Valter Birsa igra najboljšo sezono na tujem, kamor je odšel pri 20 letih kot najzanimivejši nogometaš 1. SNL. Če je lani za Chievo prispeval vsega eno podajo, je v zdajšnji sezoni s šestimi goli tako prvi strelec kot s petimi podajami prvi podajalec
Valter Birsa igra najboljšo sezono na tujem, kamor je odšel pri 20 letih kot najzanimivejši nogometaš 1. SNL. Če je lani za Chievo prispeval vsega eno podajo, je v zdajšnji sezoni s šestimi goli tako prvi strelec kot s petimi podajami prvi podajalec "osličkov". Foto: EPA
Josip Iličić (Fiorentina)
Josip Iličić se lahko zdaj odpravi na lov za strelskim rekordom slovenskih nogometašev na tujem v najboljših evropskih ligah. V sezoni 2010/11 je Milivoje Novaković v 1. Bundesligi dosegel 17 golov in bil s tem tretji strelec nemške prve lige. Foto: EPA
Milan Anđelković (Palermo)
Na nedeljski tekmi v Veroni je izmed četverice šlo najslabše osrednjemu branilcu Milanu Anđelkoviću, ki je bil vpleten v več vročih situacij na obeh straneh. Zaradi prerekanja je prejel rumeni karton, ob koncu pa iz idealnega položaja zgrešil priložnost za prvi gol sezone. Foto: EPA

Če v ponedeljek pod taktirko Srečka Katanca skupaj na igrišču v navezi nista zrežirala ene res nevarne priložnosti, sta bila v domačem klubskem okolju kot prerojena, oba pa sta se vpisala med strelce.

Poskušal iz vseh položajev
Josip Iličić
je po dvojni podaji z Borjo Valerom proti Sampdorii dosegel že 12. prvenstveni gol, k temu pa je na 24 tekmah dodal še šest podaj, skupno pa si deli kar 5. mesto na lestvici strelcev Serie A. A učinek 28-letnega Kranjčana v nedeljo ni bil omejen na gol, temveč je sprožil kar šest strelov, v 75. minuti pa je s prostega strela silovito stresel prečko, vmes imenitno udaril s škarjicami, a je Viviano branil ...

Skratka, osmoljenec tekme, ki bi si zaslužil drugi gol za prepotrebno zmago Fiorentine, ki povečuje zaostanek za uvrstitev v Ligo prvakov. "Iličić? Zadovoljen sem z njegovo igro, a mi potrebujemo, da tudi drugi podobno igrajo," je bil po remiju odkrit trener Paulo Sousa, čigar Fiorentina za tretjo Romo zdaj zaostaja za velikih sedem točk.

19 golov na zadnjih 30 tekmah
Na zadnjih 30 prvenstvenih tekmah v dresu Fiorentine je Josip Iličić dosegel 19 golov in prispeval 7 podaj. Pri tem je "Jojo" praviloma igral v vlogi podpornega/drugega napadalca na sredini igrišča. Za primerjavo: na 36 reprezentančnih tekmah je Iličić dosegel le dva gola, in še to proti Cipru in San Marinu, običajno pa igra na krilnem položaju.


Osredotočen na Violo

Po vrnitvi z reprezentančne akcije so toskanski mediji zaustavili Iličića z vprašanjem, ali morebiti razmišlja o selitvi v kakšen drug klub, saj naj bi se znova ogrevali snubci iz Anglije. "Vesel sem pri Fiorentini in moja največja želja je ostati v Italiji. Razumljivo je, da če si že nekaj časa pri enem klubu in dobro igraš, da te začnejo povezovati z drugimi klubi. Osredotočen sem samo na "Violo" in osvojitev 3. mesta," je Iličić zanikal željo po poletni menjavi kluba.

Birsa natančnejši s prostega strela
Kar je Iličiću preprečila prečka, je skorajda sočasno v 74. minuti tekme Chievo - Palermo (3:1) uspelo Valterju Birsi. 29-letni Šempetrc je po zapravljeni najstrožji kazni v prejšnjem krogu, tokrat dosegel šesti sezonski gol, ko je z 20 m mojstrsko izvedel prosti strel in potrdil pomembno zmago Chieva. Po tekmi je trener Rolando Maran pohvalil varovanca in ga opisal: "Birsa je našel kontinuiteto na svojem idealnem položaju. Redno zadeva in je dober tudi takrat, ko nima žoge v posesti."

