Medtem ko je na klubskem področju osvojil tako rekoč vse, Ronaldo z reprezentanco še ni posegel po lovoriki na največjih tekmovanjih. Foto: EPA
Medtem ko je na klubskem področju osvojil tako rekoč vse, Ronaldo z reprezentanco še ni posegel po lovoriki na največjih tekmovanjih. Foto: EPA
Jerome Boateng bo najverjetneje igral na položaju desnega branilca. Foto: EPA
Nemški navijači se v Ukrajini že ogrevajo za uvodni nastop svojih ljubljencev. Foto: EPA

Trener Nemcev Joachim Löw ima na razpolago "razkošno" zvezno vrsto, veliko manj izbire pa ima v obrambi. Zanesljivo naj bi v osrčju zadnje vrste zaigal Holger Badstuber, vrstijo pa se ugibanja, kdo bo njegov partner. Če se bo Löw odločil, da bo na desni strani Jerome Boateng, ki tega mesta ni vajen, bo drugi centralni branilec Per Mertesacker. Opcija na desni strani je po besedah nemškega selektorja tudi Lars Bender.

Mertesacker najšibkejši člen
"Veliko se bomo morali pogovarjati in medsebojno podpirati. Sem izkušen in vem, kaj ekipa potrebuje. Ronalda smo v preteklosti že nekajkrat razjezili, kar bomo poskušali tudi tokrat. Ne smemo mu dopuščati dvobojev ena na ena," je povedal Mertesacker, ki je po februarski poškodbi gležnja igral zelo malo in bil popolnoma izgubljen na prijateljski tekmi proti Švici. Nemci so jo izgubili s 5:3. Kapetan Philipp Lahm se bo preselil iz priljubljene desne strani na levo.

Khedira: Takega talenta in samozavesti še nisem videl
Obrambi bosta pomagala vezista Sami Khedira in Bastian Schweinsteiger, ki je po seriji poškodb daleč od optimalne pripravljenosti. "Ronalda moramo napasti zgodaj in mu povsem omejiti prostor. V začetku moramo preprečiti njegovo igrivost. Še nikoli nisem videl nogometaša s takim talentom in s tako samozavestjo. Težko bo, Ronalda nikoli ne moreš povsem izločiti iz igre," je o klubskem soigralcu razglabljal Khedira.

Ronalda zanima le končna zmaga
Za Portugalce bo ključno, kako se bo Ronaldo podredil kolektivu. Zvezdnik Reala ne skriva, da ga zanima le končna zmaga, ki so ji bili Portugalci najbližje leta 2004, ko jih je v finalu na domačih tleh šokirala Grčija.

Na pripravljalnih tekmah razočarali
Portugalci na prijateljskih tekmah pred prvenstvom niso blesteli. Z Makedonijo so igrali 0:0 in proti Turčiji izgubili s 3:1. "Naš prvi cilj je uvrstitev v četrtfinale," je povedal selekor Paulo Bento. V skupini B igrata še NIzozemska in Danska.

Sobota ob 20.45:
NEMČIJA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:
Nemčija:
Neuer, Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski, Klose.

Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira, Pepe, Alves, Coentrao, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga, Ronaldo.

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)