Mario Gomez je poslal žogo v mrežo, medtem ko so nizozemski branilci dvigovali roko. Foto: EPA
Mario Gomez je poslal žogo v mrežo, medtem ko so nizozemski branilci dvigovali roko. Foto: EPA
Jerome Boateng
Jerome Boateng je že pred začetkom evropskega prvenstva napolnil časopise s svojim nočnim izletom. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je tudi na drugi tekmi razoačaral. Nemci so ga popolnoma odrezali. Foto: EPA
Joachim Löw in Wesley Sneijder
Joachim Löw se je prvič na velikem tekmovanju veselil zmage v drugem krogu skupinskega dela. Foto: EPA
Miroslav Klose
Miroslav Klose je še vedno najbolj priljubljen nemški napadalec. Foto: EPA
Nemški navijači
V Berlinu se je pred Brandenburškimi vrati zbralo pol milijona navijačev. Vsako tekmo se vzdušje stopnjuje. Foto: EPA

m večeru v Harkovu le 26 kontaktov z žogo, a jo je dvakrat poslal za hrbet Maartena Stekelenburga in s tem utišal kritike, ki si v začetni postavi "elfa" želijo Miroslava Kloseja.

V Nemčiji je v zadnjem tednu popolna nogometna evforija, približno 82 milijonov "selektorjev" ve vse o nogometu in Joachim Löw je po uvodni zmagi nad Portugalsko poslušal številne kritike. Gomez ni preveč priljubljen pri navijačih, splošno mnenje je, da ni za velike tekme. V finalu Lige prvakov med Bayernom in Chelseajem na Allianz Areni ni imel svojega večera, seveda pa so vsi pozabili, da je blestel proti Baslu (štirje zadetki ob zmagi s 7:0), Marseillu in Realu (gol v zadnji minuti prve tekme v Münchnu).
"Scholli" ga je kljub zadetku pošteno pribil na križ
Proti Portugalski je bil Gomez praktično neviden, a v 72. minuti je z natančnim strelom z glavo odločil tekmo (1:0). Strokovni sodelavec na televizijski postaji ARD Mehmet Scholl je bil po tekmi oster. "Sredi tekme me je bilo kar malce strah, da se je Mario že tako zaležal, da bi ga bilo potrebno med spanjem obrniti," je "Scholli" spet spustil eno izmed svojih sočnih, ki so razburkale nemško javnost, v zadnjih dneh pa se tako ali tako vse debate v pivskih vrtovih začnejo in končajo pri "fussballu". V številnih anketah pred sredino tekmo je skoraj 80 odstotkov sodelujočih dejalo, da naj začne Klose. 34-letni napadalec Lazia je odigral že 118 tekem za izbrano vrsto, dosegel je 63 golov in je neverjetno priljubljen pri navijačih.
Zdaj ni več v senci Kloseja in "Poldija"
26-letni Gomez je proti Nizozemski dokazal, da je pred golom eden izmed najboljših na svetu, na letošnjem evropskem prvenstvu so le redki napadalci na njegovem nivoju. Na prejšnjih dveh velikih tekmovanjih se ni izkazal. Pred štirimi leti na evropskem prvenstvu je uvodne tri tekme začel, a nikakor ni uspel zadeti. Proti Avstriji je z enega metra poslal žogo pod oblake, posnetek so kazali v vseh mogočih analizah in ga kritizirali. Na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je štirikrat vstopil s klopi, a se ni vpisal med strelce. Močno je bil v senci Kloseja, Lukasa Podolskega in vzhajajoče zveze Thomasa Müllerja.
V zadnjih dveh sezonah je bil v Bundesligi neustavljiv. Lani je bil najboljši strelec z 28 goli, v letošnji sezoni jih je prispeval 26 in bil drugi strelec za Klaasom Janom Huntelaarjem. Zdaj je napočil njegov veliki trenutek tudi v reprezentančnem dresu. Nizozemci, ki imajo vse zvezdnike v napadu, v obrambi pa le povprečne igralce, ga niso uspeli zaustaviti. Pri prvem zadetku je z elegantnim obratom osmešil nizozemsko obrambo, John Heitinga in Joris Mathijsen pa sta "po balkansko" dvigovala roko in zahtevala prepovedani položaj. "Super Mario" je nato poln samozavesti z desnico zatresel malo mrežico za 2:0.
Z ramen mu je padlo 100 kilogramov
"Morali smo se potruditi do zadnje minute, veliko živcev smo porabili. Zelo sem zadovoljen, saj smo osvojili šest točk proti zelo močnima reprezentancama. Pritisk je bil ogromen, 100 kilogramov je padlo z mojih ramen. Ni lepo, če tri dni poslušaš same kritike, res škoda, da se to dogaja pri nas. Z dvema zadetkoma sem pomagal ekipi k zmagi, trenerji me podpirajo, vzdušje v ekipi je sijajno, vsi pa se zavedamo, da je pot do finala še zelo dolga," je bil nasmejan najboljši strelec Eura (skupaj z Rusom Alanom Dzagojevom).
Löw končno dobil drugo tekmo turnirja
Selektor Löw je bil že med srečanjem neverjetno sproščen, pri izidu 0:0 se je zabaval s pobiralcem žog in mu izbil žogo iz rok, s pomočnikom Hansijem Flickom sta bila vseskozi dobre volje, že pred tekmo sta se rokovala s številnimi navijači za nemško klopjo. Edina skrb Löwa je bila neznosna vročina v Harkovu (33 stopinj Celzija), kar je zelo vplivalo na ritem igre predvsem v drugem polčasu.
"Temprerature so bile ekstremne, že v torek, ko smo prišli v Harkov, smo doživeli manjši šok ob sestopu iz letala. To je bila zelo intenzivna tekma, moji varovanci so zares iztisnili vse moči iz sebe. Želeli smo narediti ta drugi korak, kar nam na prejšnjih dveh velikih tekmovanjih ni uspelo," je poudaril 52-letni strokovnjak, ki se je spomnil poraza proti Hrvaški v Celovcu (1:2) na drugi tekmi Eura 2008 in poraza proti Srbiji z 0:1 na zadnjem SP-ju. Druga tekma na velikem tekmovanju se je tokrat izšla po željah najboljšega streleca Freiburga v Bundesligi.

