Jakub Blaszczykowski in Rafal Murawski se veselita izenačenja Poljske. Foto: EPA
Jakub Blaszczykowski in Rafal Murawski se veselita izenačenja Poljske. Foto: EPA
Alan Dzagojev
Alan Dzagojev je bil v petek junak zmage Rusije nad Češko. Dosegel je dva zadetka. Foto: EPA
Sergej Ignaševič in Robert Lewandowski
Dvoboj Sergeja Ignaševiča in Roberta Lewandowskega. Foto: EPA

V Varšavi je v 37. minuti Ruse v vodstvo popeljal Alan Dzagojev z glavo po predložku Andreja Aršavina nekoliko z leve strani. Mimo vratarja Przemyslawa Tytona je preusmeril žogo, oddaljen nekaj metrov od gola, potem ko je odlično vtekel v kazenski prostor. Napadalec CSKA-ja iz Moskve je že proti Čehom zadel dvakrat. Rusija, ki še nikoli ni zmagala na poljskih tleh, je imela v prvem polčasu 58 odstotkov časa žogo v svoji posesti, čeprav so uvodne minute pripadle Poljakom.

Podoživite tekmo še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.

Premagati bodo morali Čehe
V 57. minuti je izenačil poljski kapetan Jakub Blaszczykowski s sijajnim strelom
v daljši kot z roba kazenskega prostora, do katerega je po globinski podaji Ludovica Obraniaka prodrl z desne strani. Močno in natančno je meril ne povsem v zgornji kot, ampak le malo nižje.
Rusi so bili v drugem polčasu precej neambiciozni, Poljaki so pokazali več želje, a tudi oni niso imeli prav izrazitih priložnosti za zmago. Še en strel Blaszczykowskega, tokrat po tleh, je z nogama ustavil vratar Vjačeslav Malafejev. Poljska bo morala za uvrstitev v četrtfinale v soboto v Vroclavu premagati Češko, medtem ko bodo vodilni v skupini A Rusi (imajo štiri točke) igrali z Grki.
Pred tekmo je bilo v središču Varšave nekaj spopadov domačih in ruskih navijačev. Posredovati je morala policija, ki je uporabila tudi vodne topove, solzivec in gumijaste naboje. 100 ljudi je bilo aretiranih, 10 navijačev pa je potrebovalo zdravniško pomoč. Več TUKAJ.

Smuda uporabil Dudko
Rusija je tekmo začela z enako postavo kot ob petkovi zmagi nad Češko (4:1), medtem ko se je poljski selektor Franciszek Smuda odločil za dve spremembi. Namesto krilnega nogometaša Macieja Rybusa je srečanje drugega kroga Eura začel obrambni vezist Dariusz Dudka, Obraniak pa se je premaknil na levi bok. V vratih je bil Tyton, ki je igral že proti Čehom po izključitvi Wojciecha Szczesnyja.
Na začetku nevarnejši Poljaki
Prvo priložnost je imel v 7. minuti Poljak Sebastian Boenisch, ki je iz bližine streljal z glavo, vendar je njegov strel Malafejev ubranil z nogo. Štiri minute pozneje je z roba kazenskega prostora za malo čez vrata z volejem meril strelec zadetka na prvi tekmi proti Grkom (1:1) Robert Lewandowski.

V 18. minuti je Eugen Polanski zatresel mrežo, vendar je sodnik Wolfgang Stark zadetek pravilno razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Nato so Rusi dvignili ritem igre, postali nevarnejši in tudi prevzeli vodstvo.

Statistika

POLJSKA

RUSIJA

streli 15 7
streli v okvir vrat 9 3
prekrški1213
prepovedani
položaji
22
koti46
posest žoge4357


SKUPINA A, Varšava:
POLJSKA - RUSIJA 1:1 (0:1)
55.920; Blaszczykowski 57.; Dzagojev 37.

Poljska: Tyton; Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch; Dudka ( 73./Mierzejewski), Polanski ( 85./Matuszczyk), Blaszczykowski, Obraniak ( 93./Brožek); Murawski; Lewandowski .

Rusija: Malafejev; Anjukov, A. Berezucki, Ignaševič, Žirkov; Širokov, Denisov, Zirjanov; Dzagojev ( 80./Izmajlov), Keržakov ( 70./Pavljučenko), Aršavin.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)
GRČIJA - ČEŠKA 1:2 (0:2)
30.000; Gekas 53.; Jiraček 3., Pilar 6.

Lestvica: 
RUSIJA 2 1 1 0 5:2 4 ČEŠKA 2 1 0 1 3:5 3 POLJSKA 2 0 2 0 2:2 2 GRČIJA 2 0 1 1 2:3 1