Izjemno vzdušje in trener ključ za uspeh
"Ne vem, ali smo matematično že rešeni ali ne. Zagotovo nam dobro gre in je bil pozitiven dan. Z 41 točkami smo lahko zdaj mirni in damo vse od sebe v preostalih sedmih krogih. Statistično gre res za mojo najboljšo sezono, letos mi gre odlično zaradi izjemnega vzdušja in trenerja, ki nas drži na svojih mestih in obvaruje vseh motenj,"
je po tekmi za italijanske medije pripovedoval Birsa, ki po lanski ofenzivni mori uživa v najučinkovitejši sezoni na tujem. Z Birso v vlogi prvega ustvarjalca napada in Boštjanom Cesarjem kot pomožnim kapetanom, letos je šestič nosil kapetanski trak, oslički utrjujejo 9. mesto italijanskega prvenstva.

Pred štirimi leti že igrala četverica, a ne vso tekmo
Tekmo 31. kroga v Veroni si je sicer vredno zapomniti, saj se je prvič v eni izmed najboljših evropskih nogometnih lig zgodilo, da je na eni tekmi četverica Slovencev odigrala celotno srečanje. Prvič je četverica Slovencev tekmo najvišjega klubskega razreda začela 15. januarja 2012, ko je v Veroni pri Chievu prav tako kot to nedeljo gostoval Palermo.

Pred dobrimi štirimi leti sta pri gostiteljih v obrambi sodelovala Bojan Jokić in Boštjan Cesar, v goste pa sta prišla Josip Iličić in Armin Bačinović. Tekma se je končala s slavjem osličkov z 1:0, prva omenjena trojica je odigrala vso tekmo, Bačinović pa je bil zamenjan v 77. minuti. Za primerjavo - na nedeljski tekmi 27. kroga Prve lige Zavrč - Luka Koper je zaigralo vsega pet slovenskih nogometašev, samo trije so odigrali vseh 90 minut.

Birsa z mojstrovino s prostega strela

Z dvojno podajo do 12. gola, prečka preprečila 13.

Evrogol Verbiča s 30 metrov za zmago FCK-ja

Benjamin Verbič, ki zaradi pomote ni odigral celotne reprezentančne tekme na Severnem Irskem, je ob vrnitvi v Köbenhavn zablestel v polnem sijaju. V 43. minuti je 22-letnik iz Vojnika sprejel žogo na sredini igrišča 30 metrov od gola, pogledal proti golu in se odločil za strel, s katerim je žogo poslal v levi zgornji kot. Pravcati evrogol! Z drugim prvenstvenim golom je Verbič na koncu tudi odločil obračun FC Köbenhavna s Sönderjyskom (1:0). Gostje so z drugega mesta nazadovali na tretje, levi iz danskega glavnega mesta pa imajo pred zdaj drugim Aalborgom lepih devet točk prednosti.

"Res sem vesel za zmago in doseženi gol. Vsak teden smo bližje izpolnitvi naloge - osvojitvi naslova prvaka!" je po tekmi na Twitterju zapisal Verbič. Za klubsko spletno televizijo je Verbič še pojasnil: "Vesel sem mojega gola za zmago. Lahko bi zadeli še večkrat, imeli smo veliko priložnosti, tudi jaz sem jih imel nekaj. Zdaj se moramo osredotočiti na Brondby. Lažje dihamo, vodimo za devet točk, tako da se lahko v miru pripravimo na derbi. Obožujem takšne tekme, ko pride veliko ljudi. Naš cilj je osvojiti obe lovoriki."

Groba napaka Oblaka. Se mu bo rekord izmaknil?


V 79. minuti tekme Atletico - Betis (5:1) je Jan Oblak naredil letos največjo vratarsko napako, ko je napačno ocenil let predložka. Žoge ni ujel, darilo pa je pograbil Ruben Castro in mu zabil 15 ligaški gol. Oblak je tako ostal brez 20. nedotaknjene mreže v La Ligi, kjer lahko v preostalih sedmih krogih prejme samo še dva gola, če želi podreti absolutni španski vratarski rekord Francisca Liana iz vrst Deportiva 1993/94.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za marčni tekmi (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA)Carpi - Sassuolo 1:3vso tekmo (6,3)
4 obrambe podaje 4/22 (41%)
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Betis 5:1

vso tekmo (5,2)

najnižja ocena tekme, napaka pri golu, 4 obrambe, podaje 7/15 (47%)
Nejc VidmarOlimpija

Krka - Olimpija 0:2

vso tekmo

3 obrambe = 18. nepremagan, ni prejel gola 839 minut!

