Paulo Dybala je v 57. minuti dosegel izjemen zadetek z močnim strelom z levico s 30 metrov. Foto: EPA
Paulo Dybala je v 57. minuti dosegel izjemen zadetek z močnim strelom z levico s 30 metrov. Foto: EPA
Miralem Pjanić
Miralem Pjanić je blestel v prvem polčasu, ob odmoru pa je zaradi lažje poškodbe ostal v garderobi. Foto: Reuters
Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain je bil nerešljiva uganka za obrambo Dinama. Foto: Reuters
Željko Sopić
Željko Sopić je v zelo neugodnem trenutku prevzel hrvaške prvake. Foto: Reuters
Adrian Šemper
Na začetku drugega polčasa je s severne tribune na zelenico priletela tudi bakla. Foto: Reuters
Massimiliano Allegri
Massimiliano Allegri je bil nasmejan na novinarski konferenci. Preživel je sproščen večer v Zagrebu, potem ko je prejel nekaj kritik zaradi poraza na derbiju z Interjem. Foto: Reuters


25.320 gledalcev se je zbralo na stadionu Maksimir, ki ga je pošteno načel zob časa. Po šestih letih je bila severna tribuna znova polna. Navijaška skupina Bad Blue Boys se je vrnila, s tribune je znova grmelo. Poleg podpore ekipi so se večkrat slišali tudi protesti proti upravi kluba in seveda proti zloglasnemu Zdravku Mamiću. Pred srečanjem je prišlo tudi do manjšega obračuna z navijači Juventusa, ki jih je bilo več kot 2.000 na južni tribuni.
Že pogled na začetni enajsterici je dal jasno vedeti, da so Zagrebčani prodali skoraj vse, kar je bilo mogoče. Prestop Marka Pjace v Juventus je bil največji v zgodovini Dinama in hrvaškega nogometa, zaslužili so kar 23 milijonov evrov. Marko Rog je konec avgusta okrepil Napoli in modri so ostali brez dveh nosilcev igre.
Dinamo je v veliki krizi. Porazi v Lyonu (0:3), na Reki (2:5) in doma proti Osijeku (0:1) so pustili posledice. Priljubljeni trener Zlatko Kranjčar, ki je presenetljivo izločil Salzburg v zadnjem predkrogu Lige prvakov, je odstopil. Dežurni gasilec Željko Sopić se je znašel v zelo neugodnem položaju. Dragulj kluba Ante Čorić je bil neviden proti Lokomotivi iz Zagreba in tokrat sploh ni bil v kadru.
Dybala poskrbel za vrhunec večera
Stara dama je v ponedeljek popoldne prispela v Zagreb, zvezdniki so se četrt ure le sprehajali po zelenici, klasičnega treninga ni bilo. Raje so ga prihranili za 90 minut lekcije hrvaškim prvakom. Vsaka globinska žoga je delala velike preglavice obrambi Dinama.
Vse je bilo odločeno po pol ure igre. Gordon Schildenfeld je naredil napako pri prvem zadetku Miralema Pjanića, ki je nato zaposlil še Gonzala Higuaina za 0:2. Prečka Schildenfelda z glavo v 27. minuti je bila edina priložnost Dinama na celotni tekmi.
Italijanski prvaki so imeli veliko premoč (streli 4:16, koti 0:6, posest 34:66 %). Najlepši zadetek večera je dosegel Paulo Dybala z izjemnim strelom z levico s 30 metrov v 57. minuti.
Pjaca skušal spodbuditi nekdanje soigralce
"Zelo lepo se je bilo vrniti na Maksimir, ki je bil skoraj poln, vzdušje je bilo odlično. Zanesljivo smo zmagali in upam, da bomo nadaljevali s takimi predstavami. Dinamu želim vse najboljše na naslednjih tekmah. Mislim, da Dinamo ni slaba ekipa, mi pa imamo zares kakovostno zasedbo in dokazali smo, da smo precej boljši," je poudaril Pjaca, ki je dobil stoječe ovacije s tribun ob vstopu v igro v 68. minuti. V lanski sezoni je bil izbran za najboljšega nogometaša v hrvaški ligi. Tri minute zatem je vstopil še Mario Mandžukić, ki je bil v dresu Dinama v sezoni 2008/09 najboljši strelec hrvaške lige s 16 goli.
