Fabio Capello je angleško izbrano vrsto vodil od leta 2007. Foto: Reuters
Fabio Capello je angleško izbrano vrsto vodil od leta 2007. Foto: Reuters

Užalili so me in mi zmajali ugled. Tisto, kar me je pognalo k odstopu, je dvoličnost. Po eni strani pravijo, da si nedolžen, dokler ti ne dokažejo krivde, hkrati pa brez moje vednosti odvzamejo kapetanski trak. Tu so škodovali moji avtoriteti in takoj začeli težave znotraj ekipe.

Fabio Capello
John Terry
Sodu je dno izbila odločitev nogometne zveze, da brez posvetovanja s Capellom Johnu Terryju odvzame kapetanski trak. Foto: EPA

Angleško reprezentanco, ki je na zadnjih večjih nogometnih tekmovanjih vselej zatajila, je vodil na 42 tekmah, zmage se je veselil 28-krat, osemkrat je remiziral. Izgubil je šest tekem (66,67-odstotna uspešnost).

Zanimivost:
Na Facebooku se je med drugim že pojavila skupina z naslovom: Matjaž Kek - novi selektor Anglije!


Zamenjal zasmehovanega McClarna
Capello je na angleškem selektorskem stolčku zamenjal predhodnika Steva McClarna, ki se je znašel pod hudim plazom kritik, potem ko se mu z reprezentanco ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo 2008 (smrtni udarec jim je na Wembleyju zadala Hrvaška). Med mogočimi kandidati za angleškega selektorja se je tedaj omenjal tudi José Mourinho, a je nogometna zveza 14. decembra leta 2007 prosto mesto ponudila Capellu, ki je podpisal štiriinpolletno pogodbo, vredno šest milijonov funtov.

Odločitev za odstop ni bila težka
"Užalili so me in mi zmajali ugled," je novinarjem dejal Capello in nadaljeval: "Tisto, kar me je pognalo k odstopu, je dvoličnost. Po eni strani pravijo, da si nedolžen, dokler ti ne dokažejo krivde, hkrati pa brez moje vednosti odvzamejo kapetanski trak. Tu so škodovali moji avtoriteti in sprožili val težav znotraj ekipe." Sklenil je: "Nikoli nisem dovolil, da se prečkajo določene meje, zato odločitev za odstop v tem primeru niti ni bila težka."

Bernstein: Odstopil je ob pravem času
"Rad bi poudaril, da se je Capello danes med sestankom in tudi vselej kot selektor angleške izbrane vrste vedel profesionalno. Sprejeli smo njegov odstop, verjamemo, da je odstopil ob pravem času. Ob tej priložnosti bi se radi Fabiu zahvalili za vse, kar je storil za angleški nogomet, in mu želimo veliko sreče tudi v prihodnje," je odstop 65-letnika potrdil predsednik angleške nogometne zveze David Bernstein. Vodstvo nogometne zveze se je z zdaj že nekdanjim selektorjem sešlo, potem ko je brez njegove vednosti odvzelo kapetanski trak Johnu Terryju.

Je končal trenersko pot?
Spomnimo. Ko je Italijan postal angleški selektor, je na novinarski konferenci dejal, da bo to njegova zadnja nogometna postaja. Številni se zdaj sprašujejo, ali bo nogometni strokovnjak dejansko odšel v pokoj ali bo morda prelomil obljubo in prevzel vodenje nogometnega kluba?

Številni na selektorskem stolčku vidijo Harryja
Po pisanju nekaterih otoških medijev naj bi bil glavni kandidat za angleškega selektorja zdaj Harry Redknapp. "Mislim, da je Redknapp zelo dobra izbira. Je Anglež, spozna se na nogomet, trenutno je zelo uspešen na klopi Tottenhama, uspešen pa je bil tudi pri drugih klubih, ki jih je vodil. Predvidevam, da bo prav on novi selektor," je svoje povedal nekdanji angleški selektor Sven Göran Eriksson in sklenil: "Za selektorsko delo moraš imeti veliko izkušenj, znati moraš ravnati z velikimi nogometnimi imeni, imeti moraš tudi nekaj znanja iz mednarodnega nogometa. Mislim, da lahko vse te lastnosti najdemo v Harryju."

Anglija, ki jo bo na prijateljski tekmi proti Nizozemski 29. februarja vodil selektor reprezentance do 21 let Stuart Pearce, bo na EP-ju 2012 igrala v skupini D skupaj s Francijo, Švedsko in z Ukrajino.

Užalili so me in mi zmajali ugled. Tisto, kar me je pognalo k odstopu, je dvoličnost. Po eni strani pravijo, da si nedolžen, dokler ti ne dokažejo krivde, hkrati pa brez moje vednosti odvzamejo kapetanski trak. Tu so škodovali moji avtoriteti in takoj začeli težave znotraj ekipe.

Fabio Capello