Nogomet
Aleksander Čeferin na Strateškem forumu Bled
Aleksander Čeferin je bil gost tako imenovanega motivacijskega večera na Strateškem formu Bled. Foto: MMC RTV SLO
       Z denarjem lahko narediš veliko dobrega, lahko pa z njim delaš tudi stvari, kot so jih počeli kdaj v preteklosti.       
Aleksander Čeferin in Jan Oblak na evropskem superpokalu v Tallinu
Čeferin je bil predsednik NZS-ja med letoma 2011 in 2016, 15. septembra pred dvema letoma pa je postal predsednik Evropske nogometne zveze, na čelu katere se ga pričakuje tudi po februarskem volilnem kongresu v Rimu. Foto: Reuters
       Razlike med velikimi in malimi klubi so vse večje. Moramo najti način, kako zajeziti večanje tega prepada med velikimi in malimi. Ne delam si utvar, da bi to lahko odpravili, vendar pa je treba ustaviti njegovo večanje.       
Aleksander Čeferin
Uefa je v preteklem tednu zagnala novo reprezentančno tekmovanje Liga narodov, v katerem pa je ravno Slovenija med redkimi, ki je začela z dvema porazoma. Foto: EPA

Dodaj v

Čeferina vodi želja, da dokonča delo pri Uefi, ki ga je začel

"Nogomet je največje družbeno gibanje, zato ima veliko moč"
11. september 2018 ob 08:25
Bled - MMC RTV SLO, STA

Odločitev za vnovično kandidaturo za predsednika Uefe je bila veliko lažja, je na Strateškem forumu Bled v ponedeljek zvečer razpredal Aleksander Čeferin, ki je govoril o nogometu v Evropi, ne pa o krizi, ki pretresa NZS in slovensko reprezentanco.

"Nogomet ima tri milijarde podpornikov na svetu. To je več kot katera koli od religij. Gre dejansko za največje svetovno družbeno gibanje, zato ima veliko moč. To pa je treba uporabiti za doseganje dobrega," je poudaril Čeferin na tako imenovanem motivacijskem pogovoru Strateškega foruma Bled, ki ga je moderirala direktorica ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Ajša Vodnik.

Poleg velikega števila navijačev se v nogometu vrtijo tudi velike vsote denarja, s tem pa se da premakniti marsikatero stvar na bolje, je prepričan 50-letni Grosupeljčan, ki je na čelo Uefe prišel pred dvema letoma. "Z denarjem lahko narediš veliko dobrega, lahko pa z njim delaš tudi stvari, kot so jih počeli kdaj v preteklosti," je pristavil, pri čemer je imel v mislih korupcijske škandale, ki so pred njegovim časom omadeževali delo mednarodnih nogometnih organizacij, kar je sicer tudi odprlo vrata veliki priložnosti Čeferinu za meteorski vzpon med nogometnimi funkcionarji.

Ključna je delitev denarja
"Najpomembneje pri doseganju ciljev je, kako deliš denar, za kaj ga namenjaš,"
je še dodal in ocenil, da je pomemben del pogače iz skoraj pet milijard evrov Uefinih letnih prihodkov namenjen razvoju nogometa na t. i. grassroots ravni, ki se osredotoča na večanje splošne vključenosti v nogomet.

Ob tem bi si Čeferin želel, da bi tudi politika razumela moč, ki jo ima šport kot pomembna sila družbenega razvoja, in ga ustrezno podprla na vseh ravneh. "Velikokrat, ko govorimo o športu, mislimo na državne reprezentance in nastopanje na svetovnem odru. Ampak dejansko je ta moč v zagotavljanju dostopnosti športa za vse ljudi." Po njegovem mnenju je ena glavnih prednosti nogometa, da se ne obremenjuje s politiko. "Nogomet se ne ukvarja s političnimi prepričanji, niti z verovanjem, narodnostjo ali spolno usmerjenostjo, kar mu omogoča, da deluje kot most med ljudmi."

Uefa naredila korak z omejitvijo mandatov
Pri oceni svojega dveletnega mandata na čelu Uefe je ponovil, da je bil velik korak storjen s povečanjem etičnega delovanja, pri čemer je doseganje popolne etičnosti označil za nekoliko abstraktno. "Etika je kot jeti, ljudje radi veliko govorijo o njej, ampak zelo malo jo je dejansko videlo."

Kot je prepričan, je pri etičnem delovanju glavno postavljanje jasnih pravil za preprečevanje zlorab. Kot tak primer je navedel vzpostavitev omejitev na število mandatov v Uefi za predsednika in člane izvršnega odbora na največ trikrat po 4 leta. "Ko sem predlagal omejitev mandatov, so me nekateri presenečeno gledali in spraševali, zakaj to počnem, saj sem mlad in bi lahko bil na tem položaju trideset let."