Cilj je prvo mesto in četrtfinale v Gdansku

"Zdaj je naš cilj zmaga v skupini, kar bi pomenilo, da bi četrtfinale igrali v Gdansku, kjer tudi bivamo med evropskim prvenstvom. Prednost bi bila, če nam ne bi bilo treba potovati," je pred nedeljsko tekmo z Danci v Lvovu razmišljal Löw.
Kapetan "elfa" Philipp Lahm je z izbranimi besedami pohvalil Gomeza: "Prvenstvo se je šele dobro začelo, Mario se je šele ogrel in ima še velike cilje. Oba zadetka sta bila mojstrska, res je napadalec najvišjega svetovnega razreda. Vsi se zavedamo njegovih kvalitet."
Nočni izletnik Boateng bo v nedeljo počival
Jerome Boateng je v zadjem tednu najbolj polnil nemške časopise. Nekaj ur pred letom na Poljsko je v hotelu v Berlinu sredi noči obiskal Gino-Liso Lohfink, nekdanjo manekenko. 25-letna prsata plavolaska je hitro poskrbela, da so novinarji izvedeli za srečanje, čeprav naj bi bočni branilec pil le vodo. Löw je pred tekmo s Portugalci poudaril, da se mora Boateng zares izkazati.
"V prvem polčasu smo jih dobro ustavili, imeli so malo priložnosti. V nadaljevanju smo bili premalo v napadu, Nizozemci so povečali pritisk in na srečo smo uspeli rešiti tri točke. Zelo sem utrujen, v tej vročini je bilo na koncu težko igrati. Žal sem dobil rumeni karton, zelo rad bi igral tudi proti Danski," je povedal 23-letni Berlinčan z ganskimi korenimami. prejel je drugi rumeni karton zaradi zavlačevanja in v nedeljo ne bo smel igrati.