Češki nogometaši so se po uspehu poveselili tudi z navijači. Na sliki je v družbi čeških privržencev Vaclav Pilar. Foto: EPA
Češki nogometaši so se po uspehu poveselili tudi z navijači. Na sliki je v družbi čeških privržencev Vaclav Pilar. Foto: EPA
Po izpadu iz nadaljnjega tekmovanja je razočaranje na Poljskem veliko. Foto: EPA
Poljaki se po porazu poslavljajo

V 72. minuti je Petr Jiraček s spretnim preigravanjem v kazenskem prostoru šokiral Poljsko. Gostitelji prvenstva so imeli na začetku srečanja kar nekaj zrelih priložnosti, po katerih bi enostavno morali povesti. Prav tako zdaj obžalujejo vse zapravljene priložnosti v prvem krogu, ko so le remizirali z Grčijo (1:1). Domače prvenstvo tako Poljaki razočarani končujejo celo brez zmage.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Takoj po porazu se je od vodenja izbrane vrste poslovil selektor Franciszek Smuda: "Moja zgodba z reprezentanco je končana. To je izjemno grenak poraz. Prepričani smo bili v uspeh. V prvem polčasu smo imeli nekaj priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili in tako smo izgubili srečanje."

"Naredili smo, kar smo lahko. Ne vem, kako naj pojasnim, a fantje so na eni tekmi odigrali zares dobro, na drugi pa pač ne. Ustvarili smo si nekaj zrelih priložnosti proti Češki, ki je igrala zelo dobro in predvsem čvrsto. Ves čas so pritiskali na nas in so bili na koncu enostavno boljši," je dodal Smuda.

Take izkušnje so neprecenljive
Kapetan Jakub Blaszczykowski, ki je dosegel izjemen zadetek za izenačenje proti Rusiji, je kljub težkemu porazu našel nekaj spodbudnih besed: "Kakor koli, na turnirju je bilo nekaj zares lepih trenutkov in za vse skupaj lahko rečemo le hvala. Zdaj so taki trenutki, ko se reče, da je treba iti naprej in vse skupaj še enkrat dobro premleti, a take izkušnje so neprecenljive."

Na račun češke reprezentance je bilo po uvodnem porazu v domovini izrečenih mnogo kritik. Navijači in širša javnost niso podpirali selektorja Michala Bileka, prav tako ne prvega moža v napadu Milana Baroša, za nameček se je poškodoval še glavni kreator češke igre Tomaš Rosicky in malokdo je verjel v pozitiven scenarij.

Čehi upajo, da se izognejo Nemcem
"Zelo smo veseli, saj nam je uspelo premagati moštvo, ki je igralo doma. V prvih 25 minutah nismo igrali dobro, a smo nato popravili svojo igro. Znašli smo se v težki situaciji, a smo odigrali kot pravo moštvo," je po velikem uspehu povedal Bilek. Čehi, ki se bodo v četrtfinalu pomerili z drugovuščenim iz skupine B, upajo, da naslednja tekma ne bo proti Nemčiji.

Ob koncu prvega polčasa so Čehi zaigrali bolje, ključne pa so, kot kaže, bile besede selektorja med odmorom. Bilek je svojim varovancem naročil, naj bodo le potrpežljivi in pazljivi v obrambi. "Igrali smo potrpežljivo, uspelo pa nam je zapretiti s protinapadov, saj so Poljaki zaigrali nekoliko bolj odprto," je povedal Bilek, ki je spregovoril tudi o poškodbi kapetana Rosickega: "Pred tekmo je Tomaš poskusil, a enostavno ni šlo. Težko je napovedati, ali bo nared za naslednjo tekmo. Zavedamo se, da je nenadomestljiv, a je tokrat Daniel Kolar odigral odlično."

Poljaki se po porazu poslavljajo