Nad povečevanje razlik med malimi in velikimi klubi
Čeferin se je dotaknil tudi kandidature za vnovičen mandat na čelu Uefe na volilnem kongresu zveze februarja drugo leto v Rimu. Dejal je, da je bila odločitev za vnovično kandidaturo veliko lažja kot takrat, ko se je prvič potegoval za položaj, saj ga zdaj v evropskem nogometu dobro poznajo. Vodi ga želja, da dokonča delo, ki ga je začel.

Tako je znova ocenil, da je največji izziv za evropski nogomet zagotavljanje enakomernejše finančne moči klubov. "Razlike med velikimi in malimi klubi so vse večje. Moramo najti način, kako zajeziti večanje tega prepada med velikimi in malimi. Ne delam si utvar, da bi to lahko odpravili, vendar pa je treba ustaviti njegovo večanje."

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
clash
# 11.09.2018 ob 08:46
Kaj nam pomeni šminkerski advokat na tronu Uefe, ko pa je njegova dediščina popolnoma razsut reprezentančni fuzbal?
nesreča
# 11.09.2018 ob 08:46
Bla, bla, bla......Naj si raje pogleda svojo zapuščino na NZS..... Pogreb!
brehme
# 11.09.2018 ob 08:55
Razsulo v NZS, zadnjih 7 let. UEFA tekmovanaj so pa tudi postala dolgočasnejša, kakro smo jih bili vajeni. Komerciala, birokratske nagrade, prehodi iz LP v Liga Europa, v več fazah temovanja, razšititev EURA, EURO po vsej Evropi...zeeeh.
GeorgeB
# 11.09.2018 ob 10:09
Sam tih naj bo... V LP po njeovi zaslugi še vedno nimajo VAR-a, ki se je povsod izkazal za najboljše, kar se je zgodilo za nogomet v zadnjem stoletju...
Trubadur
# 11.09.2018 ob 11:33
Tip je sposoben govorec in manuipulator, od človeka pa nič od nič.. iz osebnih izkušenj
Demosten18
# 11.09.2018 ob 11:23
grobar slovenskega nogometa

A bo g. Čeferina kdaj kak novinar upal vprašati, kam so šli vsi silni milijoni, ki so poniknili v gradnji centra Brdo in s čim je financiral svojo kampanjo??
AlBundy
# 11.09.2018 ob 10:42
Glavni motivi in cilji UEFE so denar, več denarja, še več denarja ...
Henrik
# 11.09.2018 ob 10:30
Ah, kako lepo politično korektno ... Želi si dokončati začeto delo in se spoprijeti z novimi izzivi? Kar povejmo po resnici, veselijo ga vsote, ki se za plačo in ostale malenkosti stekajo na njegov(e) TRR ter izzivi v obliki lobističnih darilc, ki jih dobiva za takšno ali drugačno govorjenje na takih in podobnih dogodkih.
Samo da je denar press.
torcida_ce
# 11.09.2018 ob 09:51
Ceferin zeli koncati svoje delo. Finale lige prvakov na Kitajskem, spanska liga v ZDA, vstopnice samo za bogate, zeraci kokic na tribunah, liga prvakov samo za Spance in Angleze, sodniki ki kradejo Slovenijo pred njegovimi ocmi, liga narodov, ki je nihce ne gleda!
#ponosennacefurina
_runis_
# 11.09.2018 ob 11:24
povečal bi razliko med malimi in velikimi klubi, hkrati so pa velike lige dobile več mest zagotovljenih v ligi prvakov
pikam_dopust
# 11.09.2018 ob 10:54
Samo dve leti sta minili in glej, no glej... kje ste se izgubili, njegovi navijači?
A vam linkam vaše hvalospeve in ponos, ki vas je takrat preveval, ker imamo/bomo tam imeli "svojega človeka"? (ovce bodo vedno ovce.press).

