Miha Zajc je s tretjim reprezentančnim golom izenačil v 75. minuti. Sprejel je žogo in takoj udaril proti bolgarskim vratom. Foto: Reuters
Miha Zajc je s tretjim reprezentančnim golom izenačil v 75. minuti. Sprejel je žogo in takoj udaril proti bolgarskim vratom. Foto: Reuters
Osrednji stadion v Sofiji, ki sprejme več kot 50 tisoč gledalcev, je bil precej prazen (6.000 gledalcev), je pa bilo na njem tudi nekaj slovenskih navijačev. Foto: Reuters
Iličić in Benedejčič po remiju v Sofiji
Analiza drugega polčasa tekme Bolgarija - Slovenija
Slovenci končali Ligo narodov s točko v Sofiji
Zajc izenačil po podaji Strune
Rezervist Ivanov z glavo matiral Belca
Analiza prvega polčasa tekme Bolgarija – Slovenija

V uvodni sezoni Lige narodov tako Slovenija na šestih tekmah niti enkrat ni zmagala, da se seli na evropsko dno (v ligo D), pa je bilo jasno že ob petkovem remiju (1:1) proti Norveški. Zadnjo tekmo bi lahko Slovenija odigrala povsem sproščeno in nakazala boljše čase, vendar je bila večji del dvoboja brez pravih idej. Nekaj pozitivnih znakov je vendarle bilo, predvsem je pogumneje odigrala zadnjih 25 minut.

Zajc z lepim strelom poskrbel za izenačenje
Dvoboj je bil v prvi uri precej dolgočasen, zadnja tretjina pa je prinesla živahno dogajanje. Bolgari so povedli v 68. minuti. Strahil Popov je z desne strani neovirano podal v kazenski prostor, kjer je z glavo dobro meril rezervist Galin Ivanov, na katerega je slovenska obramba pozabila. Izenačujoči zadetek je Slovenija dosegla po podaji Andraže Strune. Zajc ni pomišljal in je v kazenskem prostoru takoj po lepem sprejemu žoge udaril po njej in vrhunsko premagal vratarja Georgija Petkova, gol pa je popravil vtis o slovenski igri v zimski Sofiji.

Norvežani zmagovalci skupine
Ponujala se je tudi priložnost za zmago. V 88. minuti je bil Rajko Rotman v nevarnem položaju, a mu je Petkov preprečil veselje. Bolgari so na koncu močno pritisnili, Vid Belec je moral kar trikrat mojstrsko posredovati, da je preprečil slovenski poraz. Na drugi strani se je ob izteku igralnega časa odprlo veliko prostora, Bezjak je imel imenitno priložnost, nato še Josip Iličić (kapetana so Bolgari dobro prijeli in se ni mogel razigrati), toda izid se ni spremenil. Bolgarom točka ne pomeni nič, saj je Norveška premagala Ciper in bo igrala na zaključnem turnirju lige C.

Neprivlačnih prvih 45 minut
Selektor Igor Benedejčič je namesto Aljaža Strune v obrambo poslal Miho Blažiča, vrnil se je kapetan Iličić, v napadu je bil Bezjak. V prvem polčasu ni bilo veliko razburljivih trenutkov. Bolgari so edini strel na gol (od daleč) sprožili v 9. minuti, Belec pa ni imel težkega dela. Kmalu je sledila najlepša slovenska akcija: z leve streni je podal Bezjak, pred golom je bil Benjamin Verbič, ki je zgrešil gol. Na drugi strani je v 15. minuti Stanislav Kostov s sedmih metrov prav tako streljal čez gol, na podoben način pa je končal tudi akcijo v 33. minuti. V drugem polčasu je v slovenskem dresu debitiral Rudi Požeg Vancaš.
Benedejčič: Mislim, da je bila to moja zadnja tekma v vlogi selektorja
"Ta teden smo imeli velike težave s poškodbami, skupno je manjkalo sedem igralcev, nazadnje je odpadel še Aljaž Struna. Smo pa trpeli na tej tekmi, saj so Bolgari dobra ekipa. Fantje so dali vse od sebe, v določenih trenutkih v drugem polčasu smo odigrali solidno in bili nagrajeni s točko, kar pomeni samozavest za fante in dobro delo v tem tednu. Na koncu bi lahko še dobili tekmo, čeprav so imeli tudi Bolgari lepo priložnost, ko se je izkazal Vid Belec, na koncu pa je izid pravičen," je pojasnil selektor Benedejčič, ki je na dveh tekmah osvojil dve točki, potem ko je prejšnji selektor Tomaž Kavčič na štirih srečanjih Lige narodov izvlekel le remi proti Cipru in tri poraze.

Začasni selektor je ocenil nastope v Ligi narodov: "Seveda smo pričakovali precej več. Že danes je treba začeti delati za prihodnost slovenskega nogometa, da ne bo nato prepozno. Mislim, da je bila to moja zadnja tekma na selektorskem stočku. O vsem skupaj bo seveda odločal predsednik. Mislim, da ni trenerja, ki si ne bi želel trenirati svoje države. To je velik ponos. Novi selektor bo postavil svojo igro."

Selektor gostiteljev Petar Hubčev je dodal: "Žal nam ni uspelo napredovati. Kot pa sem že pred časom dejal, je Slovenija dobra ekipa, zame ena boljših v skupini, predvsem po individualni kakovosti, ampak žal ji tega v tem tekmovanju ni uspelo prikazati."


Liga C, skupina 3:
BOLGARIJA - SLOVENIJA 1:1 (0:0)
6.000; Ivanov 68.; Zajc 75.

Bolgarija: Petkov, S. Popov , Božikov, Bodurov, Nedjalkov, Dimitrov ( 64./Ivanov), Kostadinov, Slavčev, Delev ( 73./Zanev), Kostov ( 59./Vasilev), I. Popov.

Slovenija: Belec, Skubic, Blažič, Mevlja, An. Struna, Dervišević ( 58./Bijol ), Rotman, Verbič ( 72./Požeg Vancaš), Iličić, Zajc ( 87./Štulac), Bezjak .

Sodnik: Hüseyin Göcek (Turčija)

CIPER - NORVEŠKA 0:2 (0:1)
Kamara 36., 48.
RK: Sielis 80.; M. Elyounoussi 90.

Ciper: Panayi, Merkis, Sielis, Laifis, Kousoulos, Artymatas, Kyriakou (78./Fylaktou), Ioannou, Kastanos, Zachariou (84./Makris), Avraam (61./Efrem).

Norveška: Jarstein, Elabdellaoui, Nordtveit, Rosted, Meling, Fossum (46./Ödegaard), Henriksen, Selnaes, M. Elyounoussi, Kamara (92./Berge), T. Elyounoussi (71./Sörloth).

Sodnik: Istvan Vad (Madžarska)

Lestvica:                          
NORVEŠKA           6  4 1 1  7:2 13
BOLGARIJA          6  3 2 1  7:5 11
CIPER              6  1 2 3  5:9  5
SLOVENIJA          6  0 3 3  5:8  3
                                  
 
Iličić in Benedejčič po remiju v Sofiji
Analiza drugega polčasa tekme Bolgarija - Slovenija
Slovenci končali Ligo narodov s točko v Sofiji
Zajc izenačil po podaji Strune
Rezervist Ivanov z glavo matiral Belca
Analiza prvega polčasa tekme Bolgarija – Slovenija