Milivoje Novakovič je znova pokazal, zakaj je najboljši strelec druge nemške lige. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič je znova pokazal, zakaj je najboljši strelec druge nemške lige. Foto: Reuters
Jon Dahl Tomasson
Jon Dahl Tomasson je izkoristil darilo nemškega sodnika. Foto: EPA
Nicklas Bendtner
Danci srečno do zmage

Danci tokrat niso igrali prav nič "dinamitno", a so dobili še četrti dvoboj proti Sloveniji, ki se lahko tolaži s tem, da je proti neugodnim nasprotnikom le dosegla prvi gol.

Enajstmetrovko videl le Kinhofer
Slovenci so se v prvem polčasu predstavili s privlačno igro. Valter Birsa dvakrat in Milivoje Novakovič sta nevarno zapretila danskemu vratarju Tomasu Sörensenu, kljub temu pa so se vodstva veselili gostje, ki so povedli v 31. minuti po neupravičeno dosojeni enajstmetrovki Thorstena Kinhoferja. Ta je izbijanje žoge Boštjana Cesarja pred Nicklasom Bendtnerjem presodil kot najstrožjo kazen, čeprav je posnetek pokazal, da se je napadalec Arsenala vrgel čez nogo branilcu West Bromwicha. Z bele točke je bil neusmiljen Jon Dahl Tomasson.

Novakovič v slogu rasnega strelca
Bojeviti Slovenci so se kmalu vrnili v igro. Danski branilec je pri izbijanju žoge zadel Mirnesa Šišiča, od katerega se je odbila na nogo Milivoja Novakoviča, ki je s "prve" v slogu največjih mojstrov zadel pod prečko. Malo pozneje se je debitant Šišič izkazal z dobro izvedenim prostim strelom, ko je s 25 metrov meril v desni spodnji kot Sörensena.

Bendtner mož odločitve
V nadaljevanju sta obe ekipi tudi zaradi številnih menjav pokazali manj kot v 1. polčasu. Zmagoviti zadetek je padel v 62. minuti, ko je Matej Mavrič (zamenjal poškodovanega Cesarja) ustavil strel Leona Andreasna, a se je žoga srečno odbila do Bendtnerja, ki je z nekaj metrov zlahka ugnal Samirja Handanoviča. Izkušeni gostje so nato brez težav ubranili majhno prednost.

Jukanu je manjkal "dribling"
"Prvi polčas smo dobro zapirali. Danci so igrali kombinatorno, precej na sredini terena, kjer so veliko tekli. V 1. delu smo jim nudili doper odpor. Drugi polčas smo malo padli, zato so prišli do rezultatske prednosti. Predvsem smo padli fizično, ker nekaj igralcev sploh še ni začelo sezone. Tudi sam nimam še nobene tekme v nogah. Moja igra bi lahko bila še veliko boljša, tekaško in kondicijsko je bilo kar dobro, ampak manjkal je tisti dribling, na katerega sem navajen, ko naredim igralca viška. Noge so še trde od priprav, ki smo jih začeli v Kopru. Verjamem, da bo drugič boljše," je dejal debitant v izbrani vrsti Amer Jukan.

Slovenija bo naslednjo pripravljalno tekmo pred začetkom septembrskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo odigrala 26. marca proti Madžarski.

SLOVENIJA       1 - 2            DANSKA
Novakovič 38.       Tomasson 31./11-m  
                    Bendtner 62.       
---------------------------------------
Handanovič          T. Sörensen        
Brečko              Poulsen **         
Cesar **            U. Laursen         
Ilič *****          Kröldrup           
Mörec               C. Sörensen *      
Kirm                Kvist              
Šišič ***           Jensen ****        
Žlogar ****         Bendtner           
Birsa ******        Tomasson ***       
Jukan *             Jörgensen *****    
Novakovič           Rommedahl          
---------------------------------------
* 55./ Stevanovič   * 46./Rasmussen    
** 56./Mavrič       ** 46./Andreasen   
*** 75./Rusič       *** 46./Perez      
**** 77./Žinko      **** 65./Zimling   
***** 85./Kokot     ***** 72./Beckmann 
****** 85./Lavrič                      
2.000; Sodnik: Thorsten KINHÖFER (NEM) 

A. V.

Danci srečno do zmage