Nogomet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Aleksander Čeferin
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin med nagovorom udeležencev žreba na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo
VIDEO
Čeferin o finančni neenak...

Dodaj v

Čeferin: Veliki klubi so pristopili k meni in rekli, da je nekaj treba narediti

Na vrsti so naporni pogovori z ligami, klubi, igralci in politiki
29. september 2017 ob 20:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob žrebu skupin evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu spregovoril tudi o najbolj žgoči temi evropskega nogometa ta hip: vse večji finančni neenakosti med klubi.

Čeferin je po dobrem letu vodenja Uefe pred verjetno največjim izzivom, kako ustaviti nakupovalno mrzlico, ki je vrhunec dosegla z 222-milijonskim prestopom Neymarja iz Barcelone v PSG. "Bogati vse bolj odstopajo od manj bogatih in to škoduje nogometu kot celoti. Imamo kar zahtevno nalogo pred seboj," pravi Čeferin. Problematika astronomskih zneskov je postala tako pereča, da so se nanj obrnili tudi tisti, ki so vse skupaj zakuhali. "Načelno so veliki klubi pristopili do mene in rekli, da je nekaj treba narediti, kar je pravzaprav izjemno presenečenje," pojasnjuje Čeferin.

Čeferin upa, da bodo tudi politiki kaj naredili
Del rešitve je omejevanje proračuna po vzoru Lige NBA, a predlog je do zdaj naletel na gluha ušesa politikov. "Dejstvo je, da smo že poskušali nekaj delati pri omejitvi proračuna klubov in še pri nekaterih drugih finančnih ukrepih. Moji predhodniki so to začeli delati in Evropska komisija je bila v glavnem skeptična do tega. Rekli so, to je prosti trg. Ne morete narediti nič in tako naprej." A v Bruslju so zdaj obrnili ploščo. "Nato so se politiki v zadnjem času začeli oglašati in dejali so, da je to nefer v evropskem prostoru, kar se zdaj dogaja. In upam, da ko bomo zdaj šli tja, da bodo tudi kaj naredili. Ne da bodo populistično razlagali, kako je grozno slabo, da so eni zelo bogati, drugi pa manj," je kritičen Čeferin.

Na vrsti pogovori z vsemi deležniki
Čeferin veliko stavi na pogovore z nacionalnimi zvezami. "Če omejimo število igralcev v evropskih tekmovanjih, kar že imamo. Če omejimo proračune, hkrati pa lahko v Premier ligi ali La ligi zapraviš, kolikor hočeš, nismo s tem naredili nič. Tako da mi bomo vse pozvali na pogovor. Lige, klube, igralce in politike, pa bomo videli, kaj bomo lahko naredili," napoveduje Čeferin. Stanje je tako kompleksno, da bo za rešitev najverjetneje potreben več kot le mandat.

Stane Kos, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Johnny Bravo
# 29.09.2017 ob 20:29
Neevropski denar v evropskem nogometu dela težave
Rugess Nome
# 29.09.2017 ob 21:10
nogomet je šport kjer se 22 milijonarjev podi za žogo, katere financirajo ljudje na minimalcu
zmajmun
# 29.09.2017 ob 20:38
ko bogati arabci vse zafurajo mora pa slovenc za njimi pospravljat ane hahaha
zigadr
# 29.09.2017 ob 20:35
Več ko jih gleda fuzbal večji bodo denarci....
schawlly
# 29.09.2017 ob 21:03
Dokler v ligi prvakov in na SP in EP ne uvedete video tehnologije kot v ostalih športih (košarka, tenis, odbojka, hokej...) bo Ronaldo še naprej dajal gole iz ofsajda, pa Ramos bo branil z roko na gol črti...je vse ostalo brez veze mister Čeferin!
gesan
# 29.09.2017 ob 21:13
Johnny Bravo
# 29.09.2017 ob 20:29
Neevropski denar v evropskem nogometu dela težave
........................................
.....
To tudi meni ni jasno, da se dogaja!
Jasno mi je pa, da se v tem športu pere umazan denar tako, da pralni stroji ne folgajo prat!

Ampak, ko ti en športnik javno v intervjuju pred svojim otrokom izjavi, da je njegov življenski hobi nabiranje čimvečjih količin denarja, itak ni nič čudnega, da je denar več vreden kot pa resnica.

