Največja zvezda Poljakov je Robert Lewandowski. Foto: EPA
Največja zvezda Poljakov je Robert Lewandowski. Foto: EPA
Grčija je na zadnjih 20 tekmah izgubila le enkrat. Foto: EPA
Euro 2012 je pred vrati

Kljub temu da je Poljska najslabše uvrščena reprezentanca na lestvici Fife (62), imajo gostitelji prvenstva velike apetite. "Narejeno v Nemčiji" bi lahko na hitro opisali glavne poljske adute. Dva nogometaša začetne postave sta bila rojena oziroma sta odraščala v Nemčiji, nemško govoreči selektor Francizsek Smuda pa je ekipo povsem podredil tercetu igralcev dortmundske Borussie, dvakratnega zaporednega prvaka Bundeslige.

Vse tekme si boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju!

Vodilni poljski kolumnist Micha Pol je prepričan, da so prav zaradi tega bolje pripravljeni kot na prejšnjih velikih tekmovanjih. Tako na SP-ju leta 2006 v Nemčiji kot pred štirimi leti na Euru je Poljska po slabih igrah izpadla že v predtekmovanju.

Da pa ni vse idilično, je pokazala "miniafera", ki je izbruhnila ta teden. V Franciji rojeni Ludovic Obraniak, ki ne govori poljsko, naj se ne bi najbolje razumel s soigralci. In da ne bo pomote, ne gre za jezik. Na tiskovni konferenci mu je v bran stopil soigralec Damien Perquis, ki prav tako izhaja iz Francije.

Poljski upi počivajo na tretjem strelcu Bundeslige Robertu Lewandowskem, ki je za Borussio letos zabil 22 golov. Največjo pomoč naj bi imel od dortmundskih soigralcev Lukasza Pisczka in Jakuba Blaszczykowskega. Pod posebnim povečalom bosta talentirani bočni napadalec Maciej Rybus in Obraniak, ki je med mladinci igral za Francijo. Poljsko državljanstvo je dobil lani.

Grki, senzacionalni evropski prvaki leta 2004, so v kvalifikacijah v skupini s Hrvaško in Izraelom prejeli le pet golov. Za to imata največ zaslug odlična centralna branilca Avram Papadopulos in Sokratis Papastathopulos.

"Igrajo izjemno kolektivno. Odlično se branijo in izkoriščajo svoje priložnosti," je povedal pomočnik trenerja Hubert Malowiejski.

Skupina A, Varšava, petek ob 18.00:
POLJSKA - GRČIJA

Verjetni postavi:

Poljska: Szczesny, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Murawski, Polanski, Blaszczykowski, Obraniak, Rybus, Lewandowski.

Grčija: Chalkias, Torosidis, Sokratis, A. Papadopoulos, Holebas, Maniatis, Katsouranis, Karagounis, Ninis, Samaras, Gekas.

Sodnik: Carlos VELASCO CARBALLO (ŠPA)

Euro 2012 je pred vrati