Craig Cathcart je bil v četrtek strelec za Severno Irsko ob remiju z Walesom (1:1). Foto: Reuters
Craig Cathcart je bil v četrtek strelec za Severno Irsko ob remiju z Walesom (1:1). Foto: Reuters
Cesar: Fantje razmišljajo tako, kot morajo

Zaradi viroze je manjkal Valter Birsa, zaradi težav s peto Enej Jelenič, v mlado vrsto U-21, ki jo v ponedeljek v Kopru v okviru kvalifikacij na evropsko prvenstvo čaka obračun z Irsko, pa sta se preselila Miha Zajc in Luka Krajnc. Selektor Katanec je na sredini tekmi proti Makedoniji Zajcu namenil veliko minutažo, v Belfastu pa bi ga v osrčju zvezne vrste utegnil zamenjati Benjamin Verbič.

Vzdušje v ekipi je dobro. Novinci so ob zmagi nad Makedonijo upravičili selektorjevo zaupanje, je pa pred njimi še precej dokazovanja. "Fantje so dobili priložnost in mislim, da so jo dobro izkoristili. Vidi se, da so iz pravega testa. Z glavami so pri stvari, razmišljajo tako, kot je treba," je nove obraze pohvalil kapetan Boštjan Cesar in misli usmeril k naslednjemu tekmecu:

"Šlo bo za težko tekmo, fizično nedvomno zahtevnejšo, kot je bila zadnja z Makedonijo," Cesar obljublja moški boj, saj se še dobro spominja preteklih srečanj: "Obračunov s Severnimi Irci se spomnim zelo dobro. Tako tiste zmage v Mariboru, kot tudi domačega poraza, ko smo sicer tekmo odigrali zelo dobro."

Slovenija se je s Severno Irsko doslej pomerila štirikrat. Boštjan Cesar je nastopil na treh obračunih, medtem ko je s slogom severnoirskega nogometa seznanjen tudi Rene Krhin: "Vem, kakšen nogomet gojijo Severni Irci. Potrebno bo iti na nož, nato pa spustiti žogo in odigrati tisto, kar zagovarjamo." Je tekma z Makedonijo pustila posledice? "Prejel sem udarec s kolenom v bok. Zelo je bolelo, vendar je na srečo vse v najlepšem redu."

Slovencem na zelenici Windsor Parka ne bo lahko. Severna Irska je namreč na četrtkovi prijateljski tekmi v Walesu, kjer je preizkusila sistema 3-5-2 in 4-5-1, igrala 1:1 in s tem niz neporaženosti podaljšala že na devet tekem. To je izenačenje severnoirskega rekorda, ki ga je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja dvakrat dosegla vrsta pod vodstvom Billyja Binghama.

"Bilo bi briljantno, da bi rekord popravili na Windsor Parku. To bi bilo res posebno, saj igramo pred našimi navijači," je dejal strelec gola proti Walesu Craig Cathcart, sicer nogometaš Watforda.

Cesar: Fantje razmišljajo tako, kot morajo