Pa še za človekoljuba ga imajo, ker je tu pa tam podpisal kakšno prešvicano majico in jo "podaril" za človekoljubne namene!
nitro82
# 29.09.2017 ob 21:07
mb128

Slary cap lahko uvedeš v zaprti ligi... Kar pa CL ni...
partibrejker
# 29.09.2017 ob 21:56
Nic omejevati, zakaj pa?
Kar bi morali narediti je to, da manjsi klubi ob prestopih prejmejo vec denarja.

Podobno kot obstajajo faktorji pri prestopih mladih igralcev iz nizje v visjo ligo. Oziroma se bolje: polovico denarja se vrne v okolje iz katerega igralec izhaja, tudi, ce je odsel pri 8 letih.
Na tak nacin bise manjsi klubi razvili
Ples
# 29.09.2017 ob 21:59
Moji predhodniki so to začeli delati in Evropska komisija je bila v glavnem skeptična do tega. Rekli so, to je prosti trg.

Jah, ta prosti trg ... počasi bi lahko že dojeli, da je trg 'prost' samo oz. predvsem za tiste, ki imajo keš, praviloma pridobljen na neprostem trgu (naravne danosti - nafta, dedovanje premoženja ipd). Nevidna roka trga za takšne tudi vedno najde neke davčne oaze in podobne posebnosti ... državne subvencije npr.

Torej, Čeferin, če ti uspe vsaj korak k temu, da 'prosti trg' ne bo samo za nekatere, se ti že vnaprej zahvaljujem.
jagrmaister
# 29.09.2017 ob 21:40
Vse večja neenakost med klubi, a istočasno pa zapirajo ligo prvakov, da ne bo, bog ne daj, kak siromaški klub zataval vanjo :) Je že uredu.
Eska
# 29.09.2017 ob 21:18
Kje plačujejo davki ti športniki, naši poslanci in uradniki v EU? Kdor je odjavljen iz domovine ni več davčni zavezanec in siromaši svojo domovino.
gesan
# 29.09.2017 ob 21:15
Rugess Nome
# 29.09.2017 ob 21:10
nogomet je šport kjer se 22 milijonarjev podi za žogo, katere financirajo ljudje na minimalcu
.............................
Res je!
Zanimivo je pa tudi to, da tem na "minimalcu" ni težko zapravljat denar za pirotehniko, za kruh pa baje nimajo!
alcatraz
# 29.09.2017 ob 21:08
Ja no, veliki klubi so pristopili. No to je povedano zelo zelo blago. Veliki klubi dejansko prosijo za pomoč, rotijo Čeferina naj pomaga!
Zakaj pa?! Hja, računica se očitno ne izide več, balon poka in še malo pa bo počil! In kaj bi jaz storil na Čeferinovem mestu! Nič, preprosto nič. Naj doživijo katarzo, katarze pa brez bolečine, velike bolečine ni, je ne more biti. Samo katarza lahko zaustavi to norost ne samo v nogometu ampak vsepovsod v športu.


pusti ti katarzo v svetu , kjer denar in politika en drugega gor držita. bolečino boš doživel, katarze pa ne.
jureimacure
# 30.09.2017 ob 07:23
Tako kot je v družbi razdeljeno bogastvo, tako je v klubih.
mb128
# 29.09.2017 ob 20:48
Ja no, veliki klubi so pristopili. No to je povedano zelo zelo blago. Veliki klubi dejansko prosijo za pomoč, rotijo Čeferina naj pomaga!
Zakaj pa?! Hja, računica se očitno ne izide več, balon poka in še malo pa bo počil! In kaj bi jaz storil na Čeferinovem mestu! Nič, preprosto nič. Naj doživijo katarzo, katarze pa brez bolečine, velike bolečine ni, je ne more biti. Samo katarza lahko zaustavi to norost ne samo v nogometu ampak vsepovsod v športu.
Mimogrede še izjava Borisa Bekerja ko je bil še aktiven. Izjavil je nekako tako. V športu se obrača toliko denarja da to že dolgo ni več normalno!
Sicer pa le zakaj ne bi ne samo pri Uefi pač pa tudi pri Fifi uvedli finančno kapo po vzoru na Nba za vse nogometne klube?!
alcatraz
# 29.09.2017 ob 21:06
ko bogati arabci vse zafurajo mora pa slovenc za njimi pospravljat ane hahaha

ti, tale je pa odlična. :)))))))))))))
robi111
# 29.09.2017 ob 20:29
Zihr sta bila prva v vrsti ki želita sprememb City in PSG ki najmanj zapravljata in ju to skoraj najmanj prizadane dokler nafta šprica na površje
Rui
# 30.09.2017 ob 09:08
Danes žal denar vedno najde pot. Tako da se je tega res komleksnega problema treba lotiti na pravi način. To da nekdo da za Neymarja 222 mio ni problem, če imajo naj dajo. Problem je potem domino efekt ker dejansko takšen prestop podere vsa ostala razmerja.
Tudi tiste ideje o salary cup so brez osnove in tisti ki to zagovarjajo ne poznajo ustroja evropskega nogometa. Ne moreš primirjati nekih zaprtih lig oz. franšiz z evropskimi klubi....

