Fernando Torres je na 92 tekmah za Španijo zabil 28 zadetkov. Foto: EPA
Fernando Torres je na 92 tekmah za Španijo zabil 28 zadetkov. Foto: EPA
Mario Balotelli
Gerard Pique o nevarnosti Italije: 'Igralec, kot je Mario Balotelli, lahko odloči tekmo, igralec, kot je Andrea Pirlo, pa prvenstvo.' Foto: EPA

Nobeden izmed evropskih velikanov za zdaj namreč ni v prepričljivi formi. Španci so vedno veljali kot tista reprezentanca, ki je veliko obetala pred zaključnimi turnirji, na katerih pa je nato praviloma vedno zatajila. Prekletstvo se je obrnilo pred štirimi leti, ko je Španija v četrtfinalu evropskega prvenstva izločila ravno Italijo. Drugo je zgodovina, saj je danes tako aktualni evropski kot svetovni prvak.

Zdaj igrajo zaradi želje po zmagi
"Prepričan sem, da je bila tista tekma ključna v gradnji naše ekipe," je zatrdil branilec Gerard Pique, ki na turnirju v Avstriji in Švici sicer ni igral. "Do tiste tekme smo vedno igrali z mislijo, da ne smemo izgubiti, od takrat igramo z željo po zmagi."

Na Euru brez Ville in Puyola
Nobena ekipa ni imela idealnih priprav na Euro. Španci bodo naslov skušali ubraniti brez prvega strelca Eura 2008 Davida Ville in Carlosa Puyola. V napadu bo tako breme bržkone ležalo na nezanesljivem Fernandu Torresu, v obrambi pa Pique in Sergio Ramos le redko igrata skupaj.

Trije zaporedni porazi
Italijanski nogomet se je po šestih letih spet znašel v vrtincu stavniških afer. Leta 2006 je bil razplet sicer sanjski, saj so azzuri osvojili naslov svetovnega prvaka, a tokrat je forma daleč od vrhunske. Na Euro prihajajo s tremi zaporednimi porazi, nazadnje so jih s 3:0 odpravili Rusi.

"Normalno je, da smo zaskrbljeni. Trije zaporedni porazi za tako reprezentanco, kot je naša, niso sprejemljivi," je prepričan Thiago Motta.

Evropsko prvenstvo, skupina C, 1. krog

Gdansk, nedelja ob 18.00:
ŠPANIJA - ITALIJA
Verjetni postavi:
Španija: Casillas, Arbeloa, Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Xabi Alonso, Silva, Xavi, Iniesta, Negredo.
Italija: Buffon, Bonucci, de Rossi, Chiellini, Maggio, Marchisio, Giaccherini, Pirlo, Motta, Balotelli, Cassano.
Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)