Hrvaška je na zadnjem evropskem prvenstvu igrala v četrtfinalu, kjer jo je izločila Turčija. Foto: EPA
Hrvaška je na zadnjem evropskem prvenstvu igrala v četrtfinalu, kjer jo je izločila Turčija. Foto: EPA
Mario Balotelli
Mario Balotelli na prvi tekmi ni pokazal veliko. Foto: EPA
Antonio Di Natale
Antonio Di Natale je zadel štiri minute po vstopu v igro. Foto: Reuters

Od hrvaške samostojnosti sta se reprezentanci pomerili petkrat, azzurri pa so kar trikrat igrišče zapuščali poraženi, med drugim tudi na svetovnem prvenstvu leta 2002 na Japonskem (2:1). Takrat je sodnik Graham Poll Italijanom razveljavil dva zadetka, vsaj enega povsem neupravičeno.

Bilić: Italijani niso nič slabši od Špancev
Selektor Slaven Bilić je bil z igro na obračunu z Irsko navdušen in jo opisal kot blizu idealni. Kljub temu meni, da je proti Italiji lahko še bolje. "Po otvoritveni zmagi bomo tokrat precej bolj sproščeni. Italija je močna, ima ekipo in posameznike, ki lahko prevladujejo na zelenici. Igralci razmišljajo o nas in naši igri. Tudi Pranedelli nas spoštuje. Zame niso Italijani nič slabši od Špancev, še posebno s Prandellijem na klopi," meni Bilić, ki bo na igrišče poslal najverjetneje povsem enako enajsterico kot proti Irski, tudi z Gordonom Schildenfeldom, najšibkejšim členom obrambe "vatrenih".

Prandelli pod pritiskom zmage
Pod večjim pritiskom je selektor Cesare Prandelli. Italijani so bili po tekmi s Španijo zadovoljni tako z izidom (1:1) kot igro, a zdaj bo treba zmagovati. Prandellija mučijo predvsem težave v konici napada. Mario Balotelli se proti Španiji ni izkazal, vendar ga Prandelli za tekmo s Hrvati še ni odpisal. "Star je 22 let in še vedno na poti iskanja zrelosti. Vse, kar zahtevam od njega, je, da igra preprosto, da pomaga ekipi in širi igro za nasprotnikovo obrambo. Ko naredi napako, ne sme obupati, ampak pomisliti, da bodo prišle nove priložnosti," pravi Prandelli.

Cassano razjezil geje
Antonio Cassano
je proti Španiji odigral solidno, a se mu je poznala dolga odsotnost igrišč, na katera se je po petmesečni odsotnosti vrnil maja. Za nameček se je napadalec Milana znašel v središču pozornosti zaradi neprimernih opazk na račun gejev na eni izmed novinarskih konferenc, ko so ga vprašali, kako komentira poročanje nekaterih medijev, da sta v italijanski reprezentanci dva "skrita" geja. "Če so homoseksualci, potem je to njihov problem. Če bi vam povedal, kaj si zares mislim, potem bi bil kaos. Upam, da jih v naši garderobi ni. V vsakem primeru je to njihov problem, ne moj," je povedal Cassano, ki je pri tem uporabil žaljiv italijanski izraz za geja. Izjava je sprožila ogorčenje gejevskih aktivistov, Cassano pa se je že opravičil.

Balotelli bo tokrat adut s klopi
Prandelli bo najverjetneje od začetka v igro poslal Antonia Di Nataleja, ki je proti Špancem zamenjal Balotellija in dosegel edini italijanski zadetek. Družbo naj bi mu delal Cassano, Balotelli pa bo v igro vstopil kot "joker".

Četrtek ob 18.00:
ITALIJA - HRVAŠKA

Verjetni postavi:
Italija: Buffon; Bonucci, de Rossi, Chiellini; Maggio, Motta, Pirlo, Marchisio, Giaccherini; Di Natale, Cassano

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić, Jelavić, Mandžukić.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)