Veliko veselje Špancev po koncu streljanja enajstmetrovk. Foto: EPA
Veliko veselje Špancev po koncu streljanja enajstmetrovk. Foto: EPA
Cesc Fabregas
Odločilni strel z bele točke je s pomočjo vratnice uspešno izvedel Cesc Fabregas. Foto: EPA
Cesc Fabregas, Iker Casillas
Španska junaka - Fabregas in Iker Casillas, ki je ubranil strel Joau Moutinhu. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Proti vratom Ikerja Casillasa je največkrat poskusil Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Andres Iniesta
Pri Španiji je bil v napadu še najkonkretnejši Andres Iniesta. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo, Fabio Coentrao
Veliko razočaranje Fabia Coentraa in Cristiana Ronalda, ki bi zagotovo streljal z bele točke v zadnji seriji. Foto: EPA
Jesus Navas, Andres Iniesta, Sergio Ramos
Sergio Ramos, ki je v polfinalu Lige prvakov zgrešil 11-m, je bil tokrat natančen. Na sliki z Jesusom Navasom in Iniesto, ki je tudi zadel. Foto: EPA

Vezist Barcelone je bil mož odločitve pri strelih z bele točke že pred štirimi leti, ko je Španija tedaj ugnala Italijo. Portugalci so se "furii" dobro zoperstavili. Veliko priložnosti ni bilo, čeprav so Španci bili konkretnejši, predvsem v podaljšku, ko so imeli precej več moči od tekmecev, a je obramba vrste Paula Benta zdržala. Po 120 minutah igre je bilo 0:0. Pri Španiji je največjo nevarnost za vrata Ruija Patricia predstavljal Andres Iniesta, na nasprotni strani pa je največkrat poskušal Cristiano Ronaldo.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Prvi je žogo na belo točko postavil Xabi Alonso, ki je zadel v rednem delu v četrtfinalu proti Franciji, a je Rui Patricio z odličnim odzivom strel ubranil. Iker Casillas je takoj našel odgovor in zaustavil poskus Joaa Moutinha. Nato so bili po vrsti uspešni Iniesta, Pepe, Gerard Pique, Nani, Sergio Ramos, potem pa je prečko zadel Bruno Alves. V zadnji seriji je nato od desne vratarjeve vratnice za finale zadel Fabregas.

Od prve minute tokrat Negredo
Vicente Del Bosque
je v prvi postavi pripravil presenečenje, saj je v konici napada začel Alvaro Negredo, na klopi pa sta ostala tako Fabregas kot tudi Fernando Torres. Pri Portugalski je od prve minute na zelenico Paulo Bento namesto poškodovanega Helderja Postige v napad poslal Huga Almeido.

Portugalci so na samem začetku pritisnili, aktivni so bili predvsem po levi strani, a po približno petih minutah igre so Španci pričakovano že umirili igro. V deveti minuti so si varovanci Del Bosqueja priigrali prvo resno priložnost. Iniesta je lepo preigraval po levi, nato se pred vrati ni najbolje znašel Negredo, a je pritekel Alvaro Arbeloa, ki je "s prve" z roba kazenskega prostora meril prek vrat.

Iniesta in Ronaldo premalo natančna
Aktualni evropski in svetovni prvaki so znova nasprotna vrata ogrozili v 29. minuti, ko je po podaji Xavija Hernandeza Iniesta ob dveh branilcih nevarno poskusil, a je žoga zletela nekoliko prek vrat. Dobro minuto pozneje je z razdalje na drugi strani po napaki Jordija Albe poskusil Ronaldo, vendar je bil nekoliko nenatančen in je žoga zletela ob prvi vratnici.

Statistika

Portugalska

Španija

Streli 1114
Streli v okvir vrat04
Prekrški3121
Posest žoge3664
Koti67

V 54. minuti je Del Bosque opravil prvo menjavo. Poskus z Negredom se mu ni izšel, v igro pa je namesto napadalca Seville poslal Fabregasa. Nato je dvakrat zapored streljal Almeida, a je obakrat meril nenatančno in Casillasu sploh ni bilo treba posredovati. Španski selektor je igro na desni strani osvežil s Jesusom Navasom, ki je vstopil namesto Davida Silve.

Ronaldovi poskusi vsi po vrsti prek vrat
Po obeh menjavah je "furia" začela stopnjevati ritem, a je le stežka prebila čvrsto portugalsko obrambo. Za vrata Ruija Patricia je bil še najbolj nevaren poskus Xavija, ki pa je šel povsem po sredini gola. V 73. minuti je s prostega strela Ronaldo sicer z velike razdalje z močnim strelom žogo poslal nekoliko nad Casillasovo prečko.

Šest minut pred koncem rednega dela je imel Ronaldo z razdalje 26 metrov veliko priložnost s prostega strela. Poskusil je že predtem, a je z roko v živem zidu igral Arbeloa in prvi zvezdnik Portugalske je imel nov poskus, ki pa je znova zletel prek vrat. Prav ob izteku 90. minute so Portugalci silovito krenili v protinapad. Znašli so se celo v številčni premoči. Raul Meireles je našel samega Ronalda, ki pa je znova žogo poslal čez gol.

Portugalska obramba zdržala v podaljšku
V podaljšku so imeli Španci veliko več od igre, najlepšo priložnost na tekmi pa so si priigrali v 104. minuti. Najprej je mojstrsko preigraval rezervist Pedro Rodriguez, nato je portugalsko obrambo premešal še Jordi Alba, ki je pred vrati našel Iniesto, a se je ob veliki priložnosti zares izkazal Rui Patricio. Do konca podaljška so več od igre imeli Španci, ki so bili tudi konkretnejši, a sta mreži ostali nedotaknjeni.

Polfinale, Doneck
PORTUGALSKA - ŠPANIJA *2:4 (0:0)
* - po 11-metrovkah

Izvajanje 11-metrovk
Joao MoutinhoXabi Alonso
PepeIniesta
NaniPique
Bruno AlvesSergio Ramos
/Fabregas



Portugalska:
Rui Patricio; Joao Pereira , Pepe , Bruno Alves , Coentrao ; Veloso (106./Custodio), Meireles (112./Varela), Moutinho; Ronaldo, Nani; Almeida (81./Oliveira).

Španija: Casillas; Arbeloa , Pique, Sergio Ramos , Jordi Alba; Busquets , Xabi Alonso , Xavi (87./Pedro); Silva (60./Jesus Navas), Iniesta; Negredo (54./Fabregas).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)