PS Ja, kar navalite z minusi. Tudi pred dvema letoma sem jih kasiral, ko sem pisal to, kar danes ugotavljate sami: da kjer je veliko denarja, tam je mafija, da na tak položaj brez njene podpore ne moreš, ona pa ne bo podpirala "poštenega človek", in ja... seveda Čefko dela zase in seveda je tako bilo tudi v Sloveniji in ja seveda Slovenci od tega nič ne bomo imeli...
sramotko
# 11.09.2018 ob 12:39
1,6mio razlogov na leto....
vse ostalo je bla, bla, bla
seba goričan
# 11.09.2018 ob 12:31
Mafijozo
torcida_ce
# 11.09.2018 ob 09:52
Ps U€FA=MAFIA
SpicyWeiner
# 11.09.2018 ob 10:39
Ravno danes je pricurljala novica v javnost, da trenutno potekajo pogajanja, da bi se finale Lige Prvakov enkrat odigral v New Yorku... Najbolje da kar celo ligo prvakov preselijo v Azijo in ZDA.
jbzt
# 11.09.2018 ob 11:35
Me zanima,če bo na UEFA pustil takšen kaos za seboj,ter istočasno nastavil sebi podrejene "kimavčke"...,kot mu je to uspelo na NZS.
torcida_ce
# 11.09.2018 ob 22:00
Najboljše pa je, da še zmeraj ona dva butlja za golom stojita, ki itak ne vesta kaj bi sama s sabo.
Zogi
# 11.09.2018 ob 19:33
Čeferin - čisti blefer
blizzard76
# 11.09.2018 ob 13:02
...želi si nagrabit koliko se pač da...(što više, to bolje bi rekli južno od Kolpe)
Grof Celjski
# 11.09.2018 ob 10:36
@orbitala
Kaj so pa tvoji levi politiki toliko dobrega naredili za revne?
Govorijo za revne delajo pa za bogate oziroma za svoje žepe.
podgraj05
# 12.09.2018 ob 08:21
Ne vem kaj mora še dokončati, če pa sploh se ne ve kaj je začel. .Uvesti je treba takoj VAR tehnologijo. Neumno podeljevanje najvišjih naslovov igralcem, ki si to najmanj zaslužijo je treba postaviti v realne okvirje in izdelati strokovne kriterije za izbiro teh igralcev. Kaj je Čeferin dobrega napravil za nogometno Slovenijo . Nič , popolnoma nič. Nekaj slikanja pred kamerami in blebetanje o svojem delu in doprinosu k razvoju nogometa v Evropi.
Grof Celjski
# 11.09.2018 ob 18:27
Ko mu bo potekel mandat pa bo nov obraz leve opcije na volitvah leta 2022.
pikam_dopust
# 11.09.2018 ob 10:58
Ravno danes je pricurljala novica v javnost, da trenutno potekajo pogajanja, da bi se finale Lige Prvakov enkrat odigral v New Yorku... Najbolje da kar celo ligo prvakov preselijo v Azijo in ZDA.

Pa ne boš rekel, da te to silno preseneča?
Igralo se bo tam, kjer organizacija pod črto potegne več denarja.
Sicer pa, če navijači lahko gredo v npr. Soči ali Seul (in ni malo Slovencev, ki je šlo tja), potem bodo pa še veliko lažje šli v NYC, ki je nekajkrat bolj polinkan z leti iz EU.
mile
# 11.09.2018 ob 09:41
Odličen govor.
Vrhovni
# 11.09.2018 ob 09:07
Kaj nam pomeni kdorkoli kjerkoli, ko pa lahko anonimno komentiramo.
Domoljub91
# 11.09.2018 ob 14:54
Čeferina vodi želja, da dokonča delo pri Uefi, ki ga je začel

Upam, da to pomeni, da bo uvedel možnost VAR-a na vseh tekmah in ne samo na prvenstvih. Čeprav močno dvomim, kajti sodniški lobiji imajo verjetno premočan vpliv.
zabowski
# 01.11.2018 ob 12:46
zabowski
# 01.11.2018 ob 12:40
Šubidu
# 12.09.2018 ob 20:38
...
marialorca
# 11.09.2018 ob 16:09
HALO. Čez dve leti je Evropsko prvenstvo. Dež, sneg, vseeno .... Saj ste videli, kako se je objemala in lubčkala Kolinda v Rusiji 2018. Kdo pravi, da Modrič ne more ponoviti akcije leta 2020 in g.Č bi lahko bil zraven.
Lesinar
# 11.09.2018 ob 09:24
Fiškal
Kla_Man
# 11.09.2018 ob 21:15
Drugače pa ste bedaki - a zdaj je pa Čeferin kriv za neuspehe repke. Butli :)
wisan
# 11.09.2018 ob 09:33
Ta šport bi bilo treba pošteno prevetriti in niti blizu temu še niso ( ker niti ne želijio - stave ), tako, da je smešno govoriti o nekem dokončanju. Česa le ?.
N.pr., kar pomembno bi bilo, če bi pri UEFA končno vedeli kaj je faul in kaj ne, kaj je ofsajd in kaj ne, kaj je penal in kaj ni, kdo lahko preverja sporne situacije; kako je z simuliranjem in obnašanjem ( ala nejmar, abass... ),...
Glede ofsajda n.pr. sem enkrat že predlagal, da bi se napravila obrambna tretjina, podobna hokejski, n.pr. 30m od golavt linije in znotraj tega prostora ofsajda ni. Tudi glede drsečih štartov bi bilo za razmisliti ali jih ne prepovedati, kakor je pri futsalu. Vse bi bilo bolj čisto in manj poškodb. Naj laufajo namesto da se mečejo ( drsajo ).
Kla_Man
# 11.09.2018 ob 21:15
Čeferin, vrni se na NZS in nas povedi!
ivod
# 11.09.2018 ob 10:23
... ne morem verjeti: sami negativni komentarji !! ??
... poznavalci ??
bolje ni bilo nikoli :) ... seveda ... žal ... kakor za koga :)
2px_orbitala
# 11.09.2018 ob 09:41
Nad povečevanje razlik med malimi in velikimi klubi

Govori tako kot slovenski (desni) politiki - govori za revne, dela za bogate.
Kazalo