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Palermo 3:1vso tekmo (6,7)

2 posredovanji, podaje 34/40 (85%)

Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Forest - Brentford 0:3

vso tekmo (6,2)

2 posredovanji, podaje 40/54 (74%)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Modena - Cagliari 1:2
Cagliari - Spezia 1:2

/
/
pri reprezentanci; na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Slaven - Rijeka 0:0

vso tekmo
/
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Gencerbirligi - Konya. 0:1vso tekmo (7,4)preigravanje, skok, 2 posredovanji, podaje 32/38 (84%)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Osijek 3:0vso tekmo/
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Chievo - Palermo 3:1vso tekmo (6,8)igral na desnem boku - 3 preigravanja, podaje 49/55 (89%)
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Levadiakos - PAS 1:1vso tekmona levi strani v vezni liniji sistema 3-5-2
VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Palermo 3:1

vso tekmo (7,5)

v 74' = 6. gol, 2 strela, preigravanje, 2 skoka, posredovanje, podaje 28/40 (70%)

Matic ČrnicDomžaleDomžale - Krško 2:3vso tekmo/
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Sampdoria 1:1vso tekmo (8,2)igralec tekme, v 21' = 12. gol, 6 strelov, 4 posredovanja, podaje 33/42 (79%)
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - AEK 0:1/na klopi
Rene KrhinGranada (ŠPA)Athletic - Granada 1:1/na klopi
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Milan 2:1vso tekmo (6,7)strel, 2 posredovanji, skok, podaje 27/32 (84%)
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - SonderjyskE 1:074' (1:0)
v 74' = 2. gol
Blaž VrhovecCeljeRudar - Celje 2:080' (1:0) v 80' = 2. izključitev
Miha ZajcOlimpijaKrka - Olimpija 0:2vso tekmopodaja v 59' za 0:2
NAPADALCI (3)
Roman BezjakRijeka (HRV)Slaven - Rijeka 0:076' (0:0)

/

Enej JeleničLivorno (ITA II)Livorno - Pro Vercelli 0:1
Vicenza - Livorno 2:0
/
/

pri reprezentanci; poškodovan

Milivoje NovakovićMariborGorica - Maribor 0:2 75' (0:2)/
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Akhisar 2:2/poškodovan
Denis PetrićAngers (FRA)Troyes - Angers 0:1/na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Belenenses - Sporting 2:5/na klopi
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Chievo - Palermo 3:1vso tekmo (6,6)v 42' = 3. karton, 6 skokov, posredovanje, podaje 39/43 (91%)
Dominic MarohKöln (NEM)Hoffenheim - Köln 1:1vso tekmo (7,2)1 strel, 3 skoki, 2 posredovanji, podaje 53/59 (90%)
Aleš MejačRijeka (HRV)Slaven - Rijeka 0:0/
na klopi
Martin MilecRoda (NIZ)Roda - Heerenveen 1:2vso tekmo (6,9)v 43' = 2. karton, strel, 3 posredovanja, podaje 27/40 (85%)

VEZISTI

Armin BačinovićLanciano (ITA II)

Lanciano - Perugia 0:1
Crotone - Lanciano 1:0

80' (0:1)
84' (1:0)
v 64' = 11. karton; /
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Lugano - Sion 0:6 63' (0:4)zadnja menjava
* Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Leverkusen - Wolfsburg 3:0

/

poškodovan - konec sezone

Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Akhisar 2:2

/

poškodovan
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Eintracht - Paderborn 2:1

73' (2:1)/
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Istanbul - Mersin 3:0

/

na klopi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)PON: Mordovia - Krilja Sovjetov ??tekma v ponedeljek
NAPADALCI
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)Ajaccio - ASSE 0:2-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Zürich - St. Gallen 4:0/zunaj postave
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Antwerp - Lierse 0:1vso tekmo/
Tim MatavžGenoa (ITA)

Genoa - Frosinone 4:0

20' (0:0)5 strelov, 4 skoki, 2 posredovanji, podaje 10/18 (56%)
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - Young Boys 2:0-poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Roda - Heerenveen 1:2/na klopi
"Upokojene ladje" - nogometaši, ki so se poslovili od reprezentance, v kateri so počutili pečat
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Torino 1:2vso tekmo (6,5)obramba, podaje 10/14 (71%)
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)FSV - Nürnberg 0:3vso tekmo/
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)FSV - Nürnberg 0:3/zunaj postave
Branko IlićUrava Red (JAP)Urava - Kofu 2:1/
/
zunaj postave
Robert Korenbrez kluba--prekinil pogodbo z Melbourne Cityjem
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Kofu 2:1

62' (0:0)/
Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Omija - Ivata 1:1

91' (1:1)

/

Marko ŠulerMariborGorica - Maribor 0:2/poškodovan

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - poškodovana reprezentanta