Veliko veselje grških nogometašev po koncu tekme. Foto: EPA
Veliko veselje grških nogometašev po koncu tekme. Foto: EPA
Alan Dzagojev
Najbolj je v ruski reprezentanci navdušil Alan Dzagojev. Mladi Osetijec je na Poljskem zabil tri gole. Foto: EPA

Grki so pred osmimi leti na Portugalskem šokirali staro celino z osvojitvijo turnirja. Tedaj so pod taktirko nemškega strokovnjaka Otta Rehhagla predvsem po zaslugi trde obrambe dobili naslov. Le na obračunu v skupinskem delu proti Portugalski so mrežo zatresli več kot enkrat. Slavili so z 2:1 in na koncu prav tako presenetljivo napredovali iz skupine, domov pa sta odšli Španija in Rusija.

Pred dvema letoma je Rehhagla, ki je izbrano vrsto vodil devet let, zamenjal Portugalec Fernando Santos. Od preizkušenega koncepta Grčija ne odstopa. Tudi na Poljskem so se izkazali s trdo obrambo. Najprej so remizirali z gostitelji (1:1), nato klonili pred Čehi (2:1) in za konec torej ugnali Ruse s svojim značilnim izidom 1:0.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Z obrambo onemogočili rusko igro
"Ta izid je plod izjemnega truda in odločnosti mojih varovancev na igrišču. Bog je bil z nami. Zbranost in osredotočenost sta odločili to tekmo. Nismo dopustili nasprotnikom, da bi unovčili svojo premoč in zadeli. V takih situacijah se vidi pravi karakter moštva," je bil po uvrstitvi med najboljših osem reprezentanc v Evropi navdušen Santos.

Portugalec na grški klopi je razkril glavno formulo za uspeh proti "zbornaji komadi": "Rusi potrebujejo za pripravo nevarnih priložnosti veliko prostora. Tako smo morali igrati zelo ozko in nismo smeli pustiti praznega prostora, v katerem znajo Rusi odlično izkoristiti svoje zmožnosti in velik talent. Dokazali smo, da nas morajo vsi spoštovati. Od zdaj naprej si moramo zbistriti misli in ostati na trdnih tleh. Vemo, kdo smo, kaj zmoremo, in na naslednjih tekmah bomo dali od sebe vse."

Junak Karagounis do rekorda
Odločilni zadetek je za Grčijo dosegel kapetan Giorgos Karagounis. Izkušeni 35-letni vezist, ki je bil eden izmed ključnih mož pri osvojitvi naslova pred osmimi leti, je bil tragični junak prve tekme, ko je proti Poljski zapravil enajstmetrovko. Karagounis je dres Grčije oblekel že 120-krat, s čimer se je na vrhu po številu nastopov izenačil z najboljšim posameznikom EP-ja 2004 Theodorosom Zagorakisom.

Kljub dobrim predstavam domov
Rusija je po prvem krogu, ko je z odlično predstavo nadigrala Češko, veljala za enega izmed favoritov prvenstva in malokdo je pričakoval, da bo dober teden dni pozneje odšla domov. Dick Advocaat je po porazu izpostavil dobro igro svojih varovancev: "Čeprav smo izgubili, smo v prvem polčasu igrali briljantno. Nato so Grki zadeli in zgodba je šla v drugo smer. Premalo smo bili zbrani v zaključkih akcij, Grčija pa se je res odlično branila."

"Zbornajo komando" bi v nadaljevanje tekmovanja vodila že točka, a nizozemski strateg na ruski klopi, ki se od selektorskega stolčka poslavlja, je zatrdil, da so vseeno igrali na zmago. "Igramo zato, da zmagamo, ne da remiziramo. Poskusili smo kontrolirati potek tekme in, jasno, na koncu zmagati." Rusija pred tem 16 tekem zapored ni poznala poraza.