa je povedal kapetan Anglije Kane, ki bo s šestimi goli najbrž postal najboljši strelec svetovnega prvenstva.


NOGOMET

21. SVETOVNO PRVENSTVO

TEKMA ZA 3. MESTO

St. Peterburg:

BELGIJA - Anglija 2:0 (1:0)
64.406; Meunier 4., Hazard 82.
Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Witsel , De Bruyne, Tielemans ( 78./Dembele), Chadli ( 39./Vermaelen), E. Hazard, Lukaku ( 60./Mertens).

Anglija: Pickford, Rose ( 46./Lingard), Stones , Maguire , Trippier, Jones, Delph, Dier, Loftus-Cheek ( 84./Alli), Sterling ( 46./Rashord), Kane.

Sodnik: Alireza Faghani (Iran)


FINALE, Moskva - Lužniki

Nedelja ob 17.00:
FRANCIJA - HRVAŠKA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Mbappe, Giroud, Griezmann.

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović, Modrić, Rebić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Belgija se je od Rusije poslovila z zmago