Žarometi bodo usmerjeni v Lionela Messija in Cristiana Ronalda. Foto: EPA
Žarometi bodo usmerjeni v Lionela Messija in Cristiana Ronalda. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je dosegel zadetek tako proti Portu v četrtfinalu kot Arsenalu v polfinalu. Bo zadel v polno tudi v Rimu? Foto: EPA
Lionel Messi
Lani je bil prvi strelec Lige prvakov Cristiano Ronaldo, letos bo to Lionel Messi, ki ima pred najbližjim zasledovalcem Thieryjem Henryjem tri gole prednosti. Foto: EPA
Vzdušje v Rimu je izjemno. Težava je le v tem, da tretjina navijačev nima vstopnice. Foto: EPA
Seveda v veseljačenju prednjačijo Angleži. Pivo teče v potokih. Foto: EPA
Napetost v Rimu narašča iz ure v uro

Lani je šla lovorika Fifinega igralca leta v roke Portugalcu, ki je zabil neverjetnih 42 golov. Argentinec je bil drugi. Letos je vsaj statistično v prednosti Messi. 21-letnik je bil ključni igralec Barce v pohodu do finala Lige prvakov in naslova španskega prvaka. V Ligi prvakov je z osmimi zadetki najboljši strelec in če bo tako ostalo, bo prvi Argentinec po znamenitem Alfredu di Stefanu, ki je bil najboljši evropski klubski strelec v sezoni 1957/58.


Messi prvi strelec LP, Ronaldo strelja iz vseh položajev
Messi ima poleg 8 zadetkov tudi pet podaj, le eno manj od vodilnih Xavija in Francka Riberyja. Ronaldo je letos v Ligi prvakov zabil štiri gole in prispeval dve podaji. Zanimivo je tudi razmerje v strelih proti golu. Ronaldo je sprožil 53-krat, od tega 32-krat v okvir vrat, Messijevo razmerje pa je 24, 11.

"Plačal bi, da bi gledal Ronalda"
Pred velikim dvobojem sta oba polna hvale na račun drug drugega. "Manchester je ekipa velikih nogometašev, vseeno pa bi podčrtal eno ime. Plačal bi, da bi gledal Cristiana Ronalda," je v intervjuju za angleški Daily Mail povedal Messi. Tudi 24-letni Portugalec povzdiguje Barcinega čarodeja, hkrati pa opozarja na druge igralce: "Messi je fantastičen, vendar ne smemo pozabiti vrhunske igre Henryja in Eto'oja. Ne jaz ne Messi ne moreva narediti nič, če igrava sama. Ključ do zmage je v ekipi. Slavil bo tisti, ki bo naredil manj napak."

Še brez gola proti Angležem
Zanimivo, Messi na 10 tekmah proti angleškim klubom še ni dosegel zadetka. Pred sredino tekmo sam temu ne pripisuje prevelike pomembnosti: "Seveda, je proti angleškim klubom težko igrati, toda finale je nekaj posebnega. To so čisto druge tekme." Tudi Ronalda na španske klube zadnje čase ne vežejo najlepši spomini. Proti njim ni zadel v polno na zadnjih šestih tekmah. Lani je proti Barceloni zapravil tudi enajstmetrovko.

Na Messiju Evra ...
Messi je letos praviloma igral na desni strani in se kot puščica "zabijal" v nasprotnikov kazenski prostor. Za mladega Argentinca naj bi "skrbel" levi branilec Manchestra Patrice Evra. "Prepričan sem, da bom imel veliko težje kot lani," je povedal Francoz. Trener Rdečih vragov Alex Ferguson pravi: "Patrice je fantastičen nogometaš. Je izjemno hiter, in prav to potrebujem za ustavljanje Messija."

... na Ronaldu Pique
Ronaldo na igrišču pokriva večji del prostora kot Messi, prav zato španski mediji predvidevajo, da ga bo skušal "brzdati" centralni branilec Gerard Pique, nekdanji igralec Manchestra. "Ronaldo je eden izmed najboljših na svetu. Rad igra ena na ena. Ne glede, kako dobro ga poznaš, te vedno lahko preseneti," je poln spoštovanja Španec. Ronaldo se "anti-Cristiana" ne boji: "Pozna me, vendar ne tako dobro, da ga ne bi znal prelisičiti."

Novi čevlji so idealni
Messi bo v finalu igral z novimi nogometnimi čevlji, ki so, kot sam pravi, idealne. "Z njimi imam še boljši občutek za obvladovanje žoge. Komaj čakam, da ji preizkusim in ni boljše priložnosti kot je finale," 'grozi' Argentinec.

Navijači se bodo bržkone tudi po obračunu v Rimu prepirali, kdo je boljši. CR ali Leo? Finale, kjer bodo posebne kamere spremljale vsak njun gib, bo dal vsaj delček odgovora.


Danes ob 20.45:                         
BARCELONA MANCHESTER UNITED
---------- verjetni postavi: ----------
Valdes van der Sar
Puyol O'Shea
Toure Ferdinand
Pique Vidić
Keita Evra
Busquets Park
Xavi Carrick
Iniesta Anderson
Messi Giggs
Eto'o Ronaldo
Henry Rooney
--------------------------------------

Sodnik: Massimo Busacca (Švica)


R. K.

Napetost v Rimu narašča iz ure v uro