Gianluigi Buffon je bil znova glavni steber trdne italijanske obrambe. Foto: EPA
Gianluigi Buffon je bil znova glavni steber trdne italijanske obrambe. Foto: EPA
Cesare Prandelli
Cesare Prandelli ima pogodbo z italijansko nogometno zvezo do leta 2014, toda ni še jasno, ali jo bo oddelal do konca. Včeraj pred tekmo je namreč dejal, da pogreša vsakodnevno delo. Kakor koli že, njegova usoda bo znana po koncu prvenstva. Nanj se je po zmagi Italije na Twitterju spomnil tudi njegov nekdanji varovanec pri Fiorentini Adrian Mutu. "Čestitke fantom! Še posebej pa čestitke Prandelliju!" je zapisal romunski nogometaš. Foto: EPA
Mario Balotelli
Mario Balotelli ima vse več oboževalcev. Foto: EPA
Balotelli, Prandelli in Lahm po polfinalu
V Rimu veselica po zmagi Italije

Kako neverjetno so se stvari zasukale v enem mesecu. Ko so "azzurri" na zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom v Zürichu visoko izgubili proti Rusiji z 0:3, je malokdo na Apeninskem polotoku verjel, da lahko fantje v modrem na Poljskem in v Ukrajini naredijo kakšen odmevnejši izid.
Preobrat v Gdansku
Nova stavniška afera, obisk kriminalistov v pripravljalni bazi v Covercianu, slovo "osumljenega" Domenica Criscita, namigovanja o nečednih poslih Gianluigija Buffona ter po Urugvaju in ZDA še tretji zaporedni poraz na prijateljskih tekmah. "Ne, takšna Italija gotovo ne more poseči visoko," so zmajevali z glavo "tifosi" od Dolomitov do Sicilije.

Že uvodne minute prve tekme proti Španiji v Gdansku pa so pokazale, da je bil pesimizem navijačev odveč. Prandellijeva Italija je proti evropskim in svetovnim prvakom igrala dobro. Tako kot v kvalifikacijah, kjer je njeno moč dvakrat občutila tudi Slovenija. Remi z 1:1 je obudil vero v prehitro pokopano ekipo. Po novem neodločenem izidu proti Hrvatom se je sicer pojavil strah pred "piškotom" - da se bosta Španija in Hrvaška dogovorili za izid 2:2 -, toda "južnjaki" so igrali bolj pošteno igro kot pred osmimi leti v podobnem primeru Švedska in Danska. In Italija je bila v četrtfinalu. Padla je še Anglija in včeraj Nemčija.

Juventusova obramba
Vsi hvalijo dvakratnega strelca Maria Balotellija (igrišče je predčasno zapustil zaradi krčev) in izjemnega Andreo Pirla, ki so se ga lani prehitro "znebili" pri Milanu in zdaj drugo pomlad doživlja pri Juventusu. Odličen je bil v četrtek tudi Antonio Cassano. Toda morda ključni del moštva je uigrana Juventusova obramba na čelu s kapetanom Buffonom. Ne gre pozabiti, da stara dama v letošnji sezoni Serie A ni niti enkrat izgubila!

Na srečanju proti Nemčiji je bil ob Giorgiu Chielliniju ter osrednjih branilcih Leonardu Bonucciju in Andrei Barzagliju "tujek" v obrambni vrsti le Federico Balzaretti, pa še on se je rodil v Torinu in je zbral več kot 50 nastopov za Juve, preden je leta 2007 odšel v Fiorentino in nato v Palermo. Predvsem Chiellinija že lahko uvrstimo ob bok slovitim italijanskim branilcem, kot so Giuseppe Bergomi, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Fabio Cannavaro in Paolo Maldini.

Buffona razjezile neizkoriščene priložnosti
"Če bi zmagali s 3:0, ne bi ukradli nič," je zmago nad "elfom" pokomentiral 27-letni Chiellini, ki je čudežno okreval po poškodbi stegna in je pred 10 dnevi lahko le sanjal, da bo igral v polfinalu. Italija je na petih tekmah na EP-ju prejela samo tri zadetke. Mesut Özil je zadel tik pred koncem in v zadnjih trenutkih spravil Italijane v hude škripce, saj bi že veliko prej lahko odločili zmagovalca.

Buffon je kljub velikemu uspehu precej jezno zapustil igrišče, zamujene priložnosti in dramatična končnica ga niso pustile ravnodušnega. "Ne bi smeli dovoliti, da tekmec na takšen način ostane v igri. Zato sem bil jezen. V določenih zadevah se moramo izboljšati. Imamo mlado ekipo in tisti starejši moramo povzdigniti glas, če je to potrebno," je dejal in poudaril, da bi ob morebitnem izenačenju v podaljšku Nemci najbrž slavili z 9:2. Selektor Cesare Prandelli je omenil izid 5:2.

Italijanski vratar, ki si je večer pred tekmo za dvigovanje samozavesti na YouTubu kar uro in pol ogledoval posnetke rajanja navijačev v italijanskih mestih po četrtfinalni zmagi nad Anglijo, je sicer ostal trdno na realnih tleh, ko je analiziral dogajanje na zelenici v Varšavi: "Ne pretiravajmo. Odigrali smo odlično tekmo in lahko bi zmagali z višjo razliko, toda pri izidu 0:0 smo imeli tudi nekaj sreče. Če bi tedaj prejeli zadetek, bi se tekma lahko obrnila v drugo smer."

Balotelli sanja o štirih zadetkih v finalu
Italija bo po letih 1968 in 2000 tretjič igrala v finalu evropskega prvenstva. Prvič je v Rimu po ponovljeni tekmi ugnala Jugoslavijo, pred 12 leti pa je v Rotterdamu po podaljšku morala priznati premoč Franciji. Morda bodo "azzurri" še tretjič dvignili pokal, ko so se na prvenstvo odpravili s senco škandala v domači ligi. Tako je bilo namreč v letih 1982 in 2006, ko so postali svetovni prvaki.

Velik adut v finalu bo znova nepredvidljivi Balotelli, ki je po kritikah zaradi neizkoriščenih priložnosti na zadnji tekmi pokazal ves svoj razkošen talent in že sanja, da bi v nedeljskem finalu dosegel štiri zadetke, ne "samo" dva. Dva za mamo in dva za očeta, ki ga bo tudi spremljal v Kijevu.

Balotelli, Prandelli in Lahm po polfinalu
V Rimu veselica po zmagi Italije