Marcos Tavares se po neuspešnem prestopu na Kitajsko vrača v strelsko formo, ki ga je krasila v preteklih sezonah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares se po neuspešnem prestopu na Kitajsko vrača v strelsko formo, ki ga je krasila v preteklih sezonah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Berić
Po strelu Roberta Berića je žoga za las zletela mimo desne vratnice Nira Davidoviča. Foto: Reuters
Aleš Mertelj
Dvoboj Aleša Mertlja in Idana Vereda. Foto: Reuters
Vladimir Dvališvili
25-letni napadalec Maccabija Gruzijec Vladimir Dvališvili je "zakuhal" oba zadetka domačih. Foto: EPA
Dinamo
Zagrebški Dinamo je zmagal v Helsinkih z 2:1. Foto: EPA

Domači so povedli že v 8. minuti, potem ko jim je portugalski sodnik Artur Dias dobesedno podaril enajstmetrovko. Arghus se je namreč v kazenskem prostoru prerival z napadalcem Vladimirjem Dvališvilijem, Portugalec pa je na presenečenje vseh pokazal na belo točko in hkrati podelil še rumeni karton Arghusu. Enajstmetrovko je zanesljivo izkoristil Gruzijec Dvališvili.

Vijoličasti hitro vrnili udarec
Mariborčane zadetek ni zmedel, saj so bili v nadaljevanju povsem enakovredni domačinom, če ne celo boljši. Po nekaj obetavnih akcijah so vijoličasti v 27. minuti izenačili. Agim Ibraimi je na robu kazenskega prostora našel Dejana Mezgo, ki je žogo podaljšal do Marcosa Tavaresa, ta pa je z natančnim strelom po tleh zadel spodnji levi kot srbskega vratarja Bojana Šaranova.

Tavares blizu drugemu golu
Mariborčani so znova zapretili v 40. minuti, ko je do strela z okoli 20 metrov prišel Tavares in za slab meter zgrešil vrata. S tribun stadiona Kiryat Eliezer, kjer se je zbralo okoli 10.000 navijačev, so se zaslišali prvi žvižgi za nemočno domače moštvo. Malo pozneje je bilo nevarno tudi v gostujočem kazenskem prostoru, a je Dvališvili streljal visoko čez vrata.

Davidovič ustavil Cvijanovića
Na začetku 2. polčasa je poškodovanega Šaranova v vratih zamenjal Nir Davidovič. Poleg tega je v igro vstopil še Nigerijec Bamidele Yampolsky, ki je nato v 53. minuti oplazil prečko. Na drugi strani je Goran Cvijanović v 58. minuti lepo sprožil z 20 metrov, a se je s parado izkazal Davidovič.

Yampolsky zadel pod prečko
Maccabi je imel vse do 70. minute jalovo terensko premoč. Takrat pa je tudi nekoliko srečno prišel do vodstva. Pri izbijanju žoge je namreč Arghus zadel Amašo, od katerega se je žoga odbila na nogo Dvališvilija, ki je na robu kazenskega prostora v "ogenj" poslal vtekajočega Yampolskega, ta pa je nato s strelom pod prečko matiral Jasmina Handanovića. Na zadetek Izraelcev je Milanič odgovoril z menjavo: namesto Tavaresa je v igro vstopil Dalibor Volaš.

Berić za las zgrešil
Maribor je v zadnjih 10 minutah poskušal izenačiti. Še najbližje temu je bil v 83. minuti, ko je žoga po strelu Berića z glavo (podajalec Ibraimi s kota) le za nekaj centimetrov zgrešila desno vratnico. Kljub porazu je vijoličasta četa lahko optimistična, saj je dokazala, da se lahko povsem enakovredno kosa z izraelskim prvakom, o čemer priča tudi končna statistika: streli v okvir vrat - 2:2 in skupni streli proti golu - 5:7.

Milanič: Odlična tekma, a ...
"Za nami je odlična tekma, ampak z rezultatom nismo zadovoljni. Igrali smo čvrsto, moštveno. Po začetnem navalu tekmeca, ko se nismo najbolje znašli, smo hitro prevzeli igro v svoje roke in smo bili mi tisti, ki smo v prvem polčasu dominirali, med drugim smo tudi zadeli in imeli še nekaj priložnosti. V drugem polčasu smo skušali s takim ritmom nadaljevati, ampak smo imeli nekaj težav z neznosno vročino. Ko so nam pošle moči, smo dobili nesrečen gol, vendar kljub temu si fantje zaslužijo čestitke. Na žalost pa nam ni uspelo zmagati. Čez teden dni pričakujemo izredno težko tekmo, saj se bodo Maccabiju pridružili nekateri kaznovani in poškodovani igralci, vendar na osnovi tega, kar smo danes videli, smo optimisti," je po tekmi povedal Milanič.

LIGA PRVAKOV, 3. predkrog, prve tekme:
MACCABI HAIFA -
MARIBOR 2:1 (1:1)
10.000; Dvališvili 8./11-m, Yampolsky 70.; Tavares 27.

Maccabi: Šaranov (46./Davidovič ); Buljat, Twatha, Piljavski (82./Falach), Meshumar; Vered , Golasa , Ghadir (46./Yampolsky), Amaše; Osman, Dvališvili.

Maribor:
Handanović; Milec, Rajčević, Arghus , Mejač; Mezga (89./Filipović), Mertelj, Cvijanović , Ibraimi, Berić; Tavares (75./Volaš).

Sodnik: Artur Ribeiro Soares Dias (Portugalska)
HJK HELSINKI - DINAMO ZAGREB 1:2 (1:1)
Ring 14.; Rafinha 19./ag, Sammir 77.

KÖBENHAVN - SHAMROCK ROVERS (IRS) 1:0 (1:0)
ODENSE - PANATHINAIKOS 1:1 (0:0)
STANDARD LIEGE - ZÜRICH 1:1 (0:0)
BENFICA - TRABZONSPOR (TUR) 2:0 (0:0)
ROSENBORG - PLZEN 0:1 (0:1)
Torek:
GENK
- PARTIZAN 2:1 (0:0)
Vossen 70., Ogunjimi 90.; Tomić 65.
RK: Ngongca 32.; Babović 48.
LITEX - WISLA KRAKOV 1:2 (1:1)
Kirm (Wisla) je igral od 66. minute.
ZESTAFONI - STURM 1:1 (1:0)
EKRANAS - BATE BORISOV 0:0
APOEL - SLOVAN BRATISLAVA 0:0
DINAMO KIJEV - RUBIN KAZAN 0:2 (0:1)
TWENTE - VASLUI 2:0 (1:0)
GLASGOW RANGERS - MALMÖ 0:1 (0:1)
Povratne tekme bodo 2. in 3. avgusta.