Nogometaši Chelseaja so dobre volje prispeli v bavarsko prestolnico, njihovi zvesti navijači pa upajo, da bodo nasmejanih obrazov München tudi zapustili. Foto: EPA
Nogometaši Chelseaja so dobre volje prispeli v bavarsko prestolnico, njihovi zvesti navijači pa upajo, da bodo nasmejanih obrazov München tudi zapustili. Foto: EPA

Pri Bayernu imajo zelo izkušenega trenerja. Zelo ga spoštujem, to je vse, kar lahko rečem. Da pa se mečem po tleh? Ne, ne, mislim da temu ni tako. Ne, ne, ne.

Didier Drogba, napadalec Chelseaja
Navijač Chelseaja
Chelseajevi navijači z nestrpnostjo pričakujejop prvi žvižg glavnega sodnika Pedra Proence. Foto: EPA
Vstopnice za Ligo prvakov
Vstopnice za finale Lige prvakov so te dni v Münchnu najbolj zaželena stvar na trgu. Za dragoceni košček papirja so nekateri pripravljeni plačati tudi tisoč evrov in več. Foto: EPA
Kužek Sissi
Nemci so za mnenje o zmagovalcu letošnje Lige prvakov 'povprašali' tudi kužka Sissija. V gol obeh ekip so mu postavili skledčko z briketki, Sissi pa se je odločil za skledčko pred Bayernovim golom in s tem napovedal zmagovalca sobotnega spektakla. Bo imel Sissi prav? Foto: EPA

Napetost pred sobotnim finalnim obračunom Lige prvakov je na vrhuncu. Zmaga ima za ekipi Bayerna in Chelseaja dodatno vrednost: Bavarci lahko na svojem stadionu še petič v zgodovini osvojijo naslov evropskega prvaka in slovito lovoriko prejmejo v trajno last (v trajni lasti imajo pokal le Real Madrid, Milan in Liverpool), medtem ko lahko Chelsea prvič v zgodovini osvoji najelitnejše klubsko nogometno tekmovanje na svetu in postane šele prvi londonski klub, ki bi mu to uspelo.

Di Matteo vpoklical dva mladeniča
Londončani imajo številne preglavice z obrambno vrsto, v kateri zaradi kazni ne bosta smela igrati John Terry in Branislav Ivanović, vprašljiva pa sta tudi David Luiz in Gary Cahill, ki pa bosta najbrž za finale vseeno dovolj dobro fizično pripravljena. "Luiz in Cahill sta trenirala ves teden, zato upamo, da bosta lahko zaigrala. Prav tako sem v ekipo vključil še dva nogometaša iz B-ekipe, Todda Kanea in Nathaniela Chalobaha," je na novinarski konferenci v Münchnu razkril začasni menedžer Chelseaja Roberto Di Matteo. Kdo sta Chelseajeva mladeniča? Chalobah, ki se je rodil v Sierra Leoneju, je reprezentant angleške ekipe do 17 let in lahko igra v osrčju obrambe in v vezni liniji. Prav tako lahko na teh položajih igra tudi Kane, ki je sicer član reprezentance Anglije do 19 let.

Di Matteo je novinarjem razkril še najslabši možni scenarij: po prepovedi igranja Terryja, Ivanovića, Ramiresa in Raula Meirelesa zaradi poškodbe ne bi mogla igrati še Luiz in Cahill, a kot kaže bosta branilca vendarle nared za sobotni spektakel. Edina neznanka za finale ostaja Florent Malouda, ki še vedno okreva po poškodbi tetive.

Če zmagajo, je bila sezona fantastična!
"Roberto Di Matteo je zelo iznajdljiv in se je odlično spoprijel s težavami v klubu, odkar je začasni menedžer Chelseaja," je dejal Frank Lampard in dodal: "Dvignil je samozavest ekipe na treningih in na tekmah. Tiho je opravil odlično delo in če si kdo zasluži sobotno zmago za delo, ki ga je opravil, je to on." Poleg njega je sedel kapetan Chelseaja Terry. "V prvem delu sezone smo imeli veliko težav, a takšen je pač nogomet. Nogometni javnosti smo vseeno dokazali, da smo velika ekipa. Še vedno se po najboljših močeh trudimo za klub in navijače. Če v soboto osvojimo naslov evropskega prvaka, bomo rekli, da je bila to fantastična sezona," je dejal 34-letnik, ki je hkrati zanikal govorice, da bo v Münchnu zadnjič oblekel Chelseajev dres.

O moskovskem finalu z grenkim priokusom
Seveda so legendarni Chelseajev dvojec novinarji povprašali tudi o moskovskem finalu leta 2008, ko so Londončani šele po izvajanju 11-metrovk klonili pred Manchester Unitedom. "Kot nogometaš hitro dojameš, da ne moreš osvojiti vsega. O tistem finalu ne razmišljamo vsak dan, vseeno pa se vseh dogodkov vsake toliko časa spomnemo z grenkim priokusom. Tokrat bomo poskusili izkoristiti novo priložnost in osvojiti naslov evropskega prvaka," je še povedal Lampard.

Drogba presrečen, da je spet v finalu
Velik Chelseajev dolžnik iz finala leta 2008 je Didier Drogba, ki je bil zaradi nešportne poteze nad Nemanjo Vidićem tudi izključen. "Čutim privilegij, vsakič ko stopim na zelenico. Imam srečo, da lahko igram na tovrstnih tekmah," je dejal napadalec Slonokoščene obale, ki je v Ligi prvakov do zdaj zbral že 39 zadetkov. Nadaljeval je: "V Moskvi sem soigralce in navijače pustil na cedilu, za kar sem se tudi opravičil. To je grd spomin, ki se ga ne morem otresti, a hkrati je to tudi stvar preteklosti." Drogba bo na Allianz Areni, ki se bo za finalni obračun zaradi dejstva, da podjetje Allianz ni uradni pokrovitelj tekmovanja, imenovala Fußball Arena München, glavna nevarnost za bavarska vrata. "V moskovskem finalu smo si nabrali dragocene izkušnje in se iz poraza veliko naučili. Vsi smo osredotočeni samo še na sobotni finale, ki se ga zelo veselimo," je dejal 34-letnik.

Odgovoril je še na očitke Bayernovega trenerja Juppa Heynckesa, ki je v petek dejal, da napadalec na zelenici večkrat zaigra prekrške in teatralno pade: "Pri Bayernu imajo zelo izkušenega trenerja. Zelo ga spoštujem, to je vse, kar lahko rečem. Da pa se mečem po tleh? Ne, ne, mislim da temu ni tako. Ne, ne, ne."

Pri Bayernu imajo zelo izkušenega trenerja. Zelo ga spoštujem, to je vse, kar lahko rečem. Da pa se mečem po tleh? Ne, ne, mislim da temu ni tako. Ne, ne, ne.

Didier Drogba, napadalec Chelseaja