Sovoditeljica žreba bo brazilska igralka in manekenka Fernanda Lima. Foto: EPA
Sovoditeljica žreba bo brazilska igralka in manekenka Fernanda Lima. Foto: EPA
Scena, ki bo v petek središče nogometnega sveta. Foto: EPA

Kroglice se bodo vrtele v petek od 17.00 naprej z neposrednim prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju.

V prvem bobnu so nosilci skupin. Glede na oktobrsko lestvico Fife so to Brazilija, Španija, Nemčija, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj in Švica. Brazilija je že pred žrebom uvrščena na "prvo mesto" skupine A. Preostale reprezentance so razdeljene po geografskem principu.

V drugem, "afriško-južnoameriškem" bobnu so tako Čile, Ekvador, Alžirija, Slonokoščena obala, Gana, Kamerun in Nigerija.

Tretji boben sestavljajo reprezentance iz Azije, Oceanije, Srednje in Severne Amerike Avstralija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Mehika in ZDA.

V četrtem bobnu pa so evropske ekipe Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Rusija in Francija.

V skupini največ dve evropski reprezentanci
Pred začetkom žreba bodo eno evropsko reprezentanco iz četrtega bobna izžrebali v drugega. To evropsko moštvo bodo v nadaljevanju izžrebali v skupino, kjer bo nosilec ena od štirih južnoameriških ekip. S tem bodo ohranili geografsko ravnotežje žreba in preprečili, da bi se v eni skupini znašle tri evropske reprezentance.

Na žrebu se bo "trlo" nogometnih legend
Petkov žreb bo potekal v znanem brazilskem letovišču Costa do Sauipe. Vodila ga bosta brazilska filmska igralca Fernanda Lima in Rodrigo Hilbert. Sodelovali bodo nekdanji nogometni zvezdniki Brazilec Cafu, Nemec Lothar Matthäus, Francoz Zinedine Zidane, Urugvajec Alcides Ghiggia, Anglež Geoff Hurst, Argentinec Mario Kempes, Italijan Fabio Cannavaro in Španec Fernando Hierro, posebno vlogo v 90-minutnem šovu pa bo imel legendarni Brazilec Pele.

Začetek 12. junija, finale 13. julija 2014
Svetovno prvenstvo v Braziliji se bo začelo 12. junija. Uvodno tekmo bo igrala Brazilija. Skupinski del se bo končal 26. junija. Svetovnega prvaka bomo dobili 13. julija v Riu de Janeiru.

Zmagovalcu prvenstva 29 milijonov evrov
Generalni sekretar Fife Jerome Valcke je razkril, da bo denarni sklad svetovnega prvenstva v primerjavi z Južno Afriko večji za tretjino, to je za 140 milijonov ameriških dolarjev. Od skupnega zneska 560 milijonov dolarjev (412 milijonov evrov) bo zmagovalec prejel 40 milijonov dolarjev oziroma 29 milijonov evrov.

RAZPOREDITEV PO BOBNIH

Nosilci:
Brazilija, Španija, Nemčija, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj, Švica.

Drugi boben: Čile, Ekvador, Alžirija, Slonokoščena obala, Gana, Kamerun in Nigerija.

Tretji boben: Avstralija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Mehika, ZDA.

Četrti boben: Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Rusija, Francija.