Antoine Griezmann je letos z Atleticom osvojil že Evropsko ligo, zdaj je dodal še piko na i uspešni sezoni. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je letos z Atleticom osvojil že Evropsko ligo, zdaj je dodal še piko na i uspešni sezoni. Foto: Reuters
Didier Deschamps
Didier Deschamps ob slavju Francije leta 1998 in danes. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Slavje francoskega predsednika Emmanuela Macrona na tribuni. Foto: Reuters

"Ne zavedam se, kje sem! Res sem vesel. Bila je težka tekma, Hrvaška je igrala odlično. Vrnili smo se po zaostanku in uspelo nam je narediti razliko. Smo resnično enotna skupina igralcev. Naredili smo nekaj izjemnega, spisali smo zgodovino," je bil vzhičen po zmagi nad Hrvaško s 4:2 v Moskvi.
Pred podelitvijo pokala je potočil nekaj solz, nato ga je ob "sprehodu" do zmagovalnega odra francoski predsednik Emmanuel Macron poljubil na čelo, Griezmann pa se za podporo skozi vse prvenstvo ni pozabil zahvaliti navijačem in s pokalom stekel tudi k njim za golom.

Napadalec Atletica Madrida je v 18. minuti streljal s prostega strela, ko je Mario Mandžukić dosegel avtogol, nato je ob koncu prvega polčasa z 11-metrovke hladnokrvno zadel za vodstvo Francije z 2:1, kar je bil njegov četrti gol v Rusiji. Sledila je še podaja Paulu Pogbaju pri zadetku za 3:1. Tudi v polfinalu proti Belgiji je podal iz kota za edini gol na tekmi.

"Pokazali smo psihično trdnost"
Didier Deschamps
je bil pred 20 leti, ko so galski petelini prvič postali svetovni prvaki, kapetan reprezentance. Tokrat se je veselil kot selektor. V reprezentanci je imel 14 igralcev debitantov na SP-jih.
"Kako čudovito! Z mladim moštvom smo na vrhu sveta. Nismo odigrali najboljše tekme, toda pokazali smo psihično trdnost in dosegli štiri zadetke. Zmagali smo zasluženo. Fantje so 55 dni trdo delali, med prvenstvom smo imeli tudi nekaj težkih trenutkov. Zelo nas je bolelo, ko smo pred dvema letoma izgubili v finalu Eura, toda iz tega smo se tudi nekaj naučili. Če bi bili evropski prvaki, mogoče danes ne bi bili svetovni prvaki. Tedanji finale je bil drugačen. Tokrat smo poskušali ostati mirni, igralci so vedeli, kaj morajo storiti. Ponosni smo, da smo Francozi. To zmago posvečamo njim. Šele jutri se bomo zavedali, kaj smo naredili. V tem trenutku fantje še ne vedo, kaj pomeni biti svetovni prvak."

Lloris: Hvala vsem soigralcem
Kylian Mbappe
je postal prvi najstnik po Peleju leta 1958, ki je dosegel zadetek v finalu, v 65. minuti je zatresel mrežo za 4:1. Bil je izbran tudi za najboljšega mladega igralca prvenstva. "Ponosni smo, da smo poskrbeli za veselje Francozov. To je bila naša naloga, da smo jim pomagali, da za nekaj časa pozabijo na vse težave," je dejal 19-letni nogometaš PSG-ja. Tako kot Griezmann je skupaj dosegel štiri zadetke.

Zadovoljen je bil seveda tudi kapetan Hugo Lloris: "Bil je velik privilegij dvigniti pokal, hvala vsem soigralcem."

Pogba je dodal: "To so otroške sanje. Izgubil sem glas! Pred tekmo sem rekel, da smo 90 minut oddaljeni od vpisa v zgodovino. Uspelo nam je."

"MERCI (hvala)," je tvitnil Macron.

Deschamps in Dalić pokomentirala finale SP-ja
Slavje v Franciji, za Hrvate srebro z zlatim leskom
Francozi drugič svetovni prvaki
Deschamps in Dalić pokomentirala finale SP-ja
Slavje v Franciji, za Hrvate srebro z zlatim leskom
Francozi drugič svetovni prvaki