Portugalci so se morali za prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu pošteno potruditi. Po vodstvu z 2:0 je kazalo na gladko zmago, a so Danci izid v 80. minuti izenačili. Na koncu so se treh točk po zmagovitem zadetku Varele veselili evropski podprvaki iz leta 2004. Foto: Reuters
Portugalci so se morali za prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu pošteno potruditi. Po vodstvu z 2:0 je kazalo na gladko zmago, a so Danci izid v 80. minuti izenačili. Na koncu so se treh točk po zmagovitem zadetku Varele veselili evropski podprvaki iz leta 2004. Foto: Reuters
Nicklas Bendtner
Nicklas Bendtner je bil z dvema zadetkoma danski junak, a je moral na koncu s soigralci sklonjene glave zapustiti zelenico v Lvovu. Foto: Reuters
Varela preprečil rdečico Ronalda

Portugalci so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, a so Dancem dovolili priključek. V nadaljevanju so Skandinavci zaigrali precej bolje, v napadu so bili podjetnejši, v 80. minuti so izid celo poravnali, a je imel Varela, ki je v 84. minuti zamenjal nerazpoloženega Raula Meirelesa, drugačne načrte.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Boljši začetek Dancev
Srečanje so bolje začeli Danci, ki so si v uvodnih minutah priigrali štiri podaje iz kota, nevarno pa so zapretili tudi prek Cristiana Eriksena, ki se je znašel iz oči v oči z vratarjem Ruijem Patriciem, a je v zadnjem tretnuku strel blokiral oprezni Pepe. Portugalci so se le otresli začetnega pritiska nasprotnika, v 18. minuti so zapravili tudi prvo priložnost. Po odbitem strelu Raula Meirelesa je do žoge na robu kazenskega prostora prišel Cristiano Ronaldo, ki pa je vrata Stephana Andersena grdo zgrešil. Vajo je ponovil s prostim strelom nekaj trenutkov pozneje.

Pepe in Postiga zadela za dvojno vodstvo
Portugalci so postajali vse nevarnejši, vrhunec pritiska pa je vknjižil Pepe, ki je v 24. minuti po predložku iz kota s strelom z glavo ob bližnji vratnici premagal danskega vratarja in svojo ekipo povedel v vodstvo. Portugalci so zavladali na zelenici, v napadu so igrali hrabro, v 36. minuti so vodstvo podvojili. Luis Nani je z desne strani pred vrata poslal uporaben predložek, Helder Postiga pa je ob slabem posredovanju Simona Kjärja s strelom ob vratnici dosegel 20. reprezentančni zadetek.

Bendtner ostaja nočna mora za Portugalce
Danski navijači so srepo zrli na zelenico in se držali za glavo, a so bili kmalu boljše volje, saj je že pet minut pozneje Nicklas Bendtner prepolovil zaostanek. Po lepo izpeljani akciji in predložku Michaela Krohna-Dehlija je iz neposredne bližine zadel z glavo in dosegel še peti zadetek na zadnjih šestih obračunih s Portugalsko.

Olsen dvakrat prisiljen v menjavo
V peti minuti nadaljevanja se je Portugalcem ponudila sijajna priložnost za povišanje vodstva, ko je po levi strani pobegnil Ronaldo in stekel proti golu, a je Andersen njegov strel ubranil. Po uri igre je bil danski selektor Morten Olsen prisiljen opraviti še drugo menjavo, potem ko je v prvem polčasu poškodovanega Nikija Zimlinga zamenjal z Jakobom Poulsenom. Tokrat je moral iz igre zaradi poškodbe oditi Dennis Rommedahl, namesto njega pa je na zelenico stopil Tobias Mikkelsen.

Statistika

DANSKA

PORTUGALSKA

streli917
streli v okvir vrat612
prekrški1817
prepovedani
položaji
20
koti76
posest žoge60 %
40 %


Bendtner z glavo za velik povratek
V nadaljevanju so več pokazali Danci, ki so lovili povratek. Lepo so kombinirali na sredini igrišča, blizu zadetka so bili v 72. minuti, ko si je Bendtner ob Fabiu Coentrau lepo pripravil prostor za strel, a je z levico žogo poslal dober meter mimo desne vratnice Patricia. Še lepšo priložnost je nekaj minut pozneje po sijajni globinski podaji Nanija zapravil Ronaldo, ki je še enkrat izgubil dvoboj z Andersenom. Kdor ne da, dobi - Danci so v 80. minuti izid poravnali, znova pa se je med strelce vpisal Bendtner. Predložek je pred vrata poslal Lars Jacobsen, Bendtner pa je z izjemno natančnim strelom z glavo zadel za 2:2!

Schöne je imel izenačenje na nogi
Portugalci, ki so v 1. krogu z 1:0 izgubili proti Nemcem, so se zavedali, da jim neodločen izid ne ugaja, zato so še enkrat močneje pritisnili na danska vrata in tri minute pred iztekom rednega dela srečanja dosegli zmagoviti zadetek - ob vratnici je žogo v mrežo poslal Varela. V četrti minuti podaljška je imel rezervist Lasse Schöne na desnici izenačenje, a je žogo poslal čez gol.

2. krog
DANSKA - PORTUGALSKA 2:3 (1:2)
Bendtner 41., 80.; Pepe 24., Postiga 36., Varela 87.

Danska: Andersen, Kjär, Agger, J. Poulsen, Jacobsen, Kvist, Eriksen, Zimling (16./Poulsen), Krohn-Dehli (90./Schöne), Rommedahl (60./Mikkelsen), Bendtner.

Portugalska: Rui Patricio, Alves, Pepe, Coentrao, Pereira, Veloso, Moutinho, Meireles (84./Varela), Nani (89./Rolando), Ronaldo, Postiga (64./Oliveira).

Sodnik: Craig Thomson (Škotska)


NIZOZEMSKA - NEMČIJA 1:2 (0:2)
van Persie 73.; Gomez 24., 38.

Lestvica:
NEMČIJA 2 2 0 0 3:1 6
PORTUGALSKA 2 1 0 1 3:3 3
DANSKA 2 1 0 1 3:3 3
NIZOZEMSKA 2 0 0 2 1:3 0










							

			
			
Varela preprečil rdečico Ronalda