Prestop Jana Oblaka iz Benfice v Atletico Madrid postaja prava saga. Zdaj klub pričakuje, da si bo milijonsko odškodnino plačal kar slovenski vratar sam. Foto: EPA
Prestop Jana Oblaka iz Benfice v Atletico Madrid postaja prava saga. Zdaj klub pričakuje, da si bo milijonsko odškodnino plačal kar slovenski vratar sam. Foto: EPA
Vid Belec (Olhanense)
Vid Belec je izkoristil veliko vratarskega dela pri Olhanenseju in je zdaj celo v kombinacijah, da prestopi v Benfico. Foto: Reuters

Vodilni španski športni dnevnik Marca poroča, da je Benfica zavrnila ponudbo Atletica iz Madrida za nakup slovenskega vratarja Jana Oblaka. Težava sta način in oblika izplačila odškodnine.

Benfica želi milijone neposredno od Oblaka
Medtem v Lizboni portugalski športni dnevnik A Bola poroča, da mora 16 milijonov evrov, kolikor očitno znaša odkupna klavzula, plačati kar slovenski igralec sam. Odnosi med vodstvom in Škofjeločanom niso najbolj prisrčni že zaradi lanske pogodbene vojne, glede povsem različne interpretacije medsebojnega dogovora.

Oblak je tako že izpustil prve dni priprav na novo sezono v Seixalu, viri iz stadiona Da Luz pa so A Boli potrdili, da je slovenski reprezentančni vratar že opravil zdravniški pregled v Madridu. Če bodo "orli" vztrajali pri interpretaciji, da mora klavzulo plačati Oblak sam, se lahko prestopna zgodba zavleče še globoko v poletje.

Zavrnjena formalna ponudba Atletica
Po zapisih Marce znaša Oblakova odkupna klavzula 16 milijonov evrov, a lizbonski klub je formalno ponudbo Atletica iz Madrida zavrnil, ker jim ne bi bila všeč način in oblika izplačila odškodnine. Ni skrivnost, da španski prvaki kljub odmevnim prodajam (zadnja Diego Costa) ne premorejo toliko kapitala, saj Madridčane pestijo stari dolgovi. Pred dvema letoma so dolgovi Atletica znašali neverjetnih pol milijarde evrov!

V pol leta zablestel kot meteor
Jan Oblak
se je osebno že dogovoril z Atleticom in se tudi ni udeležil prvih dveh dnevov priprav na novo sezono Benfice, s katero je 21-letni Škofjeločan lani osvojil trojno krono. Ravno Oblak je postal zagotovilo za uspeh, potem ko je sredi sezone postal prvi vratar "orlov". Na 25 tekmah v dresu prvega članskega moštva Benfice je Oblak prejel samo šest golov, edini poraz pa doživel šele po streljanju enajstmetrovk v finalu Evropske lige.

Nujna zamenjava po izgubi Courtouisa
Drugi slovenski reprezentančni vratar je glavna tarča Atletica, ki je po letih izposoje iz Chelseaja ostal brez Belgijca Thibauta Courtoisa. Vseeno nakup "colchonerosov" še zdaleč ni propadel, saj kluba gojita tesne stike in sta v teh dneh sredi pogajanj za nakup/prodajo še nekaj nogometašev (Gaitan, Salvio). Ravno zaradi dobrih klubskih odnosov "Atleti" iščejo način, kako prepričati Benfico v prodajo Jana Oblaka.

Belec Oblakova menjava pri "orliih"?
Hkrati ne počiva tudi Benfica. Iz Italije prihaja novica, da so se portugalski prvaki že pozanimali za ceno tretjega slovenskega vratarja Vida Belca. Slednji se je uveljavil na Portugalskem kot posojeni igralec pri Olhanenseju, ki je sicer izpadel v drugo ligo, a je Belec imel pri tem z naskokom največ obramb med vsemi vratarji na Portugalskem. Belec je mamljiv za Benfico tudi zaradi cene - okoli 3,5 milijona evrov. Pred dnevi se je za Belca močno ogrela Braga, ki pa ni našla dogovora z Interjem.

Mandžukić iz Münchna v Madrid
Hrvaški nogometaš Mario Mandžukić po pričakovanjih zapušča Bayern iz Münchna in se seli k španskim prvakom Atletico Madridu. Novico je v sredo potrdil športni direktor bavarskega kluba Matthias Sammer.

"Obstaja ustni dogovor med Atleticom in Bayernom ter ustni dogovor med nogometašem in novim klubom. Nič še ni podpisano, a mislim, da se vsi lahko zanesemo na dano besedo," je ob začetku treningov v Münchnu povedal Sammer.

Hrvat je imel z Bayernom pogodbo do leta 2016, a pravzaprav ni več dobival veliko priložnosti za dokazovanje. Odškodnina nogometaša po poročanju nekaterih medijev znaša 22 milijonov evrov. "Mandžo" bo pri španskih prvakih v špici napada nadomestil prvega strelca Diega Costo.