Fernando Torres je že v 4. minuti premešal irsko obrambo in zatresel mrežo. Foto: Reuters
Fernando Torres je že v 4. minuti premešal irsko obrambo in zatresel mrežo. Foto: Reuters
David Silva
David Silva je na začetku drugega polčasa razblinil še zadnje upe Ircev. Foto: Reuters
Torres upravičil zaupanje Del Bosqueja

Aktualni evropski in svetovni prvaki so bili precej boljši skozi celotno srečanje. Imeli so kar 66-odstotno posest žoge, razmerje v strelih na vrata je bilo 26:6, v okvir vrat pa 20:4. Irci so prva ekipa, ki po dveh porazih nima več niti teoretičnih možnosti za nadaljevanje EP-ja že po drugem krogu.

Selektor Vicente del Bosque je moral po prvi tekmi z Italijo poslušati številne kritike, da je igral premalo napadalno. Tokrat je v prvo postavo uvrstil tudi Torresa, ki se mu je oddolžil za zaupanje. "El Nino" je bil izbran za najboljšega igralca srečanja.
Mojstrovina Torresa za sanjski uvod Špancev
Vsi načrti Ircev so padli v vodo že v 4. minuti. Branilec Richardu Dunnu je z drsečim štartom še uspelo zaustaviti Andresa Iniesto. V nadaljevanju akcije mu je žogo odvzel Torres, preigral še Seana St. Ledgerja in nato z desne strani s sedmih metrov poslal žogo pod prečko. Shay Given je bil ob natančen strelu "El Nina" nemočen.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Irci so zelo redko prihajali prek polovice igrišča, vendar so bili vsi španski poskusi v nadaljevanju premalo natančni, nekajkrat pa je bil na mestu Given, ki je bil brez dvoma najboljši mož v svoji ekipi. V 14. minuti je nevarno zapretil Iniesta, šest minut pozneje pa še Xabi Alonso. Za Irsko je prvi resnejši strel proti vratom Ikerja Casillasa sprožil šele Robbie Keane tik pred koncem polčasa.

Statistika

Španija

Irska

Streli 266
Streli v okvir vrat204
Prekrški916
Posest žoge6634
Koti82
Prepovedani položaji61

Iznajdljivi Silva povišal na 2:0
V 49. minuti je David Silva povišal na 2:0. Strel Inieste je Given še odbil, do žoge je prišel Silva, ki jo je z desetih metrov poslal med nogama Dunna v mrežo, Given je bil prekratek. Španci niso popuščali, v 55. minuti je močno streljal Iniesta, a se je Given izkazal z lepo parado.
Rezervist Fabregas postavil piko na i
Irci so nato celo nekoliko lažje zadihali, nekajkrat prišli do zaključka akcij in v 66. minuti dobili aplavz številnih navijačev, ko so Španci žogo izbili v kot. Silva je spet dobro našel strelca prvega gola Torresa, ki je v 70. minuti po hitrem prodoru rutinirano premagal Givena za svoj drugi gol na prvenstvu. Le nekaj minut pozneje je namesto njega v igro vstopil Cesc Fabregas ter v 83. minuti spretno poslal žogo med branilcem in vratarjem na daljšo vratnico, od koder se je odbila v mrežo za končnih 4:0.

Zadovoljni Španci so nato upočasnili ritem igre, Irci so se sprijaznili z visokim porazom, njihovi navijači pa so vseeno s pesmijo pospremili svoje nogometaše, ki bodo na EP-ju igrali le še tekmo proti Italiji v ponedeljek.

"Odigrali smo zelo dobro tekmo. Vsi smo se zavedali, da moramo dobiti to srečanje. Po hitrem golu je bilo vse precej lažje, v nadaljevanju smo zaigrali res odlično. Z mislimi smo že pri tekmi zadnjega kroga, želimo se prebiti v četrtfinale s prvega mesta," je pojasnil Torres.

Skupina C, 2. krog:
ŠPANIJA - IRSKA 4:0 (1:0)
39.000; Torres 4., 70., Silva 49., Fabregas 83.

Španija: Casillas; Arbeloa, Ramos, Pique, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso ( 65./Javi Martinez ), Xavi, Iniesta ( 80./Cazorla), Silva, Torres ( 74./Fabregas).

Irska: Given; O'Shea, Dunne, St Ledger , Ward; Duff ( 77./McClean), Andrews, Whelan ( 80./Green), McGeady; Keane , Cox ( 46./Walters).

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

ITALIJA - HRVAŠKA 1:1 (1:0)

Lestvica:                         
ŠPANIJA        2  1 1 0  5:1  4
HRVAŠKA        2  1 1 0  4:2  4
ITALIJA        2  0 2 0  2:2  2
IRSKA          2  0 0 2  1:7  0





Torres upravičil zaupanje Del Bosqueja