Petr Jiraček je poskrbel za hitro češko vodstvo. Foto: EPA
Petr Jiraček je poskrbel za hitro češko vodstvo. Foto: EPA
Vaclav Pilar
Vaclav Pilar je takole povišal na 2:0. Foto: Reuters
Fanis Gekas
Fanis Gekas se je za nepričakovano darilo zahvalil višjim silam. Foto: EPA
Petr Čech
Petr Čech se je upravičeno držal za glavo. Foto: EPA
Čehi na prvenstvu prvič zmagali

Čehi so pot do zmage tlakovali že v uvodnih šestih minutah, ko so dvakrat izigrali (Petr Jiraček, Vaclav Pilar) grško obrambo, v kateri sta manjkala osrednja branilca kaznovani Sokratis in poškodovani Avraam Papadopoulos. Grki so v 40. minuti dosegli gol, a ga je sodnik Stephane Lannoy zaradi nedovoljenega položaja razveljavil.

V 53. minuti je Fanis Gekas izkoristil veliko napako Petra Čecha za znižanje izida, več pa Grkom ni uspelo. Čehi so do konca brez težav odbili vse njihove napade. To je bil na 23. tekmi šele drugi poraz Grčije, odkar jo je leta 2010 prevzel Portugalec Fernando Santos.

Čehi po šestih minutah do vodstva z 2:0
Čehi so sijajno začeli srečanje. Jaroslav Plašil je s podajo v prazen prostor na robu kazenskega prostora lepo našel vtekajočega Petra Jiračka, ki je nato žogo poslal čez vratarja Kostasa Chalkiasa. Luknjičasta grška obramba, v kateri se je očitno poznala odsotnost Sokratisa in Avraama Papadopoulosa, je drugič kapitulirala tri minute pozneje, ko je Theodor Gebre Selassie z desne strani kazenskega prostora poslal predložek v sredino, kjer je Vaclav Pilar med dvema grškima branilcema s kolenom žogo poslal v mrežo.

Sifakis zamenjal poškodovanega Chalkiasa
Po atomskem začetku Čehov se je igra v nadaljevanju nekoliko umirila. Grki so nov udarec doživeli v 23. minuti, ko je moral zaradi poškodbe z igrišča vratar Chalkias. Zamenjal ga je Michalis Sifakis. Ta je bil prvič na preizkušnji v 28. minuti, ko se je moral izjemno potruditi ob strelu Tomaša Rosickega z okoli 25 metrov.

Zadetek Fotakisa razveljavljen
Grki so v 40. minuti zatresli mrežo, vendar je bil Giorgos Fotakis ob strelu z glavo v ofsajdu. Vsaj tako je menil francoski sodnik Stephane Lannoy, čeprav je počasni posnetek pokazal, da je bil nedovoljen položaj na meji.

Čech podaril zadetek Grkom
Se je pa Grčija gola veselila v 53. minuti. In to na nekoliko nenavaden način. Giorgos Samaras je poslal "nenevaren" predložek v kazenski prostor, za katerega je bilo pričakovati, da ga bo Petr Čech zlahka ukrotil. Toda eden najboljših vratarjev na svetu je žogo nepričakovano izpustil iz rok, tako da je prišla do Fanisa Gekasa, ki jo je le poslal v prazna vrata. Morda je Čecha "zmotil" branilec Tomaš Sivok, ki se je skorajda zaletel vanj.

Zadetek je dal krila Grkom, ki so zagospodarili na igrišču, medtem ko so Čehi le branili izid in čakali na konec tekme. Ta "račun" se jim je naposled tudi izšel.

Statistika

GRČIJA

ČEŠKA

streli 78
streli v okvir vrat53
prekrški1426
prepovedani
položaji
60
koti14
posest žoge5446

Podoživite tekmo še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.

SKUPINA A, Vroclav

GRČIJA - ČEŠKA 1:2 (0:2)
30.000; Gekas 53.; Jiraček 3., Pilar 6.

Grčija: Chalkias (23./Sifakis); Torosidis , Katsouranis, K. Papadopoulos , Holebas; Maniatis, Fotakis (46./Gekas), Karagounis; Salpingidis , Fortounis (70./Mitroglou), Samaras.

Češka: Čech; Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky; Plašil, Hübschman; Jiraček , Rosicky (46./Kolar 90./Rajtoral), Pilar; Baroš (64./Pekhart).

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)
POLJSKA - RUSIJA 1:1 (0:1)

Lestvica:                         
RUSIJA            2  1 1 0  5:2  4
ČEŠKA             2  1 0 1  3:5  3
POLJSKA           2  0 2 0  2:2  2
GRČIJA            2  0 1 1  2:3  1

Čehi na prvenstvu prvič zmagali