Sol Campbell je za Anglijo dosegel en gol. Foto: EPA
Sol Campbell je za Anglijo dosegel en gol. Foto: EPA

"Ne želim, da mladi nogometaši iz drugih držav ne bi igrali v naši ligi, želim si le, da bi omejili njihovo število. S tem bi dali večjo priložnost razvoja mladim nogometašem iz domačega okolja," je prepričan 39-letni Campbell.

Mladi bi dobili več priložnosti za razvoj
"S tem bi bil prihod tujcem otežen, Anglija ne bi bila več tako privlačna, mladi angleški igralci bi dobili priložnost, da bi se še bolj razvili, in to brez pritiska. S tem bi imeli več priložnosti za razvoj," je svojo misel nadaljeval branilec, ki je 73-krat igral za Anglijo.

V drugih državah med mladimi večina domačinov
"Poglejte druge države. V Nemčiji imajo mladi igralci veliko prostora in časa za razvoj. V njihovi ligi med mladimi nogometaši ni 60-70 odstotkov nogometašev, ki ne prihajajo iz Nemčije. Imate nekaj mladih Švicarjev in Avstrijcev, a to je vse. Podobna zgodba je tudi v Španiji, večina je domačih fantov, med tujci pa je nekaj mladih Portugalcev in Južnoameričanov," je nadaljeval Campbell.

Pred desetletji le malo tujcev
Ko je začel igrati nogomet v angleški nogometni ligi, je bilo v njej manj kot 40 tujcev, danes pa je Angležev le še približno 30 odstotkov. "Ko sem začel kariero, smo imeli pri Tottenhamu le enega tujca, to je bil Quinton Fortune. Drugi so prihajali z Otoka."

Hodgsonu svetuje izbor mladih nogometašev
Campbell selektorju članske reprezentance Royu Hodgsonu predlaga, da na svetovno prvenstvo v Brazilijo odpelje čim več mladih nogometašev: "Ne glede na končni razplet bo to dobra izkušnja za vse mlade nogometaše, zato upam, da bodo dobili čim več priložnosti. Razvili se bodo le, če bodo dobili priložnost za igro, s tem pa bodo pridobili tudi samozavest."