Na Internacionalovem stadionu Beira Rio je že bila odigrana prva tekma, čeprav objekt sploh še ni dokončan. Foto: Reuters
Na Internacionalovem stadionu Beira Rio je že bila odigrana prva tekma, čeprav objekt sploh še ni dokončan. Foto: Reuters
Arena do Gremio v Portu Alegru
Se lahko zgodi, da bi tekme SP-ja gostil konkurenčni klub, ki ima še večji in sodobnejši stadion? Foto: EPA

Velemesto na jugu Brazilije v zvezni državi Rio Grande do Sul, znane pod vzdevkom "gaucho", sicer velja za eno glavnih nogometnih središč države z dvema klubskima velikanoma, a zdaj je sprožilo alarm med prireditelji poletnega športnega spektakla.

"Če ne bo olajšav, ne bo tekem"
Župan Porta Alegra Jose Fortunati je za lokalno radijsko postajo priznal, da če mesto ta teden ne sprejme novih začasnih davčnih olajšav, s katerimi bi financirali dokončanje stadiona, bi se moralo mesto umakniti kot prireditelj tekem SP-ja 2014. "Če projekt ne bo izglasovan, ne bo svetovnega prvenstva v Portu Alegru. Nimamo nobenega načrta B ali C," je bil neposreden župan Fortunati.

Odprt še nedokončan stadion
Zakonski osnutek prinaša davčne olajšave za podjetja, ki bi se odločila za vlaganje za dokončanje gradnje stadiona Beira Rio. Domovanje kluba Internacional, trikratnega brazilskega prvaka in svetovnega klubskega prvaka iz leta 2006, po prvotnem sporedu gosti kar pet tekem: štiri iz skupinskega dela in osmino finala. Na novo zgrajeni stadion, ki sprejme 51.300 ljudi, je bil sicer odprt pred dobrim mesecem dni s tekmo med Internacionalom in Caxiasom.

Ravno Porto Alegre in stadion v Sao Paulu tudi uradno povzroča največ skrbi Fifi, kar je ob zadnji inšpekciji priznal tudi generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke.

V mestu že nov moderni stadionu
Kritiki brazilskih priprav na največji športni dogodek na svetu, do začetka katerega je le še 79 dni, so ravno Porto Alegre izpostavljali kot vpijoč primer zablod in napak pri organizaciji svetovnega prvenstva. Drugi veliki klub v mestu Gremio, njegova otroka sta tudi sloviti Ronaldinho in kapetan Maribora Marcos Tavares, ima namreč le leto in pol star supermoderen stadion Arena do Gremio, ki sprejme 60.540 ljudi in velja za enega najbolj sodobnih stadionov v Južni Ameriki, a ni bil izbran za tekme SP-ja.