Slavje belgijskih nogometašev z navijači. Foto: Reuters
Slavje belgijskih nogometašev z navijači. Foto: Reuters
Tobias Alderweireld
Tobias Alderweireld je hitro popeljal Belgijce v vodstvo. Foto: Reuters
Madžarski navijači
Madžarski navijači so kljub izpadu v osmini finala lahko zadovoljni s predstavami svojih ljubljencev. Foto: Reuters

Prvi je za Belgijo v 10. minuti po prostem strelu Kevina De Bruyneja z leve strani v bližini vrat z glavo zadel Tobias Alderweireld, na katerega je madžarska obramba povsem pozabila, z njim pa je bil osamljen tudi Romelu Lukaku. De Bruyne je v 35. minuti s prostega strela stresel še prečko, pri čemer je vratar Gabor Kiraly odlično reagiral in s konicami prstov za malenkost preusmeril let žogi. Kiraly je v nadaljevanju odlično posredoval še ob nevarnem poskusu Driesa Mertensa.
Večkrat blizu izenačenja
Madžari so imeli najlepši priložnosti v končnici prvega polčasa, ko sta eden za drugim od daleč streljala Gergo Lovrencics in Balazs Dzsudzsak, vendar za malo čez prečko oziroma mimo vratnice.
Tudi v drugem polčasu je Madžarska imela tri lepe priložnosti. V 54. minuti je po strelu Adama Szalaia z glavo žoga zletela blizu vratnice, v 66. minuti pa jo je Thibaut Courtois čez prečko izbil po strelu Adama Pinterja in preusmerjeni žogi Alderweirelda. Kmalu zatem je Juhasz z desne strani dobro streljal z zunanjim delom stopala, a je žoga po diagonalnem strelu švignila mimo vratnice.
Lep gol Hazarda
Kazen za zgrešene priložnosti je prišla v zadnjih 15 minutah, ko so Michy Batshuayi, Eden Hazard in Yannick Carrasco potrdili zmago Belgije. Prvi je zadel v 78. minuti le dve minuti po vstopu na igrišče po podaji Hazarda z leve strani. Nogometaš Chelseaja je nato sijajno prodrl po črti kazenskega prostora z leve strani na desno in natančno meril ob levi vratnici Kiralya za 3:0. Končni izid je še en rezervist Carrasco postavil v 90. minuti po podaji Radje Nainggolana. Za dosego svojega prvega zadetka v reprezentanci ni imel težkega dela.

Poškodba Kleinheislerja na ogrevanju
Belgijski selektor Marc Wilmots se je sicer odločil, da namesto Carrasca v prvo enajsterico prvič na tem prvenstvu uvrsti Mertensa. V vezni vrsti Belgija ni mogla računati na Mouso Dembeleja, ki si je na tekmi proti Irski poškodoval gleženj.
V postavo Madžarov se je vrnil Adam Nagy, ki je v sredo proti Portugalski (3:3) počival. Igrati bi moral tudi Laszlo Kleinheisler, ki pa se je poškodoval pri ogrevanju in mesto na zelenici prepustil Pinterju.
Storck: Še nikoli nismo igrali proti tako dobri ekipi
"Če se Hazard počuti dobro, je najboljši na svetu. Edina stvar, ki bi jo lahko morda naredili bolje, je, da bi prej odločili tekmo,"
je po tekmi povedal Courtois.

"Bila je skoraj popolna tekma. Hitro smo zadeli in visoko pritiskali. To je bilo tisto, kar si želijo navijači in čemur pravimo prava nogometna tekma," je dodal Hazard.

Madžarski selektor Bernd Storck je hvalil Belgijce: "Še nikoli nismo igrali proti tako dobri ekipi."

Alderweireld v 10. minuti z glavo v polno za 1:0


Hazard najprej podal, nato še sam zadel

Carrasco s prvencem potrdil četrtfinale

Kiraly s prsti preusmeril strel De Bruyneja v prečko

Sive trenirke v znak podpore Kiralyu in soigralcem