Divjanje navijačev na stadionu v Port Saidu, v katerem je umrlo 74 ljudi. Foto: EPA
Divjanje navijačev na stadionu v Port Saidu, v katerem je umrlo 74 ljudi. Foto: EPA

Prvi navijači si bodo lahko nogometne tekme po več kot šestletni prepovedi spet ogledali naslednji mesec, je potrdil egiptovski minister za šport, Ašraf Sobhi.

Gledalci so imeli prepoved vstopa na stadione za domače ligaške tekme v Egiptu vse od februarja 2012, ko je v neredih na stadionu v Port Saidu življenje izgubilo 74 ljudi, kar je bila najhujša športna tragedija v državi.

Popolno prepoved ogleda nogometnih tekem so pozneje sicer umaknili, vendar so jo spet uzakonili, potem ko je v stampedu leta 2015 zunaj stadiona v bližini Kaira umrlo 19 navijačev.

Izobraževanje z varnostnimi službami
"Vrnitev na stadione se bo septembra postopoma začela s po 5.000 gledalci na tekmo," je zapisal časnik Al-Watan. Sobhi je pojasnil, da bodo prej opravili še dodatna izobraževanja z varnostnimi službami. V skladu s tem je vlada ta teden začela novo kampanjo, s katero želi promovirati športno obnašanje med navijači. Egiptovska nova državna liga se je začela ta mesec, tekme pa so igrali za zaprtimi vrati. Nogomet je v Egiptu sicer šport številka ena.