Aleksander Čeferin je od februarja 2011 predsednik Nogometne zveze Slovenije, reprezentanci pa se pod njegovim vodstvom še ni uspelo prebiti na veliko tekmovanje. Foto: Aleš Fevžer
Aleksander Čeferin je od februarja 2011 predsednik Nogometne zveze Slovenije, reprezentanci pa se pod njegovim vodstvom še ni uspelo prebiti na veliko tekmovanje. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec
V MMC-jevi anketi je kar 74 odstotkov bralcev ocenilo, da so bile za Slovenijo kvalifikacije za EP 2016 neuspešne. Vseeno naj bi Srečko Katanec ostal selektor. Foto: AP
Samir Handanović
Samir Handanović je že vrsto let prvi vratar slovenske reprezentance, zdaj pa se je odločil, da slovenskega dresa ne bo več oblekel. Foto: AP
Čeferin še naprej računa na selektorja Katanca
Pogovor s predsednikom NZS-ja Čeferinom

Prvi mož Nogometne zveze Slovenije, s katerim se je pogovarjal Urban Laurenčič, ne vidi vzroka za preplah, potem ko se Slovenija po neuspešnih dodatnih kvalifikacijah (boljša je bila Ukrajina) ni prebila na evropsko prvenstvo 2016. "Norvežani se že 18 let niso nikamor uvrstili, pa so večja in bogatejša država," je poudaril. S selektorjem Srečkom Katancem se bosta sešla prihodnji teden, nič pa ne kaže, da bi na NZS-ju razmišljali o njegovi menjavi. Med igralci je le vratar Samir Handanović povedal, da za Slovenijo ne bo več igral, odločitev pa je sprejel po oktobrski tekmi v gosteh proti San Marinu. Nove kvalifikacije (za svetovno prvenstvo 2018) bo Slovenija začela 4. septembra 2016 v Litvi, do takrat pa jo čaka nekaj prijateljskih tekem. S katerimi reprezentancami, še ni znano.


Kakšne so posledice neuvrstitve Slovenije na evropsko prvenstvo?
Če se uvrstiš v dodatne kvalifikacije in se ti potem ne uspe uvrstiti na katero koli prvenstvo, je to neke vrste razočaranje. Če prideš tako daleč, ti ni vseeno. Edina konkretna posledica za nogometno zvezo je, da bomo dobili kar precej manj denarja, kot bi ga sicer. Ta denar bi lahko koristno vložili v infrastrukturo. Žal tega ne bomo mogli storiti.

Je finančno poslovanje NZS-ja dovolj dobro, da se za prihodnost ni bati?
Absolutno. Dobro je, da imamo odlični krovni zvezi, to pomeni Uefo in Fifo, ki nas zelo dobro financirata tudi na podlagi solidarnostnih sredstev, ki jih dobijo vse reprezentance ne glede na uspehe, tako da se za prihodnost slovenskega nogometa ni bati. Če pa bi bili odvisni le od naše države, bi šli že davno v stečaj.

Sloveniji na tretjih kvalifikacijah zapored ni uspelo. Je to znak za alarm?
Ne bi rekel. Norvežani se že 18 let niso nikamor uvrstili, pa so večja in bogatejša država. Na neki način smo se razvadili, ker smo se prej uvrščali na največja tekmovanja. Celo za Nizozemce njihova neuvrstitev na evropsko prvenstvo ni znak za alarm, ampak pravijo, da se to pač zgodi. Slovenci smo specifični. Najprej vsi govorimo, da se tako in tako ne moremo uvrstiti, ko se ne uvrstimo, pa rečemo, da je to katastrofa. Mislim, da to ni znak za alarm, seveda pa imamo željo, da bi se uvrstili že na naslednje svetovno prvenstvo.

Do naslednjih kvalifikacij je manj kot leto dni. Je že znano, s kom bo Slovenija do takrat igrala prijateljske tekme?
Pogovarjamo se o prijateljskih tekmah v marcu. Čeprav smo zelo blizu dogovoru, ne bi želel javno govoriti, za katere reprezentance gre. Igrali bomo tudi maja in na začetku junija, takrat verjetno s kakšno večjo reprezentanco, ker bo to tik pred evropskim prvenstvom. Počakati je treba še na žreb EP-ja. Zainteresirane bodo reprezentance, ki bodo imele v skupini ekipe, ki so po slogu igre podobne Sloveniji. Septembra se z gostovanjem v Litvi že začnejo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, oktobra pa imamo doma dve tekmi: z Anglijo in s Slovaško.

S katerim selektorjem bo šla Slovenija v nove kvalifikacije? Srečko Katanec je takoj po zadnji tekmi v Mariboru izrazil dvom, ali bo še vodil Slovenijo. Sta kaj govorila na to temo?
Sva. Morda se tudi po tej njegovi izjavi stvari narobe postavljajo. On nima kaj izražati dvoma. Ima pogodbo z NZS-jem in za obe strani so določene finančne posledice ob predčasni prekinitvi pogodbe. Niti enega signala nimam, da Srečko ne bi bil več selektor, in prepričan sem, da bomo kvalifikacije začeli z njim. Seveda pa se ob nezadovoljstvu vsake izmed pogodbenih strani lahko dogovori za prekinitev. Ampak mi računamo na sodelovanje z istim selektorjem, tako je tudi določeno v pogodbi.

Kako pa je z igralci? Veliko namigov je bilo z ene in druge strani. Je vas kot predsednika NZS-ja kdo izmed nogometašev že obvestil, da je končal reprezentančno zgodbo?
Edini, ki mi je povedal, da bo končal reprezentančno zgodbo, je Samir Handanović - po tekmi s San Marinom. Nihče izmed preostalih mi tega ni omenil in mislim, da velika večina, ki je zdaj igrala, reprezentančne kariere ne bo končala in da lahko še pomaga tej reprezentanci. Najmanj, kar je, se moramo z njimi odkrito pogovoriti. Tega nisem hotel početi, dokler so glave vroče. Pred novim letom se bomo pogovarjali in razmislili, kako in kaj naprej, seveda pa se moram prej pogovoriti tudi s selektorjem, saj on odloča, kdo bo vpoklican v reprezentanco.

Če prav razumem: Handanovićeva odločitev je dokončna in jo boste spoštovali, s preostalimi pa se boste poskušali individualno pogovoriti ...
Tudi s Handanovićem se želim še pogovoriti. Nihče ni uradno rekel, da končuje reprezentančno pot. S standardnimi igralci se bom pogovoril, se osebno srečal z njimi. Seveda pa se bo moral z njimi pogovoriti tudi selektor. Še prej se bova usedla s selektorjem. Ker je trenutno odsoten, se bova sešla čez en teden.

Čeferin še naprej računa na selektorja Katanca
Pogovor s predsednikom NZS-ja Čeferinom