Veteran Andrej Ševčenko je bil dvakrat natančen z glavo. Foto: Reuters
Veteran Andrej Ševčenko je bil dvakrat natančen z glavo. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je najprej stresel vratnico, nato je zadel za vodstvo Švedske, a je bil na koncu vseeno razočaran. Foto: Reuters
Oleg Blohin
Selektor Oleg Blohin je bil navdušen nad prvo zmago Ukrajine na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters

Selektor Oleg Blohin se je odločil za veterana, ki ima največ zaslug za preporod ukrajinskega nogometa, in "Ševa" mu je vrnil z obrestmi. Po vodilnem zadetku Zlatana Ibrahimovića je v sedmih minutah dosegel dva gola z glavo in poskrbel za popolno evforijo v Ukrajini.

Celotno tekmo lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Ibrahimović z glavo v okvir vrat
V prvem polčasu so bili Ukrajinci več pri žogi, prvo priložnost je zapravil Ševčenko, ki je v 23. minuti z desne strani streljal mimo vrat. Po pol ure igre je Markus Rosenberg prvič resneje ogrel dlani Andreja Pjatova. V 38. minuti je strel Ševčenka v zadnjem trenutku blokiral Olof Mellberg, odbite žoge pa Andrej Jarmolenko ni znal pospraviti v mrežo, švedska obramba je bila na mestu. Najlepšo priložnost v prvem delu je imel Ibrahimović v 39. minuti. Sijajni napadalec je z glavo zadel vratnico.
"Ševa" dvojno odgovoril "Ibri"
V 52. minuti so Švedi povedli. Sebastian Larsson je ušel po desni strani in podal do Kima Källströma, ki je z leve strani poslal žogo pred vrata, kjer je bil Ibrahimović natančen s štirih metrov. Gostitelji niso bili šokirani. Le tri minute zatem je Jarmolenko z desne strani podal pred vrata, kjer je Ševčenko iz polnega teka z glavo zatresel mrežo. V 62. minuti je kot z leve strani izvajal Sergej Nazarenko, na bližnji vratnici je Ševčanko mojstrsko poslal žogo v mrežo. Branilec Mikael Lustig, ki je stal tik ob vratnici, ni mogel posredovati.
Statistika

UKRAJINA

ŠVEDSKA

streli 1312
streli v okvir vrat56
prekrški1220
prepovedani
položaji
21
koti32
posest žoge5545

Neuspešen zaključen napad Švedov
Švedski strateg Erik Hamren je v zadnji tretjini tekme osvežil ekipo z rezervnimi igralci, a Christian Wilhelmsson, Andres Svensson in Johan Elmander niso prinesli preobrata. Skandinavci so bili še najbližje zadetku v 76. minuti, močan strel Ibrahimovića pa je zadel Pjatova. V izdihljajih tekme so Švedi zapravili dve lepi priložnosti, najprej je Ibrahimović lepo zaposlil Elmanderja, ki je iz neposredne bližine streljal mimo gola, branilec Mellberg pa je dve minuti kasneje streljal prek vrat.

Hamren: Zaslužili smo si točko
"Sanjal sem, da bo Ševčenko zadel na uvodni tekmi, še sam pa ni verjel, da mu bo uspelo dvakrat. Že v prvem polčasu smo bili boljši, le Ibrahimović nam je delal probleme. Pri zadetku Švedov smo imeli poškodovanega igralca, ki je ležal na tleh. Igrali so naprej in dosegli zadetek. Odgovorili smo z dvema zadetkoma. Na koncu smo trepetali za zmago, saj so Švedi zares močna ekipa," je bil vesel selektor Blohin.

"Obe moštvi sta bili na začetku zelo nervozni. Prehitro smo zaigrali vodstvo. Po izenačenju so bili Ukrajinci v psihološki prednosti. Zelo sem razočaran, sej sem prepričan, da smo si zaslužili točko," je povedal švedski selektor Erik Hamren.

Skupina D, Kijev:
UKRAJINA - ŠVEDSKA 2:1 (0:0)
70.000; Ševčenko 55., 62.; Ibrahimović 52.

Ukrajina: Pjatov, Gusjev, Hačeridi, Mihaljik, Selin, Timoščuk, Nazarenko, Jarmolenko, Konopljanka ( 92./Dević), Ševčenko ( 81./Milevski), Voronin ( 85./Rotan).

Švedska: Isaksson, Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson, Larsson ( 68./Wilhelmsson), Källström , Elm , Ibrahimović, Toivonen ( 62./Svensson), Rosenberg ( 71./Elmander).

Sodnik: Cuneyt Cakir (Turčija)

FRANCIJA - ANGLIJA 1:1 (1:1)

Lestvica:       
UKRAJINA        1  1 0 0  2:1  3
FRANCIJA        1  0 1 0  1:1  1
ANGLIJA         1  0 1 0  1:1  1
ŠVEDSKA         1  0 0 1  1:2  0