Po mnenju podrobnih opazovalcev Fife nima Champagne realnih možnosti za zmago, saj Blatterja močno podpira večina manjših in šibkejših nogometnih zvez, ki so odvisne od denarnega toka Fife. Foto: EPA
Po mnenju podrobnih opazovalcev Fife nima Champagne realnih možnosti za zmago, saj Blatterja močno podpira večina manjših in šibkejših nogometnih zvez, ki so odvisne od denarnega toka Fife. Foto: EPA

Nekdanji član izvršnega odbora Fife Jerome Champagne je potrdil, da se bo maja na volilnem kongresu podal v boj za predsedniški stolček.

Champagne, ki je bil med letoma 2002 in 2005 tesni sodelavec Seppa Blatterja, je prvič namero o kandidaturi za predsednika Fife obelodanil že januarja v Londonu, zdaj pa jo je potrdil.

Blatter vlada že 16 let
56-letni Francoz, tudi nekdanji diplomat, je še dejal, da si januarja ni mislil, da bi lahko v boju za predsedniški položaj premagal 77-letnega Blatterja, ki je na čelu krovne mednarodne nogometne organizacije od leta 1998, sploh če bi za mesto predsednika Fife kandidiral tudi Francoz Michel Platini, predsednik Evropske nogometne zveze. Zdaj pa meni, da ima lepe možnosti. Blatter je že najavil novo kandidaturo, medtem ko se je Platini umaknil, čeprav je javno povedal, da Blatterja ne podpira več.

Champagne, ki bo sam financiral svojo kampanjo, je pomagal Blatterju s kampanjo za predsednika leta 2002, pozneje pa je deloval tudi kot Fifin direktor za mednarodne odnose, preden je leta 2010 zapustil organizacijo. Od takrat deluje kot neodvisni nogometni svetovalec. Volitve bodo 29. maja na kongresu Fife.

Visoki član Fife suspendiran zaradi obtožb o korupciji
Fifa je začasno z vseh položajev razrešila podpredsednika karibske nogometne zveze in člana Fifinega nadzornega odbora za revizijo in skladnost predpisov Canoverja Watsona. Watson se je v začetku meseca znašel v središču policijske preiskave zaradi utemeljenega suma pranja denarja in korupcije. Watsona so 6. septembra aretirali na Kajmanskih otokih.
Čeprav je zanikal vse nepravilnosti, so se pri Fifi odločili, da ga začasno razrešijo z vseh funkcij, dokler ne bodo pojasnjene vse obtožbe. Predsednik omenjenega Fifinega nadzornega finančnega odbora Domenico Scala je ob tem pripomnil, da obtožbe proti Wastonu in potekajoča policijska preiskava v ničemer niso povezani z nogometom ali s krovno svetovno nogometno organizacijo.