Pirueta za zmago s 3:2. Foto: EPA
Pirueta za zmago s 3:2. Foto: EPA
Angleži po preobratu do zmage nad Švedsko

"Ko pride na igrišče, je ubijalski," so ga hvalili soigralci. Anglija je na evropskem prvenstvu v nogometu s 3:2 premagala Švedsko in potrebuje za uvrstitev v četrtfinale (tam se utegne srečati z branilko naslova Španijo) le še remi na zadnji tekmi predtekmovanja proti Ukrajini.

Po tekmi na olimpijskem stadionu v Kijevu je selektor Roy Hodgson pel slavospeve mladi generaciji, ni pa pozabil niti na zasluge izkušenih Johna Terryja, Joleona Lescotta in kapetana Stevena Gerrarda. Zadetke za Anglijo so dosegli Andy Carroll (23 let), Theo Walcott (23) in Danny Welbeck (21), ki je pred golom, kot se je izrazil Hodgson, naredil pirueto in poskrbel za najlepši gol letošnjega prvenstva.

"Zares sem lahko zadovoljen s predstavo napadalcev. Zlasti prispevek Walcotta je bil izjemen. Prišel je z rezervne klopi, zadel in še podal."

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Zdaj ima Hodgson sladke skrbi: kako vključiti v igro Wayna Rooneyja, ki zaradi kazni ni smel igrati na tekmah proti Franciji in Švedski. "Wayne je poseben igralec in, pošteno povedano, bi mi bilo težko, če ga ne uvrstim v ekipo. Vsak pričakuje, da bo proti Ukrajini začel tekmo."

Olajšanje po preobratu v Kijevu je v Angliji očitno. "To hell and back" (do pekla in nazaj) so v naslovu besedno igro (Welbeck je bil strelec odločilnega zadetka) uporabili pri tabloidu The Sun. Komentator pri BBC-ju je pohvalil Roya Hodgsona, da je taktično odlično vodil tekmo in se v kritičnih trenutkih pametno odzval. Tudi preostali otoški mediji poudarjajo ključni odločitvi Roya Hodgsona: da sta bila v začetni postavi Danny Welbeck in Andy Carroll, kar je že obetalo več od prastarega modela angleške igre dolgih žog in da je po uri igre na igrišče poslal hitrega krilnega igralca Thea Walcotta, ki je že po štirih minutah igre izenačil in nato še podal Welbecku.

Angleži po preobratu do zmage nad Švedsko