Mario Gomez je utišal kritike, češ da na pomembnih tekmah pogosto zataji. Dosegel je svoj 23. zadetek v dresu nemške reprezentance in odločil dvoboj skupine B proti Portugalski. V sredo bodo Nemci igrali proti ranjeni Nizozemski. Foto: Reuters
Mario Gomez je utišal kritike, češ da na pomembnih tekmah pogosto zataji. Dosegel je svoj 23. zadetek v dresu nemške reprezentance in odločil dvoboj skupine B proti Portugalski. V sredo bodo Nemci igrali proti ranjeni Nizozemski. Foto: Reuters
Pepe je v 45. minuti odlično streljal in malo je manjkalo, pa bi Portugalci povedli. Foto: Reuters

ti Portugalcem. Odločil je zadetek Maria Gomeza.

Favoriti tako začenjajo prvenstva - zdi se, kot da se ne naprezajo preveč, toda zmagujejo in tudi sreča jih spremlja. Portugalci so namreč dvakrat zadeli prečko, zlasti strel Pepeja tik pred polčasom je vzel sapo. Edini zadetek je padel v 72. minuti, ko je odlično podal Sami Khedira, Gomez pa je s slabih desetih metrov vrhunsko meril z glavo.

Elf v prvem polčasu premalo konkreten
Podobno je bilo že na začetku - po izteku prve minute je Gomez po predložku Boatenga in strelu z glavo ogrel vratarja Ruija Patricia. Cristiano Ronaldo je prvič preigraval v 17. minuti, ko je z leve strani tudi nevarno podal pred gol. Po pol ure igre je Podolski zgrešil žogo in streljal visoko čez gol. Nemci pa so imeli novo priložnost deset minut kasneje, ko je poskusil Thomas Müller.
Pred polčasom sreča na strani Nemčije
Tik pred odmorom so Portugalci izvajali kot, Pepe je ostal sam in z enajstih metrov zadel prečko. Odbita žoga ni šla čez golovo črto, zato portugalski protist ni bil upravičen. Razmerje v posesti žoge je bilo v prvih 45 minutah 61:39 v korist Nemcev.

V videoposnetku desno si lahko ogledate Gomezov zadetek, Pepejevo prečko in izjemno obrambo Manuela Neuerja. Prvi polčas lahko podoživite na tej povezavi, drugega pa na tej povezavi.


Boateng odlično pazil na Ronalda
V drugem delu so Nemci spet takoj pritisnili, vendar je še naprej manjkal konkreten strel na gol. To bi se lahko maščevalo v 64. minuti, saj je Ronaldo v kazenskem prostoru dobil žogo in se pripravil na strel, ki bi zelo verjetno končal v mreži, toda zadnji trenutek je Jerome Boateng podstavil levico.

Gomez izkoristil podajo Khedire
V 72. minuti je Nemcem le uspelo. Khedira je podal, Gomez dobil dvoboj s Pepejem in z glavo matiral portugalskega vratarja. Zanimivo, da je tik pred zadetkom Joachim Löw pripravljal menjavo, toda slavljenec Miroslav Klose (danes praznuje 34. rojstni dan) je moral na vstop v igro počakati še nekaj minut.

Še ena prečka
Medtem se je igra razživela. Gomez je bil blizu drugemu zadetku. Z desnega krila je pred gol podal Müller, napadalec Bayerna je bil za korak prekratek. V 82. minuti je Ronaldo nevarno zapretil z 20 metrov, toda Neuer je strel vrhunsko obranil. Nato je še Nani poskusil od daleč, žoga je z zgornje strani zadela prečko.

Neuer preprečil izenačenje
Rezervist Silvestre Varela je imel dve veliki priložnosti, prvič ga je ustavil Mats Hummels, drugič pa odlični Manuel Neuer, potem ko so že vsi videli žogo v mreži. Tudi v sodnikovem podaljšku so Portugalci pritiskali, toda nemška obramba je zdržala. Na koncu je bilo razmerje v strelih v okvir vrat 7:4 v korist Portugalske.

V prvi sobotni tekmi je Danska presenetila Nizozemsko in zmagala z 1:0.


EP v nogometu, skupina B, Lvov:

NEMČIJA - PORTUGALSKA 1:0 (0:0)
30.000; Gomez 72.

Nemčija: Neuer; Boateng , Hummels, Badstuber , Lahm; Khedira, Schweinsteiger; Müller ( 90./Bender), Özil ( 87./Kroos), Podolski; Gomez ( 80./Klose).

Portugalska: Rui Patricio; Joao Pereira, Pepe, Alves, Coentrao ; Veloso, Moutinho, Meireles ( 80./Varela); Postiga ( 70.Oliveira), Nani, Ronaldo.

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)

NIZOZEMSKA - DANSKA 0:1 (0:1)
Krohn - Dehli 24.