Včasih je na tekme Kirjat Šmone prišlo le 300 navijačev, zdaj jih je na stadionu 3000. Foto: EPA
Včasih je na tekme Kirjat Šmone prišlo le 300 navijačev, zdaj jih je na stadionu 3000. Foto: EPA

Mesto je le tri kilometre oddaljeno od libanonske meje in 25 km od sirske. 23 tisoč prebivalcev je upanje na svetlejšo prihodnost dobilo v nogometu. Pred 13 leti je bogati podjetnik Izzy Scheratzky, potem ko so na Kirjat Šmono spet priletele rakete, poklical župana in ga vprašal, kako lahko pomaga. Župan je odvrnil: Naredi nekaj za naše nogometno moštvo.

Je ta človek malo nor?
Scheratzky je združil oba mestna kluba in novo ekipo poimenoval Hapoel Ironi Kirjat Šmona. Obljubil je, da bodo v štirih letih iz četrte lige prišli v prvo, v desetih letih pa igrali v Evropi. 65-letnemu gospodu z velikim trebuhom nihče ni verjel, imeli so ga za gobezdača, celo za malo norega.

Dolgčas za umret
Toda držal je besedo. Ni kupoval zvezdniških nogometašev, ampak je stavil na domačo šolo in vlagal v mlade igralce. Redki tuji igralci (trenutno jih je v moštvu pet) so se morali obvezati, da bodo stanovali v mestu, kjer je obvezna plinska maska in kjer ima vsaka hiša zaklonišče. Po treningu težko najdeš bar, kjer bi spil kakšno pijačo. Pet kavarn, dve večji trgovini, nobenega nočnega lokala ali zanimive restavracije.

Do zadnjega v igri za Ligo prvakov
Krivulja je šla strmo navzgor. Po sezoni 2006/07 si je klub prvič priboril igranje v elitni izraelski ligi. Letos je ob bučni podpori s tribun (na tekmah je bilo 3000 gledalcev) osvojil prvenstvo in si priboril kvalifikacije v evropski Ligi prvakov.

S štirimi milijoni evrov proračuna je izločil Nefči. Prvo tekmo v Haifi (domači stadion ne ustreza merilom Uefe) je dobil kar s 4:0, na povratni tekmi je bilo 2:2. Podobno kot Maribor je igral v zadnjem krogu kvalifikacij in bil do zadnjega v igri, da preseneti Bate Borisov.

V četrtek proti španskemu velikanu
Za nagrado se je prebil v Evropsko ligo, kjer bo za uvod v četrtek igral proti Athleticu Bilbau. Tega se veseli tudi Albert Menachem. Njegova služba je, da popravlja traktorje, vendar v prostem času že 30 let piše športne članke za lokalni časopis: "Prej je bila Kirjat Šmona v TV-poročilih le zaradi raketiranja, visoke brezposelnosti in zadolženosti. Zdaj gre za nogomet," je vesel osiveli gospod, ki še vedno težko verjame, kakšnemu čudežu je priča.