Jan Oblak in soigralci se veselijo uvrstitve v finale. 14. maja se vračajo na Juventus Areno. Foto: Reuters
Jan Oblak in soigralci se veselijo uvrstitve v finale. 14. maja se vračajo na Juventus Areno. Foto: Reuters
Antonio Conte in Giorgio Chiellini
Antonio Conte je skušal potolažiti svoje izbrance. Stara dama bo v ponedeljek prpti Atalanti zelo verjetno potrdila 30. "scudetto". Foto: Reuters
Pablo Osvaldo
Pablo Osvaldo je devet minut pred koncem zatresel mrežo, a je bil podajalec Paul Pogba v prepovedanem položaju. Foto: Reuters
Stephane Mbia
Stephane Mbia je minuto pred koncem sodnikovega dodatka popeljal Sevillo v finale. Foto: Reuters
Sofiane Feghouli
Sofiane Feghouli je načel mrežo Seville. Foto: EPA
Brez zadetkov v Torinu

Evropske tekme Benfice je letos praviloma začel Brazilec Artur, a je Jan Oblak nazadnje dobil "loterijo" v ligaškem pokalu pri Portu in s tem tudi mesto v začetni postavi v Torinu. Slovenski vratar se je v deževnem vremenu izkazal z nekaj odličnimi obrambami.

Jalova premoč stare dame
Prvo lepo priložnost je imel v 8. minuti Andrea Pirlo, njegov strel z roba kazenskega prostora pa je Oblak odbil v kot. Portugalci so prvič na tekmi streljali v 22. minuti, Maxi Pereira pa ni bil natančen. Dve minuti pozneje se je v kazenskem prostoru dobro znašel Carlos Tevez, a je meril previsoko. Juventus je nato prevzel pobudo. Najnevarnejši so bili Arturo Vidal v 32. z glavo, Pirlo v 42. z razdalje, Leonardo Bonucci v 44. in Vidal v 46. minuti z glavo.

Gol Osvalda upravičeno razveljavljen
V 50. minuti je najlepšo priložnost za goste zapravil Rodrigo, ki je prišel do strela na robu kazenskega prostora, toda bil je premalo natančen. Oblak se je v 62. minuti izkazal po prostem strelu Pirla, ki je sicer dobro meril. V 68. minuti je vezist gostov Enzo Perez dobil drugi rumeni karton. Juventus je ob koncu tekme pred 41.000 gledalci vse moči usmeril v napad. V 81. minuti je rezervist Pablo Osvaldo zatresel mrežo Benfice, a je stranski sodnik dvignil zastavico zaradi prepovedanega položaja Paula Pogbaja, ki je podal žogo pred vrata.

Oblak odbil strel Caceresa
Ob koncu tekme sta živce izgubila še Lazar Marković in Mirko Vučinić, oba sta bila izključena, čeprav sploh nista bila v igri. Na začetku šestminutnega sodnikovega dodatka je Pogba v glavo zadel Ezequiela Garaya, ki je krvavel in je moral je z igrišča, Lizbončani so tekmo končali le z deveterico. V 96. minuti je v kazenski prostor prišel celo vratar stare dame Gianluigi Buffon, po kotu je do strela prišel Martin Cacares, izkazal pa se je Oblak, in Juventus je dokončno ostal brez tako želenega finala na svojem stadionu.

Valencia hitro izničila zaostanek s prve tekme
Na Mestalli je Valencia premagala Sevillo s 3:1, a to ni bilo dovolj za preboj v finale, saj so Andaluzijci prvo srečanje dobili z 2:0.

"Netopirji" so odločno napadli od prve minute in povedli v 14. minuti, ko je Sofiane Feghouli lepo sprejel podajo Eduarda Vargasa in z natančnim strelom premagal Beta. Vratar Seville je bil 12 minut zatem osmoljenec, ko je Jonasov strel končal v prečki, toda žoga se je odbila v vratarjev hrbet in v mrežo. Gostje so bili v prvem polčasu brez pravih idej, največjo priložnost je zapravil Jose Antonio Reyes, ki je v 36. minuti iz bližine nevarno streljal, a Diego Alves se je izkazal z izjemno obrambo.

Mbia rešil Sevillo v 94. minuti
Valencia je 20 minut pred koncem povišala na 3:0. Po kotu, ko je žogo Ricardo Costa odbil z glavo, je žoga prišla do osamljenega Jeremyja Mathieuja, ki jo je poslal v mrežo. Ko so navijači že slavili zmago in finale, je Sevilla iz edine nevarnejše akcije v drugem polčasu zadela v sodnikovem dodatku. Po podaji iz avta je branilec Federico Fazio z glavo podaljšal žogo pred vrata, kjer je Stephane Mbia v 94. minuti natančno meril z glavo in poskrbel za veliki finale presrečnih Andaluzijcev.

POLFINALE, povratni tekmi:
Valencia - SEVILLA 3:1 (2:0) 0:2
Feghouli 14., Beto 26./ag, Mathieu 70.; Mbia 94.

Valencia: Diego Alves , Joao Periera, Mathieu , Ricardo Costa, Juan Bernat , Feghouli , Parejo ( 79./Javi Fuego), Keita, Piatti ( 62./Fede), Jonas ( 86./Barragan), Vargas.

Sevilla: Beto, Coke, Fazio, Pareja, Fernando Navarro ( 72./Moreno), Mbia, Carrico , Reyes ( 79./Marin), Rakitić, Vitolo, Bacca ( 66./Gameiro).

Sodnik: Milorad Mažić (SRB)



Juventus - BENFICA 0:0 1:2
RK:
Vučinić 89.; Perez 67., Marković 89.

Juventus: Buffon, Caceres, Bonucci ( 73./Giovinco), Chiellini, Lichtsteiner, Pogba, Pirlo, Asamoah , Vidal ( 79./Marchisio), Tevez, Llorente ( 78./Osvaldo).

Benfica: Oblak , Luisao, Maxi Pereira, Sigueira, Garay, Ruben Amorim, Gaitan ( 76./Salvio ), Perez , Marković ( 86./Sulejmani), Lima, Rodrigo ( 69./Almeida).

Sodnik: Mark Clattenburg (ANG)

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.
Finale bo 14. maja v Torinu.

Brez zadetkov v Torinu