Nogometna zveza San Marina se noče pogajati z nogometnim sindikatom, zaradi česar igralci molčijo in ne ponavljajo obljub funkcionarjev, ki zagotavljajo igranje v Ljubljani. Foto: Reuters
Nogometna zveza San Marina se noče pogajati z nogometnim sindikatom, zaradi česar igralci molčijo in ne ponavljajo obljub funkcionarjev, ki zagotavljajo igranje v Ljubljani. Foto: Reuters
Srečko Katanec na klopi Slovenije
Slovenija pričakuje z dveh tekem s San Marinom 6 točk, večina navijačev tudi izdatne zmage, a ravno primer Estonije je pokazal, da tudi 181. reprezentance sveta ne gre podcenjevati. Foto: Reuters

Povzročajo neizmerno škodo podobi nogometne zveze in celotni državi na mednarodni ravni.

Ogorčeni predsednik FSGC-ja Giorgio Crescetini, ki noče vključiti sindikata v pogajanja.
Slovenija v San Marinu
Slovenija je s San Marinom igrala v kvalifikacijah za SP 2010 in ga dvakrat visoko premagala: s 5:0 v Mariboru in s 3:0 v Serravaleju, ko so Slovenci takole po tekmi čakali na novice, ali so se neposredno uvrstili v Južno Afriko ali bodo morali igrati v dodatnih kvalifikacijah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Peta kvalifikacijska tekma v boju za Euro 2016 bo na sporedu naslednji petek ob 20.45, a če se nogometaši iz San Marina ne prikažejo v Stožicah v Ljubljani, bi zagrenili življenje tudi Srečku Katancu, ki bi ostal brez prepotrebne tekme.

Morebitna izključitev bi osrečila Estonce
Če se v drugi najslabši evropski reprezentanci namreč sindikat nogometašev in vodstvo nogometne zveze ne bo dogovorila in ne bi odigrala tekme v Ljubljani, bi morala Uefa izključiti San Marino iz kvalifikacij za Francijo 2016. V tem primeru bi črtali dosedanje izide, s tem pa tudi senzacionalni remi San Marina z Estonijo, kar bi še zaostrilo že tako tesen boj za 2. in 3. mesto v skupini E. Prvo mesto je na pol že oddano stoodstotni Angliji, a na Euro 2016 neposredno pelje tudi drugo mesto, medtem ko tretje prinaša dodatne kvalifikacije.

San Marino je v svoji dolgi, a skromni kvalifikacijski zgodovini osvojil samo tri točke in nazadnje mu je to uspelo ravno proti Estoniji. Zdaj bolj samozavestni nogometaši zahtevajo nekaj osnovnih ugodnosti, kot je izplačilo dnevnic in potnih stroškov, saj so skoraj vsi nogometaši amaterji. Večina si mora za reprezentančne akcije tako vzeti dopust v službah, mlajši se morajo dogovoriti za izostanek na univerzah in šolah. V trenutni reprezentanci sta le dva profesionalca, ki igrata za klub San Marino v italijanski tretji ligi.

Na sestanku v ponedeljek igralci molčali
Reprezentanti La Serenissime bi se morali po načrtu zbrati na skupnem treningu v ponedeljek, a do tega ni prišlo. Namesto tega je bil sklican sestanek, pri čemer pa je nogometna zveza FSGC neposredno povabila igralce, ne pa tudi sindikata ASC. Reprezentanti so tako prišli na večerni sestanek v "hišo nogometa", a niso govorili oz. svoje stališče je podal samo kapetan in podpredsednik sindikata Andy Selva: "Da bi lahko odgovoril na vsa ta vprašanja, bi morala biti tu delegacija sindikata."

Po zagotovilih FSGC-ja in programu priprav bo San Marino vseeno odpotoval v Ljubljano in odigral kvalifikacijsko tekmo. V San Marinu so potrdili, da so v stiku z Uefo, ki jo močno skrbi zaplet, ki bi ogrozil tekmovalni okvir. A (ne)izjave in vzdušje na sestanku ne vlivajo veliko upanja na hiter dogovor, poroča RTV San Marino. Krizo pomaga reševati tudi sekretar za turizem in šport Teodoro Lonfernini.

Pomemben obraz najstarejše republike
"Državna reprezentanca je pomemben del predstavljanja republike v svetu. To moramo zavarovati in hkrati poskrbeti za pravice športnikov,"
je odločen minister, ki hkrati zagotavlja, da bo San Marino odigral tako kvalifikacijsko tekmo s Slovenijo kot prijateljsko tekmo z Liechtensteinom čez štiri dni.

Težave in zahteve reprezentantov najbolje povzema izjava kapetana Selve izpred nekaj dni za La Republicco. "Na primer, ali ni prav, da igralec dobi 60 evrov za igranje prijateljske tekme v Liechtensteinu, saj mora plačati davke in si vzeti dva dni dopusta v službi. Banalna zadeva, samo to se nam dogaja," je veteran San Marina opozoril na praktične težave, s katerimi se ukvarjajo študentje, prodajalci, mehaniki, uradniki, delavci, gostinci in odvetnik, ki sestavljajo izbrano vrsto najstarejše republike na svetu.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016, SKUPINA E
Petek, 27. marca, ob 20.45:
SLOVENIJA - SAN MARINO (Ljubljana)

ŠVICA - ESTONIJA

ANGLIJA - LITVA

                                   
Lestvica:                          
ANGLIJA            4  4 0 0 11:1 12
SLOVENIJA          4  2 0 2  4:4  6
ŠVICA              4  2 0 2  8:3  6
LITVA              4  2 0 2  3:6  6
ESTONIJA           4  1 1 2  1:2  4
SAN MARINO         4  0 1 3  0:11 1
                                   

Povzročajo neizmerno škodo podobi nogometne zveze in celotni državi na mednarodni ravni.

Ogorčeni predsednik FSGC-ja Giorgio Crescetini, ki noče vključiti sindikata v pogajanja.