Allegri zadovoljen, da tretjič zapored niso prejeli gola
Na novinarski konferenci je bil nasmejan trener Massimiliano Allegri. Pozdravil se je z italijanskimi novinarji in se še nekaj časa zadržal na sproščenem klepetu: "Igrali smo dobro, nismo podcenjevali tekmeca. Visoka zmaga je zelo pomembna tudi zaradi razlike v zadetkih v naši skupini. Vsekakor lahko igramo še bolje. V drugem polčasu bi morali igrati bolj potrpežljivo. Zelo pomembno je, da nismo prejeli gola. To je tretja tekma zapored brez prejetega gola." Juventus je odpravil Cagliari s 4:0, v soboto pa je odnesel tri točke še iz Palerma (0:1) in je v vodstvu v Serie A.
Sopić: Načrt kmalu padel v vodo
"Vedeli smo, da igramo proti enemu izmed najboljših klubov v Evropi. Imeli smo načrt, ki pa je padel v vodo že kmalu, saj smo hitro prejeli gol. Delali smo precej napak, na tej ravni se to vse kaznuje. Juventus ima zares kakovostne napadalce, to se je videlo pri drugem golu Higuaina, ko pa smo naredili tudi taktično napako v obrambi. Mislim, da ima Juventus ekipo, ki bi lahko osvojila Ligo prvakov. Odločilna bo forma marca, aprila in maja. Razlike med najboljšimi ekipami so zelo majhne," je razmišljal 42-letni Sopić, ki je igral tudi v Nemčiji za Borussio iz Mönchengladbacha in Ahlen.
Do odmora bi morali zdržati
"Juventus nas je pritisnil, stisnjeni smo bili pred gol. Skušali smo iz protinapadov ogroziti eno izmed najboljših obramb v Evropi. Vse je padlo v vodo v razmiku nekaj minut, ko smo zaostali z 0:2. Če bi nekako zdržali do polčasa, bi najbrž imeli več prostora v drugem polčasu. Ideja je bila, da bi zdržali z izidom 0:0 do odmora," je še dodal začasni trener Dinama.
"Zdaj moramo vse skupaj analizirati. Ni časa za velike spremembe. Zaskrbljen sem zaradi napak v obrambi, globinske podaje so nam povzročale ogromne težave. Juventus ima sijajne igralce, zdaj pa nas čaka Hajduk. S takimi napakami bi nam tudi otroci iz vrtca zabili gol," je udarno zaključil Sopić.
Hajduk prihaja v nedeljo na Maksimir
V nedeljo ob 17.00 je na sporedu derbi hrvaškega prvenstva med Dinamom in splitskim Hajdukom. Izbranci Marijana Pušnika imajo vsekakor lepo priložnost za zmago v Zagrebu. Po desetih krogih ima Dinamo štiri točke zaostanka za vodilno Rijeko. Varovanci Matjaža Keka si ob takem nadaljevanju lahko do konca jesenskega dela naberejo še večjo prednost.
Bolgar Petev pred težko misijo
Na častni tribuni je sedel tudi novi trener Dinama Ivajlo Petev. 41-letni Bolgar se je izkazal pri Ludogorcu. V zadnjih dveh letih je bil selektor Bolgarije, uspel mu je tudi odmeven remi proti Italiji (2:2). Sopić bo nato njegov glavni sodelavec, ki ga vsekakor potrebuje, saj še ne pozna kluba. Vsekakor ga čaka zelo težka naloga, saj Dinamo na tako nizki ravni ni bil že dolgo. Vsaka točka Zagrebčanov v skupini H Lige prvakov bi pomenila veliko presenečenje, saj sta tudi Sevilla in Lyon za nekaj razredov boljša.