Torej tako kot je v državi najbolj pomeben srednji sloj kolikoga je in kako je "bogat", tako je tudi v nogometu potrebno imeti v mislih ta srednji sloj klubov, ki so bili nekoč pri vrhu celo prvaki danes pa jih ni nikjer ker je praktično vsa kvaliteta skoncetrirana na tistih 5 klubov katere gledamo vsako sezno med osem in zadeva ni več zanimiva, je enolična.

Torej za nogomet je pomebno da klubi kot so Ajax, Porto, Benfica, Celtic, BVB, Inter,.....pridejo na takšen nivo da bodo lahko resno kandidirati za naslov......torej cilj je da se evropski vrh čim bolj razširi, saj o to delelo ligo zanimivo.....pa tudi nacionalna prvestva.

Kako torej to doseči. Vse se skriva v prestopih in omejetvah le teh. Ne o višini prestopov ampak o npr. starostni omejitvi, št. tujcev, št. lastnih igralcev..... je pa vse to verjetno skregano z evropsko zakonodajo, ampak treba bo za nogomet narediti izjeme...

Igralci do 23 leta nimajo pravica prestopa v drugi klub. Lahko bi finačno omejili prvi prestop, določili da mora biti član kluba do izteka pogodbe, torej brez oškodnin, vsaka pogodba se dela lahko za največ dve leti, največ 5 do 7 tujcev v klubu.....to je nekaj idej kako lahko ostale klube približaš tem ki lahko vse pokupijo...
Banban
# 30.09.2017 ob 06:46
Edina resitev, nacionalne zveze sklenejo kartelni dogovor. Placna kapica=XYZ. Enaka v franciji, kot italiji, nemciji, angliji, spaniji...in vsak klub ima lahko le nekaj igralcev s top pogodbo......s tem bi malenkost razprsili talent, in ukrotili egomanjake.
marialorca
# 30.09.2017 ob 09:34
Westbrook ostaja v Oklahomi - 205 milijonov za pet sezon

Je Neymar dobil manj ali več?
realist65
# 30.09.2017 ob 08:28
Bedarija, veliki klubi imajo denar.
Ostali pa imajo za preživetje. Tako, kot je v kapitalizmu na vseh področjih. Pri nas imajo igralci kolikor toliko dobre plače v dveh klubih. Ostali pa za "burek", kot pravijo. In, če gledam je v večino državah tako.
kodsoj
# 30.09.2017 ob 07:05
če te imajo kitajci ali arabci posnetega s tičem v marmeladi, lahko samo malo polajaš vsake toliko, da zgleda kot da gre zares
rokonja
# 30.09.2017 ob 08:22
Jaz bi rad spet gledal nogomet, kot je bil včasih, ker tole kar je zdaj me ne zanima. No gledan 1. slovensko ligo, dosti bolj zanimivo kot liga prvakov!
primos
# 30.09.2017 ob 19:32
Kdo pa so ti veliki klubi, morda tisti ki so bili se vceraj v privilegiranem polozaju, danes pa so prisli novi igralci, pa hocejo zascito.

