Xabi Alonso je dosegel 14. in 15. zadetek za špansko izbrano vrsto. Foto: Reuters
Xabi Alonso je dosegel 14. in 15. zadetek za špansko izbrano vrsto. Foto: Reuters
Xabi Alonso
Xabi Alonso je spretno poslal žogo v mrežo. Foto: Reuters
Španci brez težav opravili s Francozi

Evropski in svetovni prvaki so na uradni tekmi prvič premagali trikolore, ki si niso priigrali nobene večje priložnosti. Španci se bodo v polfinalu v sredo v Donecku srečali s Portugalci.
Torres začel na klopi
Španski selektor Vicente del Bosque se je znova odločil za začetno enajsterico brez klasičnega napadalca, tako da so bili za napadalne naloge najbolj zadolženi David Silva, Cesc Fabregas in Andres Iniesta. Laurent Blanc je na klopi pustil Samirja Nasrija in Hatema Ben Arfo, na sredino pa se je iz obrambe preselil Mathieu Debuchy, ki je zaigral ob Yohanu Cabayu, Florentu Maloudaju in Yannu M'Vili. Laurent Koscielny je vskočil namesto kaznovanega branilca Philippa Mexesa.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Nesrečnik Debuchy padel v ključnem trenutku
Po začetni previdni igri na obeh straneh so Španci iz prve resnejše akcije povedli. V 19. minuti je Andres Iniesta podal na desno stran do Jordija Albe, Mathieu Debuchy je padel po tleh, Alba pa je sijajno podal v sredino, kjer je Xabi Alonso z glavo zatresel mrežo.
V 32. minuti je Yohan Cabaye lepo izvedel prosti strel, a je bil Iker Casillas na pravem mestu. Šest minut pred odmorom je Gerard Pique z glavo meril prek vrat.

Statistika

Španija

Francija

Streli 94
Streli v okvir vrat51
Prekrški612
Posest žoge5545
Koti73


Rezervist Pedro priigral najstrožjo kazen
Drugi polčas so Francozi začeli odločneje, toda Španci so bili zbrani v obrambi. Izbranci Blanca so prvič zagrozili v 60. minuti, ko je Franck Ribery podal z leve strani, z glavo pa je malce previsoko meril Debuchy. V 62. minuti je moral prvič v drugem polčasu posredovati Hugo Lloris, ko je prišel do žoge na robu kazenskega prostora malce pred Fabregasom.

V 64. minuti je Blanc v igro poslal Jeremyja Meneza in Nasrija, del Bosque je odgovoril z napadalcema Pedrom Rodriguezom in Torresom. Menjave so se bolj obrestovale Špancem, saj je Pedro v 90. minuti priigral enajstmetrovko, ko ga je podrl Anthony Reveillere, zanesljiv izvajalec najstrožje kazni pa je bil Xabi Alonso. To je bil njegov 15. gol za Španijo.

Četrtfinale, Doneck:
ŠPANIJA - Francija 2:0 (1:0)
47.000; Xabi Alonso 19., 91./11-m

Španija: Casillas; Arbeloa, Pique, Ramos , Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso; Silva ( 65./Pedro), Xavi; Iniesta ( 84./Cazorla), Fabregas ( 67./Torres).

Francija: Lloris; Reveillere, Rami, Koscielny, Clichy; Debuchy ( 64./Menez ), Cabaye , M'Vila ( 79./Giroud), Malouda ( 65./Nasri), Ribery; Benzema.

Sodnik: Niccola Rizzoli (Italija)

Španci brez težav opravili s Francozi