Zakaj se niso Real, United, Milan, Bayern, Juve, .... pred 10 leti spomnili cesa podobnega, ko so sami dominirali in zahtevali da se zmanjsa razlike med njimi in majhnimi
FranzFerdinand
# 30.09.2017 ob 16:23
Bojim se, da bomo v petih letih imeli Ligo prvakov popolnoma zaprtega tipa.
cartekmedo
# 30.09.2017 ob 15:49
O to je ta kolega od Katanca,ki ga drži v igri!!!
JBT
# 30.09.2017 ob 11:03
Kot že zapisano v fenomenalni izjavi, nesramno bogati nogometaši, ki jih poredno ali neposredno financirajo ljudje na minimalcu!
JBT
# 30.09.2017 ob 11:01
N le v nogometu, v vseh športih bi morali določiti zgornjo mejo zaslužkov, skupaj s sponzorskimi sredstvi.
dimmukomun
# 30.09.2017 ob 10:16
Pa tolk je govoru da bo Paris kaznoval ,če bodo preveč zapravljal,uni za 2 igralca dajo pol miljarde i nikome ništa.bravo.
zavaljenisloncki
# 30.09.2017 ob 10:04
Naj nehajo ljudje gledat nogomet pa bojo taki zasluzki kokr v sportih kjer slovenski sportniki/sportnice dosegajo uspehe(razen kosarke ).pac zakon ponudbe in povprasevanja!
gotche
# 30.09.2017 ob 09:17
In kdo je vse to zakuhal? REAL MADRID
GozdniJoža
# 30.09.2017 ob 08:39
Rugess in gesan, vidva milijonarja pa verjetno gledata šah, al kak?
Giroud
# 30.09.2017 ob 08:22
Sam sem mnenja, da bi bilo povsem v redu, če bi na začetku omejili plačo (koliko bi bila maksimalna) in odškodnino. Nekje je treba začet. Iz ene skrajnosti (kot je v NBA) in v drugo pač ne bo šlo. Tudi v praksi bi se to težko obneslo. Sedaj bogatijo predvsem igralci - potem bi bogateli lastniki klubov ...
zapravico
# 30.09.2017 ob 07:26
V UEFA so se dogajale korupcije,zato so nastavili kao še poštenega čeferina,da si drugi lahko med tem časom umijejo roke
Dajo
# 30.09.2017 ob 07:16
Stavim da boste imeli kup izletov dragih potovanj v luksuzne kraje izplen pa bo vec ali manj NIC. Ali mora nekdo zbrisat vse in postavit na novo ali pa se bo tole vleklo naprej!!!
pepieinschlag
# 30.09.2017 ob 04:58
Stanje je tako kompleksno, da bo za rešitev najverjetneje potreben več kot le mandat.

Tudi če ne uspe v enem mandatu ... veliko je že to, da so zaznali težavo in se o njej pričeli pogovarjati. Dogovor pa bo verjetno težko doseči še kar nekaj mandatov.
Kot v vsaki politiki. Tisti, ki pri tem zelo služijo, si seveda neradi režejo vejo, na kateri sedijo.
In prav oni imajo po običajno pri vsem največ besede.
sisoruen
# 29.09.2017 ob 21:25
Cmere.
Lunos
# 29.09.2017 ob 20:49
^ wtf :)
Janezski
# 30.09.2017 ob 10:38
To je ta Čeferin, ki ni hotel dati komentarja na kandidiranje in izvolitev Radenka Mijatovića, ki ga je postavil za začasnega predsednika NZS, ker mu je le ta obljubil, da ne bo kandidiral za predsednika NZS, ker to ne bi bilo pošteno?
brehme
# 29.09.2017 ob 23:33
UEFA sodeluje predvsem z Real Madridom,. tko da ...
@robi11...city in psg, nista veliana evrospekga nogometa.
Čeferin jwe dcel rpbolema v evtodpkem nogometu, pri klubsakem daje boljšim ligam še več prostora za LP...da ne govorimo o reprezentančenm nogometu, 24 držav je preveč za EP.
sisoruen
# 29.09.2017 ob 21:28
Ali pa naj jim Kauzer svojega posodi.
sisoruen
# 29.09.2017 ob 21:27
Nov kavč jim kupi in to je to.
2px_orbitala
# 29.09.2017 ob 20:26
Milanič be like:
“Ja, ampak mi mu nismo nič rekli.”
mikic007
# 30.09.2017 ob 08:11
Oprostite, kaj pa je narobe s tem, da nekdo preplača nekega igralca? Saj ne gre samo za bogate lastnike, tudi sponzorji mečejo denar noter, pravice se prodajajo za desetine miljard. Komu bo potem šel ta denar? Igralcem? Malo morgen, lastnikom in posrednikom ter prisklednikom. Mene nič ne moti, da fuzbaler dobiva miljone, moti me, da jih dobivajo neke sence v ozadju, brez doprinosa.

V glavnem, mešaje megle ...
pinkfranc
# 29.09.2017 ob 20:26
a je pristopil naboljši prijatelj RM? in rekel tako pa ne, mi lahko, drugi ne!!!
zrihtaj nam monopol nazaj!!!!

:))
Rockos
# 29.09.2017 ob 21:29
Čist preprosto pravilo - igralec lahko zamenja največ 4 klube v 10 letih, če ne gre za specialen primer, klub pa lahko 2 igralca na sezono proda in 2 kupi. Konec. Ta sistem najbolj ustreza managerjem in državam, ki vlečejo mastne denarje ob prestopih od provizij in davkov, dobičke pa se potem po možnsosti spravlja v davčne oaze.
Kazalo